Přejít k hlavnímu obsahu
nukleotidy
26. 5. 2021
Pohled lékaře Nepostradatelní Jarní vášeň pro zdravé tělo

Nepostradatelní - Nukleotidy

Hubnete? Dietujete? Dejte si pozor na to, aby vašemu tělu nechyběly látky nezbytné pro imunitu. Co potřebujeme ke správnému fungování stavebních kamenů našeho těla?

Co jsou to nukleotidy

Tyto malinké a poměrně jednoduché chemické sloučeniny nám slouží jako lego kostičky, ze kterých si buňka staví ribonukleovou kyselinu, za jejichž pomoci vyrábí energii z mitochondrií a díky nimž produkuje řadu látek, především pro svou vlastní obnovu. Nukleotidy jsou sloučeniny vícero chemických látek, mezi nejznámější patří adenosin, guanin, uracil, thymin, všechny ve formě fosfátů. Jejich názvy možná nejsou známé, ale každý již slyšel například o AMP, adenosinmonofosfátu, látce, bez které by žádná buňka nevyrobila energii. 
Samozřejmě nejde o úplně nenahraditelné látky, ale jsou v každé jednotlivé buňce a tělo jich obrovské množství odbourává a pak zase staví. Proto mu nechybí. Problém ale nastává, pokud intenzivně rosteme, stárneme nebo se tělo zotavuje po nemoci, například prodělání covidu-19. Tělo si je totiž pro svou obnovu vyrábí v menší míře, než by potřebovalo. A proto je daleko raději využije z potravy. 

Nukleotidy v potravě

Že jste ještě o nukleotidech neslyšeli? Možná proto, že jsou hojně zastoupeny v rostlinných i živočišných potravinách. Jsou v nich doslova v každé buňce. Při běžném životě a práci a při běžné, ale pestré stravě se nemusíme obávat, že bychom jich měli nedostatek. 
Tělo však velmi upřednostňuje pohodlnější cestu přijetí z potravin před pracnou tvorbou a recyklací nukleotidů. Proto se klidně může stát, že v době boji proti nemoci nebo při rekonvalescenci vznikne poměrně závažný nedostatek těchto látek. 
Nukleotidy tělo potřebuje celý život. Příroda na to pamatovala, proto potravinou nejbohatší na nukleotidy je mateřské mléko. Pokud se mléko musí nahrazovat jinou mléčnou alternativou, výrobci se většinou snaží kromě vitaminů mléko obohatit i o „dietární“ nukleotidy. Později nám nukleotidy v běžné stravě vystačí. Problém nastane u diet, jednostranné stravy nebo u chronických střevních zánětů, kde se jich ze stravy nedostane do krevního oběhu dostatek. Tělu začnou scházet. Na to pak již musíme pamatovat sami a aktivně doplnit nukleotidy ve formě speciální výživy. 

Nedostatek nukleotidů

U této skupiny látek nelze ihned, na první dobrou poznat, že tělu chybí. Velmi se však zpomalí regenerace tkání a prodlouží se čas, po který se obnovují funkce daných tkání. Poznat je to na hojení ran, obnově funkce střeva po zánětech a celkově na aktivitě organismu a odráží se to především na pevné a odolné imunitě.
 

ANTI-AGING 

Nukleotidy jsou naprosto stěžejní látky u obnovy poškozených tkání. Své o tom ví jednak onkologičtí pacienti, jednak pacienti po úrazech, kteří se potřebují rychle uzdravit. Poměrně novým trendem je doplňování nukleotidů preventivně, jako ochrana před stárnutím organismu. Anti-aging je velkým trendem budoucnosti a ve farmacii o něm jistě hodně uslyšíme. Nukleotidy budou v rámci boje proti stárnutí nabývat na významu. Jako posilovače účinku na imunitu se již nyní kombinují s vitaminy a minerály, například s vitaminem C nebo se selenem a zinkem. 
 

U nukleotidů nemůžeme úplně najisto tvrdit, že jsou nepostradatelné. Do jisté míry jsou. V těle hrají jakousi druhou ligu, ale tvoří obrovskou hráčskou a talentovou základnu. Všichni sportovci vědí, že bez druhé ligy neexistuje ani liga první. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 


Dr.ContiAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně