Přejít k hlavnímu obsahu
voda
1. 7. 2021
Pohled lékaře Nepostradatelní

Nepostradatelní - Voda

Zní to banálně, ale nejvíc nepostradatelnou látkou v našem těle je obyčejná a čistá voda. A to nejen v létě. V tomto článku si o významu vody pro lidské tělo a pro jeho fungování pár faktů přiblížíme. Natočte si tedy sklenici vody a čtěte dál.

Kolik máme vody v těle

  • Novorozenec se rodí až s 90 % vody
  • Kojenec má v sobě 85 %
  • Malé dítě zhruba 70–75 %
  • Dospělý muž štíhlý 60 %, obéznější 50 %
  • Dospělá žena štíhlá 50 %, obéznější 42 % 

Voda je základním stavebním prvkem celého těla. Máme ji v buňkách, mezi buňkami, v cévách, v jednotlivých orgánech. Voda je základním transportním prostředkem živin, minerálů. Velmi důležitá je pro ředění a vylučování toxinů z těla, prostřednictvím vody tělo také reguluje tělesnou teplotu. 
 

Víte, kolik vody máte v očích?
V každé oční bulvě je zhruba 5 ml tekutiny, která je převážně tvořena vodou. 
 

Jak vodu ztrácíme 

Naše tělo hospodaří s vodou velmi rozumně. Denně ztrácíme různými cestami přibližně tolik vody, kolik přijímáme, a ještě si i trošku vody sami vyrobíme. Toto množství je však příliš malé, jde jen o asi tři decilitry denně. To samozřejmě nestačí na ztráty vody při přirozených tělesných pochodech. Hospodaření s vodou se nazývá vodní bilance a obecně v ní jde o to, aby příjem všech tekutin odpovídal jejich ztrátám. 

Denně ztrácíme vodu:

  • močí asi 1,5 litru
  • odpařováním asi 1 litr
  • dýcháním asi 0,4 litru
  • stolicí asi 0,2 litru

V teplém počasí jsou ztráty vody odpařováním a pocením daleko větší. Tělo dokáže za hodinu vyloučit v extrémním teple (při práci s ohněm, velké fyzické nebo sportovní námaze) až 2 litry tekutin za hodinu. Této velké ztrátě se pak musí přizpůsobit i příjem tekutin. U velkých ztrát je nutné doplňovat nejen čistou vodu, ale i minerály, které v potu a v moči tělo ztrácí. Jejich nedostatek by mohl způsobit křeče, bolesti hlavy i poruchy srdečního rytmu. 

Tekutiny versus voda 

Pokud rádi konzumujete polévky a tekutou stravu, můžete do celkového příjmu zahrnout 0,5 litru až 1 litr tekutin z potravin. V létě ale raději započítejte méně, saláty a steaky moc vody neobsahují. 

TIP pro kávičkáře

Káva má močopudný účinek, proto ji obvykle do celkové bilance nezapočítáváme. Výjimkou jsou velmi naředěné ledové kávy a bezkofeinové kávy. K silným malým kávám si automaticky přidávejte minimálně deci vody. 

Pokud si nejste jisti, kolik je denní minimální množství tekutin, které máte přijmout, použijte jednoduchý vzoreček, který univerzálně platí i pro děti a starší členy rodiny: 

Hmotnost těla × 0,035 = ideální příjem všech tekutin denně 

Příklad: Muž 90 kg má doporučenou denní spotřebu tekutin 90 × 0,035 = 3,15 litru.

Poznámka pro baculaté: Na každých 10 kg nad optimální hmotnost si přidejte ještě čtvrt litru vody navíc. Krevní oběh a ledviny dostávají více zabrat, proto potřebujete více tekutin. 


Voda je pro organismus tím nejzdravějším nápojem a nemusíte si u ní hlídat objem minerálů (tak jako u minerálních vod) ani počet kalorií (jako u džusů a slazených nápojů) nebo obsah kofeinu (jako u kolových nápojů). Piva, především ta s malým až nulovým obsahem alkoholu, jsou výbornou letní alternativou, zejména po práci a sportování. Ale pamatujte: Všeho s mírou. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

 

Aktuálně