Přejít k hlavnímu obsahu
Omega 3
8. 2. 2021
Pohled lékaře Nepostradatelní

Nepostradatelní - omega-3 – imunita potřebuje promazávat

Hubnete? Držíte dietu? Dejte si pozor na to, aby vašemu tělu zejména v době pandemie nechyběly látky, bez kterých se imunita neobejde. V tomto miniseriálu vám připomínáme pár důležitých až nepostradatelných látek, které by vašemu tělu a zejména vaší imunitě mohly v době respiračních infekcí chybět.

Co jsou omega-3 kyseliny 

Zejména u různých diet, jejich součástí je vyloučení některých potravin z jídelníčku, bychom si měli dát velký pozor, aby to nezpůsobilo nedostatek nenasycených mastných kyselin. Dnes už asi každý ví, že „mastné“ neznamená hned vysokoenergetické, tedy pro hubnutí nežádoucí. Opak je pravdou. Jsou to tělu velmi prospěšné látky olejové povahy, bez kterých naše buňky a mnohé procesy v těle zkrátka nebudou správně fungovat. Nejvýznamnějšími pro naše zdraví jsou zejména kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). 

Omyl s olivovým olejem 

To, že máme zdraví jako vášeň, a proto má v našem jídelníčku panenský olivový olej přední místo, je určitě správně, ale je důležité vědět, že používáním olivového oleje jsme do těla omega-3 ani omega-6 kyseliny nedoplnili. Jde o velký mýtus. Podíl nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 tvoří pouhé 1 % objemu olivového oleje. Ještě horší je fakt, že poměr omega-3 k omega-6 je v ní 1:10, což je mezi mnoha rostlinnými oleji snad jeden z nejhorších poměrů mastných kyselin.
Olivový olej je určitě zdravou formou tuku a inspirováni středomořskou kuchyní jsme s jeho pomocí přejali zdravý návyk nahrazování sádla, ale příjem zdraví prospěšných omega3 kyselin neřeší. Středomořská kuchyně nabízí dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin, ale to je díky téměř dennímu příjmu ryb a mořských plodů. Ty jsou zdrojem omega-3 kyselin. Na olivový olej v této souvislosti zapomeňte.

Volba pro českou kuchyni

Daleko lepším rostlinným zdrojem omega-3 v naší tradiční české kuchyni může být levný a z tohoto hlediska nedoceněný řepkový olej. Má nejen vysokou odolnost proti přepalování a sám o sobě jen velmi pomalu žlukne, ale má i perfektním poměr omega3 k omega6, který je 1:3.
Horkými favority na vítězství ve zdravé kuchyni jsou za studena lisované oleje lněný a konopný. V obou dvou podíl omega-3 mastných kyselin dokonce převyšuje podíl omega-6 kyselin. 
Pro aktivní posilování imunity a boj proti nemocem jsou to vysoce prospěšné dietetické oleje. 

ZDROJE omega-3 

  • Mastné mořské ryby (losos, makrely, sardinky, krilový olej, tresčí játra)
  • Oleje (řepkový, slunečnicový, lněný, olivový)
  • Mořské řasy (alternativa pro vegany, nutno sledovat původ a obsah omega-3)
  • Semínka (chia semínko, lněné semínko, dýňové semínko)
  • Ořechy (vlašské, makadamové, para ořechy)

Jak souvisí omega-3 s imunitou

EPA a DHA mají každá trošku jinou roli v regulaci zánětlivých reakcí organismu, které například u infekce novým typem koronaviru a při nemoci COVID-19 dokážou velmi zkomplikovat její průběh a způsobit zejména zánět plic nebo postižení jiných orgánů. Kromě aktivního tlumení zánětu dokážou EPA a DHA i u zdravých jedinců stabilizovat, zjednodušeně řečeno opravit buněčné membrány, které jsou pak odolnější proti poškození. Aktivně také blokují tvorbu zánětlivých látek v těle. 

Zjednodušeně řečeno, omega-3 kyseliny působí jako místní policisté, kteří uklidňují a sjednávají nápravu. V lékařském světě je známo mnoho seriózních vědeckých prací, které prokazují dlouhodobě ochranný vliv omega-3 mastných kyselin na zpomalení nástupu diabetu, autoimunních onemocnění a jiných civilizačních nemocí. 

Při posilování imunity si musíme pohlídat, aby tělo netrpělo dlouhodobým nedostatkem těchto kyselin nebo špatným poměrem k omega-6 kyselinám a k jiným nasyceným mastným kyselinám.
Ani omega kyseliny nedokážou zázraky na počkání. Doplnění jejich hladiny v organismu z potravinových zdrojů i formou volně prodejných doplňků stravy, především různě upraveného rybího tuku, je během na dlouhou trať. Svojí vytrvalostí a vědomým hlídáním těchto nenahraditelných látek v tomto závodu nemůžete prohrát. Zkrátka, kdo maže, ten jede. A kdo jede, ten dříve nebo později do cíle dorazí. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

  • OMEGA-3 INDEX

Poměr nenasycených mastných kyselin k celkovému obsahu mastných kyselin v krvi představuje tzv. omega-3 index. V lékařském a laboratorním světě je tento index používán na zhodnocení správné, tedy fyziologické funkčnosti buněčných membrán.
 

  • OPTIMÁLNÍ DENNÍ DÁVKA

Omega3 kyseliny je vhodné aktivně a vědomě ve stravě pohlídat. Dostatek by jich měla mít celá rodina a intenzivně rostoucí děti také. Minimální účinná denní dávka je 250 mg EPA a 170 mg DHA, různé vědecké zdroje však doporučují daleko vyšší konzumaci, tedy účinnou denní dávku kolem 500–750 mg EPA a minimálně 350–500 mg DHA denně. Pokud jste chronicky nemocní, například diabetici, máte problémy s kornatěním cév nebo jste po infarktu, ochranná funkce omega kyselin se projeví až při dávkách kolem 1 až 2 gramů obou kyselin dohromady. 
 

POZOR!!!

Omega-3 kyseliny jsou součástí potravy. Příjem a složení tuků ve stravě byste při vyšších hladinách tuků nebo cholesterolu v krvi, při chronických nemocech a při dlouhodobém užívání léčiv měli rozhodně konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. 

Gianna Conti 3Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně