Přejít k hlavnímu obsahu
Vitamin D a K
26. 1. 2021
Pohled lékaře Nepostradatelní

Nepostradatelní - vitaminy D3 a K2 nedocenění spojenci

Hubnete? Držíte dietu? Dejte si pozor na to, aby vašemu tělu zejména v době pandemie nechyběly látky, bez kterých se imunita neobejde. V tomto miniseriálu vám připomínáme pár důležitých až nepostradatelných látek, které by vašemu tělu a zejména vaší imunitě mohly v době respiračních infekcí chybět.

Co je vitamin D3 a kde se dá najít

O vitaminu D bylo dlouho psáno pouze v souvislosti se stářím, menopauzou a řídnutím kostí. Není proto divu, že povědomí o něm se po mnoho let zúžilo na velmi omezenou a také hodně zkreslenou představu, že jej snad potřebujeme až ve stáří. Opak je pravdou, potřebujeme jej celý život.

Vitamin D je zjednodušené pojmenování skupiny látek, které se vyskytují zde:

  • v rostlinách – ergokalciferol,
  • v živočišné potravě – cholekalciferol,
  • v zásobní podobě v našich játrech – kalcidiol, 
  • v našem organismu – kalcitriol nazývaný vitamin D3.

Tento vitamin se v lidském těle nebo dodáním do organismu mění na steroidní hormon, který je aktivně zapojený do mnoha životně důležitých mechanismů. 

O co se v těle stará

Když tedy mluvíme o tom, co v našem těle opravdu funguje, vždy jde o aktivní formu, tedy vitamin D3. Vitamin D je klíčovým hráčem metabolismu vápníku. Reguluje jeho hladinu i hladinu fosforu a jeho sloučenin v organismu. Zdaleka přitom nejde jen o hustotu kostní tkáně. Velmi důležitá je regulace volného vápníku v prevenci tzv. kornatění cév, tedy aterosklerózy, kdy jsou vápenaté soli mastných kyselin původci ateromů, pevných plaků, které ovlivňují průchodnost cév. 
Vitamin D3 je významný v regulaci mnoha dalších minerálů, velmi účinně spolupracuje s vnitrobuněčným minerálem hořčíkem. Dostatečná hladina hořčíku zároveň se správnou hladinou vitaminu D3 přispívá k dobré funkci svalů, ke zmnožení svalových vláken a kvalitní nervově-svalové koordinaci

Vitamin D a slunce

Vitamin D3, tedy aktivní forma potřebná pro funkci organismu, se dokáže vytvářet v kůži. Podmínkou je dostatek slunečního svitu, poměrně přesný úhel dopadu slunečního záření (jaro až podzim) a dostatek volné kůže, na kterou záření dopadá. Na kůži nesmí být vysoký ochranný faktor proti spálení ani oblečení. Celé je to ještě komplikováno suchostí kůže a fototypem kůže. Je to dost faktorů na to, abychom se nedivili, že až 70 % světové populace trpí větším nebo menším nedostatkem vitaminu D. 

Vitamin D3 a imunita

V době pandemie se ukázala další nepostradatelná role vitaminu D3, jeho role v imunitním systému. Vědecké studie již mnoho let spojují trvalý nedostatek vitaminu D s autoimunitními, jinak řečeno autoagresivními nemocemi, například s roztroušenou sklerózou, lupénkou, astmatem, cukrovkou, atopickým ekzémem i se zvýšeným záchytem jistých typů rakoviny. 
Spojení nedostatečné hladiny D vitaminu s agresivním průběhem nemoci COVID-19 bylo již dokumentováno novými lékařskými studiemi v první a druhé vlně pandemie. Povědomí o jeho roli roste, ale stále jsme někde na začátku. 

Chytrý spoluhráč K2

Ani dodání vitaminu D3 do organismu není až tak úplně jednoduché. Na jeho vstřebávání z trávicí soustavy se podílí ještě další vitamin, K2. Tento spoluhráč při vstřebávání vitaminu D z potravin se nám vytváří ve střevě činností střevních bakterií. V poslední době jej někteří prodejci volně prodejných potravinových doplňků pro jistotu raději k vitaminu D3 přidávají. 

Hladinu vitaminu D, který v těle chyběl několik let, nelze zvýšit během pár dnů. Lépe řečeno, vitamin nelze doplnit doplňky potravy volně prodejnými v lékárnách. Léčebně mohou lékaři doplnit vitamin D o trošku rychleji, bez opakovaného sledování jeho hladiny v krvi to však nelze zodpovědně udělat. 


Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

  • NEZAPOMEŇTE NA ZDROJE

Vitamin D3 lze doplnit rostlinnými oleji, semínky, oříšky, avokádem a mořskými rybami, především makrelami, lososy nebo i sardinkami. Dostupným a léty ověřeným zdrojem jsou tresčí játra. Mnoho mléčných produktů je vitaminem D dodatečně obohacováno. 
 

  • PREVENCE VERSUS TERAPIE 

Denní, studiemi ověřenou, a tedy i doporučenou preventivní dávkou je u dospělého jedince 1 000 CPU (aktivních jednotek účinnosti). V době mnoha respiračních infekcí je odborníky doporučováno zvýšit dávku na 2 000 CPU. U jedinců s mírnou nadváhou dokonce až na 3 000 CPU. 

 

POZOR!!!

Léčebné podání vyšších dávek vitaminu D3 je možné pouze za podmínky, že jej z terapeutických důvodů indikuje lékař, a to na základě laboratorního stanovení hladiny vybraných ukazatelů v krvi.

Gianna Conti 2Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně