Přejít k hlavnímu obsahu
elektronické cigatery
16. 11. 2021
Pohled lékaře Postradatelní

Postradatelní - elektronické cigarety

Některé návyky jsou nám příjemné a máme je rádi, i když jsou pro tělo postradatelné. Na postradatelnosti cigaret se jistě shodneme. Ale co elektronické cigarety?

Výrobci různých druhů elektronických cigaret se předhánějí v ujišťování, že samotné ohřívání tabáku nebo vapování tekutin s obsahem nikotinu nemůže ani zdaleka ublížit a že to vlastně pomáhá zbavit se závislosti na kouření. To je velmi jednostranný a účelově zkreslený pohled, navíc velmi zatížený snahou o zisk z prodeje elektronických cigaret. I sebemodernější elektronická cigareta neřeší podstatu závislosti na kouření, naopak ji jen upravuje do nové podoby.

Kouření je kouření

Kouření je kouření, ať už má jakýkoli název a tváří se sebelépe, nebo se schovává pod moderní názvy. Samotná podstata kouření tabákových produktů je prostá a stejná již po staletí. Naše tělo si nesmírně rychle zvyká na nikotin, vysoce návykovou stimulační drogu, která přímo ovlivňuje celou řadu metabolických procesů. 

Vstřebávání nikotinu

Tato vysoce návyková droga má totiž drobnou molekulu, která se nejen lehce vstřebává jak z plic, tak i z kůže a sliznic, ale v klidu si projde i obrannou hematoencefalickou bariérou v mozku a ovlivňuje přímo receptory v nervových buňkách. Buňky totiž mají přímo receptory pro tento typ sloučenin, takže si velmi rychle na jejich stimulační účinek zvyknou, a to dokonce tak, že nevratně změní část struktury svého obalu. Těhotné ženy by měly vědět, že nikotin se z krevního oběhu matky vstřebává přes placentu a při kojení se přenáší i do mateřského mléka. 

Každý jsme kuřákem

Lékaři, specialisté na závislosti, se shodují na faktu, že kuřákem se může stát každý jedinec, který přijde do kontaktu s nikotinem i po krátkou dobu. A to i pasivně, z vdechovaného vzduchu. Pokud je vytvořena vazba na nikotinové receptory, tělo si ji pamatuje a při opakované expozici nikotinu reaguje stejně jako při aktivním kouření. Možná i rychleji, proto je tak lehké se ke kouření vrátit. 
 

CO JE V CIGARETOVÉM KOUŘI? 

Víte, že v cigaretovém kouři bylo doposud identifikováno více než 4 000 různých substancí, z nichž asi 60 má prokazatelně karcinogenní účinek? Mezi vyslovené „lahůdky“ pro naše zdraví patří například kyanovodík, toluen, amoniak, oxid uhelnatý a oxidy síry. V cigaretovém kouři je mnoho látek ovlivňujících stabilitu naší genetické výbavy, tzv. mutagenů. K dalším „špekům“ patří také radioaktivní polonium a cytotoxické olovo. 
 

Účinky nikotinu

Potvůrka jedna, nikotin je šikula a mistr všeuměl zároveň. Tělu skýtá téměř okamžité povzbuzení a zlepšení nálady, pozornosti, na čas uleví od stresu i zklidní roztěkanost. Mimo mozek pak mírně zvýší krevní tlak, zrychlí srdeční tep, stáhne cévy, zpomalí tvorbu a uvolňování některých hormonů, na čas sníží i pocit hladu. Po odeznění účinku nastupuje „dojezd“ ve formě opačných účinků. 
Nutno říct, že ještě než k poklesu hladiny v těle dojde, mnozí si dopřejí další dávku nikotinu v jakékoli podobě. Kuřáci vědí, že bez ranní cigaretky si ani nedojdou na záchod, což je mimochodem vysvětlitelné stimulací činnosti střev a jejich rozpohybováním. 

Návykovost kouření

Při pravidelném kouření, vapování nebo jiné formě konzumace nikotinu se posílí produkce vnitřních endorfinů, hormonů štěstí a odměn. O to hůře se pak pochopitelně snáší  pokles jejich hladiny v těle, kdy nastoupí podrážděnost a neklid, doprovázené pocitem bažení po nové dávce. Pro mnohé lidi je také důležitá jistá osobní a sociální závislost, kterou si spojují s využitím času, zapadnutím do kolektivu. 

Klasické versus elektronické cigarety

Abychom nemluvili jen o záporech, nutno říct, že tepelná úprava tabáku je v nových formách kouření opravdu šetrnější. Dá se tedy předpokládat, že dehty a spaliny při hoření cigarety v moderních formách kouření nevznikají v tak velké míře. Co však dělá lékařům starost, je složení „liquidů“ pro vapování. Čím voňavější a složitější mátovomentolové či všelijaké jiné vůně zvolíte, tím větší množství těkavých aromatických látek neznámého složení a kvality do sebe přes plíce vdechujete. 
Totéž platí u krátkých cigaret, které jsou zahřívány na nižší teplotu než u samotného hoření, ale i zde jde o tepelnou proměnu mnoha látek na jiné neznámé sloučeniny, nemluvě o tom, že jde o klasický tabákový produkt. 

Odvykací poradny

Pokud chcete s kouřením zcela přestat, udělejte to tak, že vyhledáte odbornou lékařskou pomoc, poradnu pro odvykání kouření. Měla by nabízet přesné a praxí vyzkoušené postupy úlevy od všech nežádoucích účinků nikotinu, velmi citlivé snižování jeho hladiny v organismu pomocí náplastí a nikotinových žvýkaček. Poradí se změnou návyků, které jsou u vás spouštěči kouření. Odborníci rozumí i selhání a nebojí se vás opakovaně provést cestou k nekuřáctví.
 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí pomoc svým klientům, kteří se snaží přestat kouřit.

Přispívá až 500 Kč na prostředky pro odvykání kouření.

Vyměnit jednu formu kouření za druhou, elektronickou, je sice stylové, ale nic to neřeší. Naopak, jenom vás to na cestě odvykání od kouření zdrží. Pokud si však kouření užíváte a chcete kouřit, pak je forma elektronických cigaret alespoň o malinko (i když jen opravdu malinko) zdravější alternativou. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

Aktuálně