Přejít k hlavnímu obsahu
alkohol
3. 11. 2021
Pohled lékaře Postradatelní

Postradatelní - Alkohol

Některé potraviny a nápoje jsou nám příjemné a máme je rádi, i když jsou pro tělo postradatelné. V tomto seriálu si řekneme, jak dané látky ovlivňují naše zdraví.

Alkohol – jaký jste typ?

Zahříváte se na podzim dobrým svařáčkem? Nebo si ke knize rádi nalijete skleničku vína? Pijete ve společnosti, nebo naopak sami? Oscilujete mezi radikální abstinencí a pravidelnými selháními? Podívejte se, do jakých kategorií se dá rozřadit konzumace alkoholu.

Pivko na žízeň, víno k dobrému povídání, šampaňské na přípitek, svařáček na podzimní vycházku městem… Myslíte si, že se vás následující článek netýká? Přečtěte si, jak to s alkoholem vlastně máte. Občasná konzumace této kouzelné molekulky přinese změnu, zábavu i povyražení a očekávané uvolnění od pracovního stresu. Pokud však jeho užití vykazuje nějaký vzorec pravidelnosti, může se z našeho přítele stát nepřítel, který závažně ovlivní zdraví. 

Kanadský adiktolog Jellinek přinesl do konzumace alkoholu zajímavý pohled podle typu konzumace a preferencí jistého typu alkoholu.

  • Typ alfa
    Alkohol jako řešení. Alkohol je zde používaný pro řešení nějakého jiného problému. Konzumací alkoholu lidé odstraňují napětí, řeší jím přebytek stresu, špatnou náladu, úzkost nebo skrytou depresi, kterou se navenek snaží zvládat. Pro tento typ konzumentů platí, že docela často popíjejí o samotě. 
  • Typ beta 
    Alkohol pro sblížení a komunikaci. Konzumace alkoholu touto skupinou lidí je řízená sociokulturními návyky a snahou zapadnout. „Piji proto, že to v mém okruhu lidí dělá každý.“ To je poměrně častá charakteristika této skupiny lidí. U mladých lidí je zde výrazné riziko závislosti a rozvoje zdravotních problémů.
  • Typ gama 
    Anglosaský typ konzumenta, „pivní mistr“. Tento typ se vyznačuje oblibou piva a destilátů i jejich pravidelnou konzumací. Nutno říct, že dlouhodobým pravidelným přísunem se u této skupiny také zvyšuje tolerance k množství vypitého alkoholu, a tak tento konzument časem „hodně snese“. 
  • Typ delta
    Románský typ konzumenta, „požitkář“. Zde převládá výraznější obliba vína, jeho konzumace je stále častější, ale dokáže být velmi dlouho kontrolována. Románský typ konzumentů má trvale zvýšenou hladinu alkoholu v krvi, nemusí tak vůči okolí jevit známky opilosti ani změny jednání. 
  • Typ epsilon 
    Tento typ konzumentů není příliš častý, jde totiž o konzumenty střídající epizody pití s obdobím naprosté, až radikální abstinence. Nelze jej zaměňovat za selhání, když člověk po odvykání opakovaně znovu podléhá závislosti.

U alkoholu jde vždy o míru sebekontroly, případně o její ztrátu. Dobrý nápoj ve správnou chvíli potěší a uvolní, v nesprávné chvíli a přílišném množství nám spíše ublíží. Vždy záleží na způsobu jeho konzumace i následcích pro naše zdraví. Proto si jej dopřejte tehdy, když vám přinese radost, zábavu, uvolnění a potěšení. Na zdraví!

Gianna Conti

Aktuálně