Přejít k hlavnímu obsahu
Rouskitida
20. 4. 2020
Pohled lékaře

Rouškitída: Rouška a potíže s pletí

Pod žertovně myšleným označením „rouškitída“ nehledejte novou diagnózu. Nazvala jsem tak soubor nejčastějších potíží, které s sebou novodobý módní doplněk přináší.

V létě se nošení roušek na veřejnosti nevyhneme. S jejich přítomností v našem životě můžeme očekávat i pár nezvyklých pleťových trampot. Které to jsou?

Zimní a noční krémy

Mnoho žen využívá pobyt doma k lepší sebepéči a zdokonalování pleti. Na pleť je prostě více času. Takže se mnohé snažíme dopotřebovat kosmetiku používanou v zimě. Nic proti ní, ale mnohé z nás používají krémy a séra s retinolem, derivátem vitaminu A, účinným bojovníkem proti vráskám. Potíž je v tom, že retinol se velmi nemá rád se sluncem. I krátký pobyt na slunci nám pak dokáže pleť zcitlivět a hrozí, že se zvýší tvorba pigmentových skvrn.

Nepravidelné opálení

Že nás maska na obličeji chrání? To jistě ano. Rozhodně nás ale nechrání před slunečním zářením, a pokud trochu chrání, pak rozhodně ne celý obličej. Toto mějme na paměti, i když jdeme ven jen na chvilku. Jsme sice rouškou zahaleni více, než je na jaře a v létě obvyklé, ochranný faktor v krému by ale měl být naprostou samozřejmostí. Jinak se dočkáme se svým dvoubarevným vzhledem nové přezdívky „Zoro mstitel“.

Suchá pleť

Roušky jsou další vrstvou a vlastně něčím jako oděvem. Jejich materiál třením o kůži narušuje přirozený kožní ochranný film. Pleť ztrácí na odolnosti. Přidáme-li nějakou dezinfekci, intenzivní mycí přípravky a chlorovou vodu, stane se pleť citlivější i na denně používanou pleťovou a dekorativní kosmetiku. Nezapomínejte proto kromě mytí pleť denně vícekrát nakrémovat ideálně lehkými denními krémy. I když jste nyní převážně doma, zvažte používání sprejů s minerální vodou. Jsou něčím jako lázeňskou procedurou pro namáhanou pleť.

péče o pleť

Podráždění od gumiček

Nemusíte být přímo alergici, přesto se u vás můžou projevit známky tzv. profesní dermatitidy. Ne vždy je to projev alergie na gumu a latex, tak jak jí vídáme u zdravotníků, kosmetiček a kadeřníků. Může jít o podráždění a ekzematizaci pokožky vyvolané pocením a mechanickým podrážděním kůže. Pokud je kontakt s gumičkami těsný, pak se do pokožky můžou uvolňovat i látky používané v procesu výroby gumy. Dobrý nápad je pak střídat polohy a druhy roušek, jedny s tkalouny, jiné s gumou. Také malá korekce polohy gumiček vždy uleví danému místu. Pozor se musí dát na důkladnější čištění obličeje a na její zklidňování a promazávání. Není na škodu poohlédnout se po přírodních, lehce vstřebatelných olejích. Dělaly to tak i naše babičky, a pleť měly jako panenky.

Pupínky a vřídky

Pocení pod rouškou a její zvlhnutí dechem se stane intenzivnější s rostoucí teplotou. Upřímně, již teď při vyšší fyzické zátěži, běhu či cyklistice velmi oceňujeme, že ji nemusíme nosit. Potíž je v tom, že se potíme i za normálních okolností, při nákupu nebo pomalé vycházce. V roušce se po čase rozmnoží bakterie, které normálně máme na kožním povrchu. Vlhké prostředí a tření látky naruší kožní bariéru a póry se můžou lehčeji zanítit. Pleť zareaguje zánětovou reakcí, pokud pupínky rozškrábneme nebo se je budeme snažit vymáčknout. A najednou jsme i se zralou pletí a dávno po pubertě v klubu „pupínkáčů“. Pleť prostě za těchto okolností potřebuje více péče a zklidnění. Ideální je se poradit s lékárníkem a zvolit dermokosmetiku, která posiluje kožní bariéru.

Na závěr jeden postřeh: Matky dospívajících dcer dobře vědí, že jim dcery tajně používají jejich kosmetiku. V tomto případě byste mohly mít tendenci naopak použít dceřiny „vychytávky“. Nedělejte to! Na zralou pleť rozhodně nepatří alkohol v pleťových vodách, které jsou určené pro problematickou pleť našich potomků. Jistě si dovedete představit příjemnější a ušlechtilejší způsob užití alkoholu. Pro pleť jednoznačně platí pravidlo: Čím zralejší je, tím jemnější péče.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

 

Mudr. Gianna Conti, MBAAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně