Přejít k hlavnímu obsahu
Šestinedělí po císařském řezu
26. 8. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Šestinedělí po císařském řezu

Po porodu se musíte o své tělo starat se stejnou láskou, jakou věnujete čerstvě narozenému miminku. Zejména po porodu císařským řezem. Jak správně zregenerovat břišní oblast?

HOJENÍ JIZVY

Porod císařským řezem je prováděn za sterilních podmínek a rána je před zašitím dokonale dezinfikována. Šije se po vrstvách a jednotlivých orgánech. V průběhu zhruba týdne i u nekomplikovaného hojení hrozí riziko infekce rány a následného zánětu. Operační ránu proto ošetřujte přesně podle pokynů lékaře do úplného uzavření. Dezinfikujte doporučenou dezinfekcí. Zvýšenou pozornost věnujte ráně, pokud z ní ještě prosakuje tkáňový mok, což je žlutavá tekutina. Bývá to důsledek narušení tukové tkáně, kdy často dochází k odbourávání a vyplavování poškozené tkáně. Není to problém, je to pouze prodloužená komplikace hojení. Věnujte maximální pozornost pečlivé dezinfekci rány a jejímu důkladnému krytí až do doby uzavření kožního defektu. Pouze klidná rána se hojí bez jizvení.

PÉČE O SRŮSTY 

Po zhruba týdnu až dvou v závislosti na zahojení kožního defektu následuje další fáze péče o ránu, a to prevence vazivových srůstů v podkoží. To je dlouhodobý proces, kdy pravidelným a velmi jemným masírováním a hlazením jizvy bráníte tvorbě kolagenových vazů a zatuhlin. Použít je možné jakékoli oblíbené oleje a tělová másla. Co ale zafunguje spolehlivě, je pravidelnost a dobrý postup, kdy ránu na obou koncích jemně protahujete a vyhlazujete všemi směry i k podbřišku a nahoru k břichu. Účinná je masáž prstem ve směru vlnovky. Masáž provádějte více týdnů, zapracujte si ji do denní hygienické a pečující rutiny, například při sprchování, nebo si masáží vyplňte čas u kojení. 

CVIČENÍ PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU

Posilování břišní stěny je po porodu velmi doporučovaným cvičením k získání formy. Nikdy však necvičte s otevřenou ránou. Je to nejen bolestivé, ale můžete si způsobit rozjetí stehů, hrozí uvolnění rány a krvácení z vnitřních cév poškozených operačním řezem, zkrátka je to hazard se zdravím. Využijte různé druhy masáže. Ležení na břichu také velmi pomáhá zavinování dělohy a zároveň nepoškodí stehy. Posilování břišní stěny zapojte tehdy, pokud je rána klidná a už zahojená. 

DOŘEŠENÍ HEMEROIDŮ

Během šestinedělí obvykle potíže s hemeroidy ustupují samy, jejich úplnému doléčení však musíte trochu pomoci. Zejména u jizvy po císařském řezu si nemůžete dovolit, abyste trpěla zácpou a aby každá návštěva toalety byla bolestivým procesem. Napomoci hladkému vyprazdňování lze i v době kojení jednoduchými triky, například aplikací glycerinového čípku před vyprázdněním. Vnitřně může být podáváno slabé tzv. objemové projímadlo laktulóza. Toto projímadlo nijak neovlivní mateřské mléko a lze jím zvětšit a zjemnit objem stolice. 

Zevně pomáhají dohojit oblast konečníku koupele z dubové kůry, v lednici uchovávejte vynikající a léty ověřenou mast Hirudoid, která stahuje cévní stěny a nemá žádné jiné škodlivé účinky. Pozor si dejte na neuváženou nadbytečnou konzumaci vlákniny, zejména psyllium, která je sice vynikající, ale pouze v případě, že opravdu hodně pijete. V době kojení nelze hydrataci vašeho organismu spolehlivě uhlídat, hrozí ještě horší zácpa. Pokud potíže přetrvávají, vyhledejte specialistu, proktologa.

Jakékoli problémy porodu se většinou skutečně v průběhu šestinedělí upraví a přestanou vám působit obavy. Přesto buďte velmi pozorná k signálům svého těla a neváhejte jakoukoli neobvyklou potíž konzultovat s lékařem. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně