Přejít k hlavnímu obsahu
Jak užitečné je laktační poradenství
15. 9. 2022
Zdravé dítě Od početí do tří let

Jak užitečné je laktační poradenství

Po porodu dochází v životě maminky během krátké doby k mnoha zásadním změnám. Ocení proto rady a zkušenosti. Například ohledně kojení. V rozhovoru s laktační poradkyní zjistíte, co například ovlivňuje kvalitu kojení.

„Maminky, víte jak na spoKOJENÉ miminko?“ ptá se na svých webových stránkách Mama on Air laktační poradkyně Radka Imbrová a samozřejmě nabízí odpověď. A nejen to, Radka je také porodní asistentka, pořádá například i předporodní kurzy. 
Otázek a odpovědí spojených s kojením je celá řada, jak můžete samy vidět například v záznamu živého vysílání, kde Radka odpovídala maminkám na nejrůznější dotazy. Několik otázek jsme položili i za Zdraví jako vášeň. 

  • Dá se připravovat na kojení ještě před porodem? Kdy je vhodné se na vás obrátit?

Částečně se lze na kojení připravit už v období těhotenství. Předporodní kurz o kojení dá ženě přehled o tom, jak laktace funguje, také dostane základní informace o technice, doporučení stravování v období po porodu a mimo jiné pohled na nejčastější problémy spojené s kojením.
To vše hlavně teoreticky a zčásti i prakticky, ale pouze s umělým prsem a panenkou.
Převedení do praxe po porodu s vlastními prsy a živým miminkem se od teorie může lišit. Dle mého názoru je ale přínosné, když žena minimálně tuší co a jak a ví, kdy se případně obrátit na laktační poradkyni.
A kdy je vhodné se na mě obrátit? Když to vztáhnu na těhotenství, tak je vhodné mě kontaktovat okolo 20. týdne těhotenství. V této době se většinou s ženou domluvám na kurz, který zahajujeme okolo 32. týdne.
Po porodu to záleží na ženě, kdy ona cítí, že by přece jen potřebovala s kojením pomoci.
 

  • Objevují se problémy jen v počátcích kojení? Jak dlouho po porodu může maminka potřebovat pomoc?

Problémy se objevují nejen v počátcích „éry kojení“, ale vlastně napříč celým obdobím, kdy žena kojí. Po porodu většinou stačí ženě pomoci v prvních pár dnech. Pokud žena absolvuje můj kurz a známe se, pomoc s kojením po porodu většinou nepotřebuje tak často. Pokud už ji potřebuje, tak opravdu jen „dolaďujeme“ například polohu u kojení. Kdežto pokud žena nemá o kojení ani páru, může se moje podpora protáhnout i na několik týdnů, i když je to vždy velice individuální.
 

  • Jaké problémy se objevují nejčastěji?

Konkrétní problémy se typicky objevují v závislosti na tom, jak dlouho je žena po porodu. V prvních dnech po porodu většina žen řeší špatně přisávající se miminko, „nedostatek mléka“, zduřelá prsa, poškozené bradavky. Okolo 3. až 4. měsíce často řeším s ženami bojkot kojení nebo sníženou tvorbu mléka. V období zavádění příkrmů zánět prsu a po 1. roce života dítěte otázku odstavení od prsu.
 

  • Jak ovlivňuje kojení strava?

Strava je pro kojící ženu klíčová. Jídelníček maminky, která kojí, by měl sestávat ze zdravé, pestré a vyvážené stravy bohaté na dostatek mikro- a makronutrientů pro spokojené bříško nejen ženy.
Okolo stravy a kojení existuje stále mnoho mýtů.
Často se setkávám s tím, že ženy preventivně vyřazují určitou skupinu potravin za účelem „spokojeného bříška“ miminka. Typicky to bývají mléčné výrobky – mléko, jogurty, smetana, máslo. Řekla bych, že dnes je takový boom miminek s ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), kterou si spoustu žen dosadí jako ekvivalent bolavého bříška. V tento moment vysadí velice důležitou složku jídelníčku, kterou v případě dlouhodobé eliminace musí suplementovat, jinak by mohl hrozit nedostatek vápníku v těle ženy.
Výjimkou není ani preventivní vyloučení lepku nebo vyhýbání se například perlivé vodě, luštěninám či určitým druhům zeleniny a ovoce.
Takže pokud bych měla ženám něco doporučit, byla by to rada, ať je jejich jídelníček založený na „opravdových“ potravinách, ze kterých v kuchyni vykouzlí nutričně bohaté jídlo plné důležitých živin.

Otázky pro laktační poradkyni


Ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR proběhlo živé vysílání na Facebooku, v rámci kterého laktační poradkyně Radka Imbrová odpovídala na otázky.
Podívejte se na záznam vysílání.

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně