Přejít k hlavnímu obsahu
Když mateřské mléko nestačí
6. 12. 2022
Zdravé dítě Od početí do tří let

Když mateřské mléko nestačí

Mateřské mléko je nejvhodnější a nejvyváženější výživou pro miminko, pro jeho zdravý vývoj je nesmírně důležité. Co dělat, když se kojení nedaří, není možné nebo kojenci mateřské mléko nestačí?

Mateřské mléko obsahuje důležité protilátky

U zdravé ženy se zpravidla dva až tři dny po porodu začne v prsou tvořit hustá, žlutá tekutina, které říkáme mlezivo, odborně kolostrum. Toto „první mléko“ je velmi výživné, obsahuje velké množství protilátek, které se kojením dostanou do těla miminka – především vysoké množství imunoglobinu A, který pokryje sliznici tenkého střeva dítěte, a tím jej chrání před mikroorganismy. Látky obsažené v prvním mléku rovněž pomáhají předcházet vzniku potravinových alergií. Je tak důležité začít dítě kojit hned po narození, aby si v sobě vybudovalo zdravou imunitu. Obvykle třetí až pátý den po porodu se pak v prsou matky tvoří zralé mateřské mléko. 

Vhodné je kojit alespoň 6 měsíců

Zda kojit či nekojit a jak dlouho je na rozhodnutí každé maminky. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby byla miminka kojena minimálně do 6 měsíců, přinejmenším po dobu prvních 4 měsíců věku. Děťátko by za jeden týden mělo mít váhový přírůstek asi 150 až 250 gramů, tomu proto musí odpovídat příjem mléka. K vyprázdnění žaludku novorozence dochází zhruba za 2 až 3,5 hodiny (záleží na množství vypité dávky a na velikosti žaludku), to je tudíž přibližný časový interval mezi kojením. Z toho vyplývá, že průměrný zdravý kojenec potřebuje asi sedm kojení denně, z toho jedno v noci. Drobnější dítě pak může mít i 8-10 kojení denně. Pauza mezi kojením by neměla být delší než 4 hodiny (během dne).

S třetím měsícem nastupuje hlad

Kolem třetího měsíce obvykle přichází jakýsi zlom, miminko najednou potřebuje větší přísun mléka a může se stát, že na to kojící maminka není připravena a tolik mléka zrovna nemá. Zvýšení množství mléka je většinou záležitostí psychiky a nepřijde naráz. Jak v tomto případě postupovat? Je třeba přikládat miminko k prsu častěji, střídat oba prsy, používat správnou techniku, mezi kojením odstříkávat (nejlépe pomocí elektrické odsávačky). Na podporu tvorby mléka mohou maminky pít speciální čaje, vhodný je také anýz, fenykl či heřmánek. Velkou brzdou v kojení je stres. Proto by maminky měly být v klidu a pohodě.

Když kojení nestačí

Pokud má maminka málo mléka nebo je děťátko hladovější, od dokončeného 4. měsíce lze dokrmovat příkrmy. Dokrmovat znamená stále kojit a například k obědu dát miminku zeleninovou dobrotu ze skleničky (anebo doma uvařenou), večer si zase maminky pochvalují kojenecké kaše od 4 měsíců, které zasytí a miminko pak lépe spí. 

Alternativa v podobě umělého mléka

Pokud kojit nechcete, nemůžete nebo potřebujete dokrmovat, naštěstí je tu umělé kojenecké mléko, z jehož podávání nemusíte mít žádné výčitky. I to obsahuje všechny důležité látky pro zdravý vývoj dítěte. Pro nejmenší kojence do 4 měsíců jsou určena tzv. počáteční kojenecká mléka (číslo 1). Některá umělá mléka bývají označována jako forte, ta mají vyšší sytivý účinek. K dispozici jsou také umělá kojenecká mléka pro miminka se specifickými potřebami (např. pro alergiky). Mezi maminkami panují časté obavy, že když si dítě zvykne na lahvičku, začne odmítat prso – není to však pravidlem! Mnohá miminka s přehledem zvládají obojí, případně lze využívat stříkačku či jiné možnosti dokrmování UM. 
Umělé mléko připravujte vždy čerstvé a dodržujte doporučené dávky. Pokud miminko začne projevovat známky sytosti ještě před dopitím, nepokračujte v krmení, ať ho netrápí bolesti bříška. Pravdou je, že krmení miminka je věda. Obrňte se trpělivostí a užívejte si tyto společné nenahraditelné chvíle! 
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně