Přejít k hlavnímu obsahu
kojení
3. 8. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Stres a bolest při kojení

O stresu jako příčině bolesti u kojících maminek se mluví nepoměrně méně než o jiných příčinách. Stres zvyšuje citlivost a tedy i bolestivost u kojení. A bolest sama je silným stresorem, což pocítí i miminko.

Stres a úzkost jsou dnes velmi častým průvodcem maminek. Stresové situace vznikají často nenadále, zdánlivě nevinně. Vaše rodina vás chce stejnou jako před porodem, televize je plná negativních zpráv, sociální sítě, kde v dobré víře hledáte rady a tipy, si žádají vaši pozornost, miminko se ozývá pomalu každou hodinu a dobře jste se vyspala naposledy v porodnici. Je toho tolik, co ještě nevíte, proto bez ustání sledujete zaručené návody a rady, jak být dobrou matkou. Tento „propojený“ a přehnaně aktivní životní styl si často vybírá svou daň v podobě bolestí při kojení i mezi kojením. 

Vybudovaná bolest u kojení

Bolest při kojení vzniká z vícero příčin. Pokud vyloučíme objektivní příčiny, například trhliny na bradavkách a zatvrdnutí mléčných žláz nebo infekci, nejčastější subjektivní příčinou bolesti je reflex, který si nechtěně vybudujeme nesprávně zvládnutou technikou kojení, především nepohodlnou polohou miminka vůči prsu, nejčastěji při kojení ve stresových a rušivých podmínkách, při nedostatku soukromí, nebo v hlučném prostředí. 

Zhoršené uvolňování mléka z mléčných žláz, stresem vyvolaná porucha vypuzovacího „let down“ reflexu, se velmi rychle stane podmíněným reflexem, jakousi „zlou zkušeností“, která u maminky způsobí zvýšenou citlivost, a tak se kojení stane bolestivým. Nespokojené je i miminko, nemá dostatek mléka, pláče, málo přibývá na váze. Obě strany se tak dostávají do řetězce stresových událostí, který je nutné rychle přetnout. 

Pro zvládnutí tohoto stavu je nutné nejdříve aktivně vyloučit jinou než stresovou příčinu. Kontrolujte, jestli opravdu nemáte bradavky popraskané, jinak poškozené, zdali se v prsou nenachází zatvrdliny nebo ucpané mlékovody. Poté lze aktivně přistoupit ke změně techniky kojení, polohy miminka vůči prsu

Vyzkoušejte preventivní masáž prsou krouživými pohyby před kojením, mnohé kojící maminky raději preventivně mažou bradavky před každým kojením vazelínou, přípravky s obsahem lanolinu. Velmi dobře – nejen na hojení, ale i preventivně – působí mast s panthenolem a kalciem, která je volně dostupná v lékárnách. Pro miminko je neškodná. Příprava na kojení může zahrnovat i teplé obklady nebo sprchu prsou. Dbejte na aktivní střídání poloh u kojení a střídání prsou. Neváhejte se ohledně svých potíží poradit s laktační poradkyní nebo se svým lékařem. 

Chlad, bolest a stres 

Dalším velkým zdrojem bolesti při kojení je chlad a průvan. Dochází k odkrvení bradavek a jejich zbělání a následnému zmodrání. Náchylnější k tomuto stavu jsou ty maminky, které již před těhotenstvím špatně snášely chlad, ženy s Raynaudovým syndromem, alergií na chlad a také ženy trpící migrénami. I úplně zdravé maminky však můžou vlivem prochlazení pocítit intenzivní bolest a s ní spojený velký stres. 

Se zvýšenou opatrností dbejte na to, abyste nikdy nebyla vystavena silnému proudu studeného vzduchu, a to ani v horkém létě, například vlivem klimatizace. Rozhodně prsa chraňte alespoň lehkým oblečením nebo dobrým prádlem. Bradavky je velmi dobré chránit silikonovými kryty bradavek nebo jednorázovými vložkami, které jsou již běžnou součástí výbavy kojící matky. Noste s sebou náhradní prádlo pro případ, že se vám spontánně i mimo kojení uvolní mléko. Kromě prochlazení tím zabráníte i rozvoji infekce ve vlhku. 

Tip: 
Maminkám v naší pojišťovně přispíváme nejen na pomůcky pro kojení, například na formovače a chrániče bradavek, kojicí kloboučky, speciální podprsenky a vložky do nich, kojicí tílka, kojicí polštářky, odsávačky mateřského mléka, ohřívačky mléka nebo sterilizátory lahví, ale také na služby laktačních poradkyň. Neváhejte a vyhledejte si certifikované odbornice, které s vámi napraví menší i větší chybky v technice kojení a poradí vám v nesnázích.

Naše maminky a babičky věděly, že novopečené maminky potřebují pro sebe a pro miminko především svatý klid. Popřemýšlejte nad tím, co vás stresuje, jestli toho od miminka a především od sebe nečekáte až příliš moc. Kojení by nikdy nemělo být spojeno se stresem ani s přílišnou bolestí. Pokud tomu tak je, aktivně hledejte příčinu a pokuste se co nejdříve o nápravu. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně