Přejít k hlavnímu obsahu
bolestivá mentruace
23. 2. 2022
Pohled lékaře Od hlavy k patě

Bolestivá menstruace

Mladé ženy se velmi často v průběhu života potýkají s bolestivou menstruací. Mnohdy tento problém zanedbají, nemluví o něm a často polykají spoustu prášků proti bolesti, aniž by se snažily přijít problému na kloub. Je toto i váš případ?

Bolestivá menstruace (dysmenorea) potkává nejčastěji mladé dívky a ženy ve věku od 13 do 25 let. Je to natolik běžný jev, že se s ním běžně potýká zhruba jedna třetina žen v reproduktivním věku a více než polovina mladých žen před prvním porodem.  

Samotné bolesti mohou být do jisté míry přirozenou reakcí organismu na hormonální změny, které se u menstruace periodicky opakují. Představují citlivou odezvu těla na pokles hladiny estrogenu a vzrůst hladiny progesteronu, jejichž výkyvy jsou součástí menstruačního cyklu. Častěji jde však o samotné děložní stahy v průběhu odlučování sliznice (1. až 3. den menstruace), kdy se zvyšuje hladina tkáňových hormonů prostaglandinů, které pomáhají s odlučováním sliznice. Někdy jde o zastavení krvácení, jež je spojeno s až přílišnou aktivitou hormonu nazvaného vazopresin, která pak způsobí nedokrvení dělohy a její bolestivost kvůli nedostatku kyslíku.  

Zejména mladý organismus může na tyto výrazné změny reagovat nervozitou, tupými bolestmi v podbřišku, ale často i nevolností, zvracením a bolestmi hlavy. Křeče v podbřišku obvykle přicházejí ve vlnách. V průběhu hodin se mění také jejich intenzita. Bolest je špatně ohraničená, tupá, souvislá, občas má charakter křečovitých sevření děložní svaloviny. Vystřeluje někdy do zad a do nohou. Skoro vždy je doprovázena nevolností, bledostí obličeje, pocením a nervozitou. Mohou se objevit i průjmy nebo změněná střevní činnost. Výjimečně může dojít až k omdlévání.  

Velká nebo malá bolest

Citlivost na bolest je do jisté míry podmíněna dědičně, dá se tedy čekat u dcery, jejíž matka trpěla bolestmi při menstruaci. Někdy jde i o psychickou pohodu a aktuální rozpoložení mladé ženy. Bolestivost při menstruaci také často souvisí s překotným růstem a dospíváním. Obvykle se tato mírná bolestivost nejpozději po prvním porodu spontánně upraví. 

Platí obecné pravidlo, že menší diskomfort může žena pociťovat, ale bolesti by nijak výrazně neměly omezit její běžné aktivity. Pokud jsou tedy bolesti výraznější, a navíc jsou doprovázené jinými příznaky, například silnějším krvácením, úpornými bolestmi hlavy, zvracením, rozhodně vyhledejte lékaře specialistu. Může jít o zánětlivé onemocnění nebo jinou skrytou zdravotní komplikaci, například endometriózu. 

Pozor na jiné příčiny

Úporná bolestivost nebo i neobvykle silná bolest by nás vždy měla upozornit na to, abychom se zamysleli nad možnou jinou příčinou tohoto varovného signálu. Nikdy se nám nevyplatí, pokud jenom užijeme tablety proti bolesti a ignorujeme signály těla, že se děje něco vážnějšího. 

U mladých žen jde nejčastěji o tyto jiné potíže: 

  • Prodělaný zánět močových cest, močového měchýře nebo zánět ledvin
  • Srůsty nebo deformity v oblasti malé pánve
  • Zánět vaječníků, cysty na vaječníku nebo srůsty po prodělaném zánětu
  • Endometrióza

U zralejších žen jsou bolesti často vyvolané těmito příčinami:

  • Děložní myomy
  • Výrůstky (polypy) na sliznici dělohy
  • Rakovina dělohy, děložního krčku
  • Mimoděložní těhotenství

Podle období a povahy menstruačních bolestí rozlišujeme dva různé typy dysmenorey. Jedná se o dysmenoreu primární a dysmenoreu sekundární. Primární se objevuje v mládí před prvním porodem. Sekundární dysmenorea se objeví kdykoli v průběhu života a vzniká náhle při nějaké jiné zdravotní komplikaci.  

Počátek těhotenství  

Na počátku těhotenství je docela obvyklým jevem bolestivost, která je často zaměňována za menstruační bolesti. Oproti normálnímu stavu se však nedostaví krvácení, pouze maximálně slabé špinění. V tomto případě je rozhodně vhodné udělat si test těhotenství, a to i tehdy, pokud užíváme antikoncepci nebo máme nitroděložní tělísko. Může se totiž jednat o počáteční stadium těhotenství. 

U bolestivé menstruace je vždy moudré nastavit si pro sebe práh bolesti, tedy stav, kdy nás bolest ještě neobtěžuje, nebo naopak stav, kdy bolest překračuje míru diskomfortu. Tehdy je nutné konat, a to rychle, neodkládat návštěvu u lékaře. Nebojte se vyhledat ženského lékaře a popsat mu přesnou povahu svých potíží. Může vám předepsat nejen efektivní léky na bolest, ale případně najít pravou příčinu bolestí a vyléčit je. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

 

Aktuálně