Přejít k hlavnímu obsahu
Hlasivky a chrapot
1. 12. 2021
Pohled lékaře Od hlavy k patě

Hlasivky a chrapot

Také občas chraptíte a ztrácíte hlas? Výraz „má zlato v hrdle“ používáme pro mnohé zpěváky a moderátory, jejichž hlasový projev nám přináší potěšení. Hlasivky jsou bezesporu zajímavou ukázkou toho, jak šikovně je naše tělo postavené.

CO JSOU HLASIVKY 

V krku, pod dutinou ústní, v dolní části nosohltanu hned pod rozdvojením na dvě trubice (jícen dopravující potravu do žaludku a dýchací trubici přivádějící vzduch do plic) máme malou, velmi efektivně postavenou soustavu svalů a vaziva, které říkáme hlasivky. Jde o párový vazivový orgán, jinak řečeno šlachový orgán, kterému v pohybu asistují specializované svaly zvané hlasivkové. 

Hlasivky jsou při dýchání rozevřené a umožňují volný průchod vzduchu. Při tvorbě hlasu se však napínají svaly a dochází k jemné vibraci vazů, která pak vytváří zvuk, v našem případě hlas. Různá frekvence a vibrace má za následek různou tóninu hlasu. Vibrace, tedy zvuk, který se vytvoří v hlasivkách, pak následně zesílí v dutině ústní. Vše je dokonale řízeno nervovou soustavou na pokyn mozku. Občas tato harmonická spolupráce selže a my hlas ztrácíme, nebo tzv. ochraptíme. 

CHRAPOT

Většina zánětů v hrdle a běžných sezonních infekcí je spojená s otokem v oblasti hrdla. Otok sliznice již sám o sobě snižuje průchodnost dýchacích cest a může způsobit i změnu tvorby hlasu. Daleko častější je však stav, kdy se zahleněním horních a dolních dýchacích cest nalepí hustý hlen na sliznici pokrývající hlasivky a jejich sevření pak není natolik kvalitní, aby vytvořilo přesně ten tón nebo tu kombinaci zvuků, kterou chceme vydat. Proto nás někdy hlas „zradí“ a z hrdla se ozve chrapot. 

Někdy nás samotná infekce natolik dráždí ke kašli, že se chrapotu nemůžeme zbavit i několik dnů. Zde se pak projeví nejen otok hlasivek a celé dolní části hrdla, ale i zvýšená námaha hlasivkových svalů, prosáknutí vazů a jejich menší pružnost. Chronické pokašlávání, jak jej vidíme u kuřáků a chronických plicních nemocí, může dlouhodobě přetížit hlasivky a ty pak reagují tvorbou uzlíků a zatvrdlin

HLASOVÁ ÚNAVA

Únava hlasivek je malinko odlišný stav, který ale může mít podobné příčiny jako chrapot. Nejčastějším jevem je prostá únava vznikající při delší dobu trvajícím nebo velmi hlasitém křiku, překřikování hlučné společnosti. Dočasná ztráta hlasu je častým jevem u hlasových profesionálů, moderátorů a zpěváků. I pro ně je to známka špatné hlasové techniky nebo přílišné hlasové námahy. Výjimečně se vyskytuje i ztráta hlasu z psychických příčin, po duševním traumatu, zde ale nejde o poruchu hlasového aparátu, ale o psychický blok. 

JAK LÉČIT CHRAPOT

Existuje mnoho způsobů, jak zabojovat proti chrapotu v hrdle jednoduchými domácími metodami. Výborné je použít inhalace (ultrazvukový vyvíječ páry, aromadifuzér, nebulizér, inhalátor), do kterých dáme Vincentku, mořskou sůl ve vodě nebo i trochu esenciálního oleje, například šalvěj, mátu, eukalyptovou nebo meduňkovou esenci. 

Vzdušní vlhkost vytvoří na horních dýchacích cestách mikroaerosol, vodní film, dopraví k hlasivkám minerální soli, které následně zmenší otok a jemně rozpouští hleny dýchacích cest. Vincentka ve formě inhalace je dlouhodobě osvědčeným trikem i u hlasových profesionálů. Někdo ji rád i popíjí, i v tomto případě má pozitivní vliv na složení a koncentraci hlenů, ale při problémech s hlasivkami je nejlepší ji kloktat a inhalovat i vícekrát denně. 

Další alternativou je popíjení teplé vody s citronem a medem, nejen pro antiseptické účinky medu, ale i pro mnoho hojivých a protizánětlivých přísad, které obsahuje. Pokud chceme sáhnout do přírodní lékárny, pak úlevu hlasivkám přináší šalvějový čaj, který je známý svým odhleňovacím účinkem. 

Pokud je chrapot pouze jedním z projevů infekce a k němu trpíme i bolestí hrdla a jeho otokem, pak má jistě výborný efekt užití cucavých pastilek. Pokud máme spíše sucho v ústech, můžeme zvolit pastilky se zázvorem, medem nebo islandským lišejníkem, které jsou zvlhčovací a zklidňující, a pro úlevu od bolesti zase sáhneme po šalvějových, mentolových pastilkách. Mnohé pastilky dostupné v lékárnách již v sobě mají lokální anestetika, která snižují pocit bolesti. 

Nejlepší strategií je zabojovat na vícero frontách, inhalaci například doplníme kvalitními čaji, v mezičase můžeme kloktat buď bylinnou, nebo i zubní ústní vodou. Pokud se hlasivky příliš namáhají, je nutno jim dopřát klid a čas na regeneraci, tedy snažit se mluvit co nejméně a držet hrdlo zabalené v teple po dobu několika dnů. Chránit hrdlo před průvanem také pomáhá. 
 

Hlasivkové omyly 

Mnoho lidí zkouší na hlasivky pití syrových vajíček a mléčných produktů ve snaze „promazat“ si hrdlo. Toto ale není přístup, který by reálně přinášel uspokojivé výsledky. Naopak mléčné výrobky můžou podporovat zahlenění dýchacích cest. Tím se ještě více obalí hlasivkové vazy. Ledově vychlazené pivo, perlivé nápoje a cucání kostek ledu pak problém s hlasivkami ještě zhorší, i když dočasně může přinést úlevu utlumením bolesti hrdla. 
 

Údržba hlasivek 

Stejně jako se v zimě staráme o rozmrazení auta, můžeme i po ránu „nastartovat“ svoje hlasivky. Po probuzení si párkrát zabroukejme oblíbenou písničku. Ne nahlas, pouze jemně, pobrukováním, pro sebe. Hlasivky se jemně rozechvějí a připraví na celodenní fungování, případně si hned po ránu odkašleme a pak se nám bude lépe mluvit. 
 

Pokud bojujete s chrapotem a únavou hlasivek, možná je načase udělat i pár změn v chodu domácnosti. Zavedení tiché domácnosti nemusí být jen následkem hádky, ale i preventivním opatřením pro vaše hlasivky. 

Vaše doktorka kamarádka
MUDr. Gianna Conti, MBA 

 

Aktuálně