Přejít k hlavnímu obsahu
muž s batohem na bruslích, na zamrzlé hladině
10. 12. 2020
Pohyb

Bruslení na přírodním ledě je báječný zážitek, nejen sportovní

Bruslení na zamrzlých vodních plochách ve volné přírodě je báječným zážitkem. Žádné mantinely zimního stadionu, žádné povinné kroužení do kolečka, žádná tlačenice.

Chce to jen, aby mrzlo a tloušťka ledu byla dostatečně silná. Pak přijde ten správný čas vyrazit na rybník nebo na ještě větší zamrzlé ledové pláně. Taková projížďka po ledě zamrzlé Orlické přehrady s výhledem na hrad Zvíkov na „černém“ průhledném ledě je doslova dech beroucí.

Chce to ale jediné: pořádný mráz. A pokud je zima v tomto směru vůči bruslařům přívětivá, otevírají se jim nevídané možnosti. Můžete se jen tak sklouznout na zamrzlém rybníku, zahrát si s partou hokej nebo vyrazit na delší projížďku.

Na ledový výlet na nordických bruslích

Zůstaňme u třetí možnosti. Na severu Evropy jde o velice oblíbenou zimní kratochvíli. Řeč je o dálkovém bruslení nebo, chcete-li, o nordickém bruslení. Ve Skandinávii vyrážejí bruslaři především na zamrzlá jezera, zatímco v Nizozemsku se prohánějí po místních kanálech.

Na takové bruslení jsou určené i speciální brusle. Jde to i v hokejových bruslích, ale jízdu si zdaleka neužijete tolik jako s nordickými bruslemi. Jejich cena se pohybuje kolem 3 000 korun. Na rozdíl od hokejových mají delší nože – zhruba 40 až 50 centimetrů – a jsou lehčí. Nože jsou připevněné k běžkařskému vázání, což umožňuje volný pohyb paty ve vertikálním směru. A pohyb je také hodně podobný tomu na běžkách. Díky tomu lze na nordických bruslích urazit i velké vzdálenosti. Trénovanější klidně zvládnou i kolem stovky kilometrů. A navíc, vázání se snadno a rychle odepíná a připíná, což se hodí, když musíte překonávat nějaké překážky – terénní nerovnosti, spadlé stromy nebo hráze.

Pozor na dostatečnou tloušťku ledu

Samozřejmě tím nejpodstatnějším je led. Aby nás unesl, musí několik dní nepřetržitě mrznout a teplota nesmí vystoupat nad bod mrazu. Už pět centimetrů silný led unese člověka, ale pro bruslení je třeba ještě aspoň o dva centimetry tlustší led. A jen pro zajímavost – led tlustý 25 centimetrů unese už i osobní automobil.

Kam vyrazit? Lipno, Orlík i další místa k bruslení

Jak už bylo řečeno, nordické bruslení je doma především ve Skandinávii a v Nizozemsku, ale i v Česku najdete dostatek míst, kam můžete na bruslích vyrazit. Takovým nejznámějším místem a nejbezpečnějším bruslením je zamrzlá Lipenská přehrada, kde každoročně vznikne upravovaná dráha s délkou i 40 kilometrů.

Bruslit se dá i na Orlické přehradě. Když jsou dobré klimatické podmínky a voda zamrzne, čistý led je potom doslova strašidelně černý a průhledný. Na Orlíku lze najezdit i 200 kilometrů. Podle zimních podmínek lze bruslit i na dalších vodních plochách. Zážitkem je třeba přejezd třeboňských rybníků. Právě tam se hodí schopnost rychlého „přezouvání“ nordických bruslí.

Bruslení pod širým nebem a na přírodním ledě je skvělý zážitek. I sportovní a s velkou porcí adrenalinu. Ale také s sebou nese určitá rizika, proto je na místě opatrnost a důraz na bezpečnost. To proto, že led nemusí být všude dostatečně silný a hrozí jeho prolomení. Proto je důležitá a nezbytná i další výbava, kterou by měl mít každý bruslař u sebe.

Základem jsou speciální bezpečnostní bodce, což jsou ocelové hroty zasazené do krátkých rukojetí, které většinou bruslaři vozí na šňůře kolem krku. Jezdit na bruslích se dá i s běžkařskými hůlkami a rozhodně je dobré mít s sebou i házecí lano a náhradní oblečení. A v žádném případě nejezděte na delší výpravy sami. Je jisté, že pokud vyhledáváte podobné sportovní zážitky, bezpečnostní zásady vám jistě nejsou neznámé, stejně jako to, že není od věci mít dobré úrazové pojištění. Podívejte se, jaké šikovné pojištění nabízí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Nejspíš zjistíte, že je jako dělané přímo pro vás.

10 + 1 pravidel bruslení na přírodním ledě:

  • Nevstupujte na led, pokud si nejste jistí, že vás unese.
  • Nejezděte na ledě ve skupinách, mějte rozestupy asi tři metry.
  • Pozor na ledě pokrytém sněhem, kalužemi nebo nečistotami.
  • Nevstupujte na led bez bezpečnostní výbavy.
  • Pokud uslyšíte praskání ledu, vraťte se co nejrychleji na břeh.
  • Začne-li led praskat, lehněte si. Rovnoměrně tím rozložíte váhu.
  • Doplazte se ke břehu a použijte k tomu bodce s hroty.
  • Při prolomení ledu nepropadněte panice.
  • Kopejte nohama, abyste se dostali nad hladinu.
  • Snažte se dostat na co nejpevnější led směrem ke břehu.

Aktuálně