Přejít k hlavnímu obsahu
posed na kole
5. 8. 2021
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Klíčem k pohodlné jízdě na kole je správný posed. Jak na to?

Jízdu na kole si můžete užít, ale také se v sedle svého bicyklu pořádně potrápit. Stačí k tomu málo: špatný posed. Jak ale zvolit ten správný, aby se jelo pohodlně, bez toho, aby bolela záda a někdy i takříkajíc „celý člověk“? Základem je vybrat odpovídající velikost rámu kola a správnou polohu sedla a řídítek.

Poctivě je třeba říct, že univerzální dokonalý posed na kole neexistuje. Liší se podle stylu jízdy, cest, po kterých jezdíme, typu kola a také podle každého cyklisty. Najít dobrý posed znamená respektovat své tělo, zbytečně ho nepřetěžovat a najít polohu, ve které se na kole cítíte nejlépe.

Vybrat správnou velikost rámu, to je úplný základ. Jeho velikost se určuje podle výšky cyklisty. Každý výrobce má k dispozici tabulku velikostí rámů odpovídajících výšce člověka. Když se ocitnete zrovna mezi dvěma velikostmi, rozhodně otestujte oba rámy a vyberte si ten, který vám sedne lépe.

To proto, že pokud si koupíte rám malý, nebo naopak velký, další možnosti vyladění posedu už budou hodně omezené. Ale stále možné…
Co dál? Pak je důležité pokračovat krok za krokem. Nejprve nastavit polohu nohy na pedálu, poté polohu sedla a nakonec i řídítek.


Při nastavování polohy nohy na pedálu záleží na typu pedálů. Při použití klasických má být noha na pedálu položená tak, aby osa pedálu procházela pod nejširším místem chodidla, které je rovnoběžné s osou kola. 

Náš tip:

Nejezděte v obuvi s měkkou podrážkou. To může způsobit bolest chodidel. Zvolte raději turistickou cyklo obuv s tvrdší podrážkou. Můžete v ní i chodit a tlak z pedálu rozloží na celé chodidlo.
Při použití nášlapných pedálů, tzv. kufrů, je důležité nastavit zarážky na botě, aby byly v optimální poloze.

Druhým krokem je nastavení polohy sedla. Přibližnou výšku určíme tak, že si lehce podřepneme tak, abychom měli sedlo v podpaží. Natáhneme ruku i prsty a jejich konečky bychom se měli dotýkat kraje kliky nad středovým šroubem. Výšku pak vyladíme tak, že usedneme do sedla a patu položíme na pedál v nejnižší poloze. Noha v koleni má být natažená, ale nikoliv propnutá.

Další vyladění sedla provedeme posunem dozadu nebo dopředu a nakonec nastavíme jeho sklon. Nejčastější je vodorovná poloha, ale muži mohou mít špičku sedla mírně nahoru, zatímco ženy spíš dolů. Ale pozor, přílišné naklonění sedla může způsobit bolesti rukou, zad i sedacích partií.

Náš tip:

Bolest sedacích partií může působit i nevhodné sedlo – jeho tvar, šířka i tvrdost. Závodní jezdci si vybírají spíš úzká a plochá sedla, rekreační cyklisté si víc užijí jízdu na širších a měkčích.

Třetím krokem je nastavení řídítek. Předklon cyklisty závisí nejen na velikosti rámu a poloze sedla, ale také na představci. Obecně platí, že univerzální předklon těla je zhruba 40 stupňů. Příliš dlouhý představec posouvá tělo do většího předklonu, naopak krátký tělo zvedá. Většinou ale platí, že vyhovující je už základní nastavení výšky řídítek, kdy jsou řídítka ve výšce sedla.

Náš tip:

Pohodlí při jízdě ovlivní i tvar a šířka řídítek. Liší se podle typu a použití kola. Platí, že šířka řídítek by měla být stejná jako šířka ramen. Je ale lepší, aby řídítka byla o trochu širší než užší. Lépe se jimi ovládá kolo.

Otestujte správný posed naostro! Zapojte se do cyklistických akcí

 

KPŽKolo pro život 

 

Nové Město na Moravě 7.–8. 8. 2021
Chrudim 21. 8. 2021
Znojmo 4.–5. 9. 2021
Plzeň 11. 9. 2021
Mladá Boleslav 18. 9. 2021

 

ZP MV ČR svým klientům nabízí slevu ve výši 20 % z ceny startovného pro přihlášení on-line. Stačí zadat číslo průkazu pojištěnce.

 

l etapeL’Etape Czech Republic by Tour de France

 

Zažijte atmosféru slavné „staré dámy“. Vyzkoušejte si etapu.
Praha 28. 8. 2021