Přejít k hlavnímu obsahu
Letní lapálie: Bzzz! Auuuu!
7. 8. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Bzzz! Auuuu!

Tyto dva zvuky dohromady nevěstí nic dobrého. Znamenají, že jsme se znelíbili malému nebo většímu létajícímu tvorečkovi, který se zrovna nyní rozhodl udělit nám výchovnou lekci v podobě pořádného píchance.

Malá lapálie, nebo život ohrožující stav? Pojďme si říct, co dělat hned a na místě.

Komáři a drobný bodavý hmyz

Komáří samičky na nás mají neovladatelnou chuť. Nejlépe jim chutnáme v podvečer, u vody, na koupáku, na zahrádce hospody, na vycházce městem. Ačkoli je komáří štípnutí nepříjemné, je to docela banální problém. Tělo v místě vpichu vyhlásí poplach prostřednictvím svědivé látky histaminu, do místa vpichu se nahrne tkáňový mok a vycestují tam i imunitní buňky. Zakrátko po našem zuřivém škrabání postiženého místa problém odezní.

Možná komplikace: Sekundární infekce, rozškrabání a jizvička na kůži.

Nové riziko: Onemocnění nemocemi, které jsou přenášené tropickými druhy komárů. Nejde o častý jev, ale s oteplováním země se k nám stěhují jiné druhy komárů. Prozatím je toto riziko minimální.

Prevence: Pokud zapomeneme na jedinou účinnou prevenci, tedy dostatečně postříkat všechny odhalené části těla repelentem, zbývá nám snad již jen výrazná gestikulace, nejlépe i s častým plácáním, nebo uvědomělý soused, který všude kolem zapálí citronelové svíce se silným přírodním repelentem nebo zapne elektrické odpuzovače hmyzu.

Efektivní řešení: Zejména u dětí je dobré hned po vpichu natřít místo gelem s obsahem antihistaminika (volně k dostání v lékárnách), který by měla mít každá maminka ve své tašce na výlety nebo alespoň v domácí lékárničce. Tlumením svědění dosáhneme toho, že si intenzivním škrabáním nepoškodíme kožní povrch a nezaneseme ještě další, často horší infekci. Zejména u dětí na pískovišti nebo v parku, kde volně pobíhají zvířata, bychom na zavlečení jiné infekce měli pamatovat.

Improvizované řešení: Zabavte partnerovi plechovku studeného piva nebo lahev s pitím a pár minut podržte studený předmět nad místem vpichu.

Letní lapálie Bzzz! Auuuu

Včely, vosy a sršni

Na včelí bodnutí se tedy netěšíme vůbec nikdo, ale stane se lehce, pokud včelu vyrušíme na louce, nechtěně na ni šlápneme nebo si naše šaty včela splete s rozkvetlou loukou. To vosy mají políčeno na naše letní dobroty. Ovoce nakrájené v misce je magicky přitahuje, ovocné šťávy milují a za kofolu i pivko snad i dobrovolně položí život. Vosy jsou přímo mistryně v dovednosti dostat se k vytoužené lahůdce všemi možnými i nemožnými způsoby.

Možná komplikace: Infekce bakteriálního typu, zánět v místě vpichu. Otok na místě vpichu, při píchnutí na ret nebo v dutině ústní otok dýchacích cest a následná dušnost až obstrukce dýchání.

Nejvážnější riziko: Celotělová alergická reakce, anafylaktický šok. Po píchnutí se může i u osob, o kterých to nevíme, rozvinout šoková reakce. Je doprovázena bledostí, zrychleným povrchním dýcháním, kolapsem až ztrátou vědomí. Při zpozorování těchto příznaků voláme první pomoc a hlídáme životní funkce člověka, dýchání a srdeční akci. Resuscitujeme do příjezdu záchranky.

Prevence: Zraková kontrola terénu, kam šlapeme. Únik z místa, kde je včel a vos požehnaně. Kontrola jídla těsně před podáním, zakousnutím, vypitím. Maminky by měly vždy hlídat jídlo a pití u dětí. Pozor na lízátka a ovoce pomalu pojídané při vyjížďkách s kočárkem. Víčka, sítě, kryté skleničky. Hlídejte i brčka na pití – pokud nemají krytku, utrhněte polní kvítko a zakryjte vršek květem.

Efektivní řešení: Po včelím píchnutí zůstává žihadlo. Je-li viditelné, lze ho uchopit a vytáhnout. Místo vpichu dezinfikujte, zakryjte a chlaďte. Ledujte čímkoli, zelenina z mrazáku, kostky ledu zabalené do pytlíku a látky. Při píchnutí do rtu a dutiny ústní dejte cucat kostku ledu nebo zmrzlinu.

Pokud víte, že postižený je alergik a má s sebou léky, dejte mu je polknout nebo zaveďte čípek. Pokud s sebou alergik nosí adrenalinové pero EPIPEN, aplikujte látku do stehenního svalu přímým bodnutím a podržením nejméně 10 vteřin. Alergici patří i po ošetření co nejdříve na pohotovost, totéž platí u mnohočetného bodnutí nebo u bodnutí sršněm.

Improvizované řešení: Chladit, čímkoli to jde. Antihistaminikum v gelu pomůže zmírnit příznaky, ale nejdříve místo vpichu vydezinfikujte. Pokud otok a zánět v místě neustoupí do druhého dne, konzultujte tuto situaci s lékařem, může jít o zavlečenou jinou infekci, která s včelím nebo vosím jedem nesouvisí.

Včelí a vosí bodnutí rozhodně není to, na co bychom po létě rádi vzpomínali. Naučte i děti základní opatrnosti, aby si včelku raději pamatovali jako Máju, roztomilou nezbednici z pohádek.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Mudr. Gianna Conti, MBAAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně