Přejít k hlavnímu obsahu
Letní lapálie: Na houby s obinadlem
11. 8. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Na houby s obinadlem

Bláznivý nápad? Nová metoda detekce hřibů pravých? Bohužel, zklamu vás. Pouhé zkušenosti a zdravý selský rozum.

Užít si vycházku v lese za šerosvitu a radost z košíku plného praváků vám sice ze srdce přeji, ale lepší bude, když budete připraveni na eventuální drobné úrazy, které se při brouzdání neznámým lesním porostem vyskytují daleko častěji než následné otravy po požití nejedlých hub. Takové obinadlo v kapse se docela může hodit.

Jsme národem houbařů. „Už rostou?“ používáme místo pozdravu od jara do podzimu, kdykoli dorazíme na chalupu nebo do dovolenkového penzionu. Dovednosti rozpoznání hub, metody správného odřezání a hledání i na nejskrytějších místech opatrujeme v rodině jako rodinné stříbro. Nadšeně s přáteli sdílíme fotografie nasbíraných trofejí i momentky z následného zpracování.

Houbařskou vášeň nám však někdy pokazí doslova jeden krok. Zkušení houbaři vědí, že poblíž lesních cest asi velkou úrodu nenasbírají. Od ranního šerosvitu se zkušeně prodírají mechem, lesními podrosty a každou chvíli jim pod nohama něco zapraská. Terén je protkaný kořeny stromů, pařezy jsou ukryté pod kluzkým oroseným mechem. Popadané větve na vás číhají zrovna tam, kde čeká celá rodinka hříbků.

Stačí jeden špatně odhadnutý krok, a malér je na světě. A jsme na něj sami. Přichází na řadu improvizace. Hlavní roli bude hrát obinadlo. Levné, nesterilní, v lékárně ho zakoupíte jako krátkotažné obinadlo. Je možné ho použít kdykoli a kdekoli. Po vyprání klidně i opakovaně. Ponechte si ho v kapse vycházkové bundy, společně s dobrým houbařským nožem.

Na houby s obinadlem

Vyvrtnutý kotník

U kotníku platí více než u jiných drobnějších poranění, že když už se nám to stalo, musíme nechat kotník v klidu. To se lehce řekne, ale nějak se z toho lesa domů dostat přece musíme. Když už jste skočili někam, kde se to vaší noze velmi nelíbilo, posaďte se na nejbližší pařez nebo na zem a zujte se, sundejte ponožky. Důkladně si kotník prohlédněte a pohýbejte prsty na nohou a velmi opatrně i celou ploskou. Bolet to bude, ale možnost pohybu znamená, že nedošlo k vážnějšímu poškození nohy.

Obinadlem několika otáčkami zpevněte nožní klenbu a pak po směru osmičky směřujte nad kotník. Obmotávání ve tvaru ležaté osmičky opakujte a skončete ve středu nad kotníkem. Důležité je zpevnit nožní klenbu, protože na kotník nemůžete našlapovat, ale při cestě zpátky si musíte pomoci alespoň opřením špičky nohy. Natáhněte si ponožku, a pokud to jde, nazujte i botu. Vidíte-li poblíž vhodnou větev, udělejte si z ní opěrnou hůl.

Odřené koleno

Máte-li s sebou dezinfekci, klidně i gelovou, použijte ji na koleno. Pokud ještě před tím vidíte ránu znečištěnou, polijte ji vodou ze své lahve a dezinfekci dejte až pak. I když nemáte sterilní krytí, obinadlo je po rozbalení v hygienické čistotě. Několik otáček pod kolenem, pak ležatou osmičkou nad koleno a skončit ve středu. Nemáte-li ho čím přichytit, použijte houbařský nůž, rozstřihněte pár centimetrů na konci a zavažte ho na uzlík.

Větev v noze

Au! Něco vás v noze zabolí. Sednete si, sundáte oblečení, a bodná nebo tržná rána jako vyšitá. Opět buďte v klidu. Ránu vydezinfikujte, máte-li sebou dezinfekci. Nemáte-li, pouze ji opláchněte, osušte a použijte obinadlo. Krvácí-li silněji, po pár otáčkách na ránu umístěte cokoli, co vytvoří tlakový obvaz, například pouzdro od brýlí, malou větev apod. Zatáhněte a dokončete obvazování. Po příchodu na chatu nebo chalupu ránu řádně vyčistěte a znovu dezinfikujte. Hlubší a rozsáhlejší rány patří na pohotovost.

Zlomená ruka

Co čert nechtěl, najednou se kutálíte ze svahu dolů. Dopad tvrdý a ruka nebo noha divně vlaje. Tak tohle není jen na vás. Proto první věcí, kterou uděláte, je přivolání pomoci. Volejte rodinu, pokud je nablízku, ale klidně rovnou i tísňovou linku, pokud se nemůžete ani hnout. Zlomenou ruku je potřeba umístit do závěsu. Místo šátku si tedy omotejte kolem ruky a krku na volno obinadlo a vytvořte závěs, kde bude ruka pod 90° úhlem.

Zlomená noha

Tak jako vymknutý kotník, i zlomenou nohu je třeba za každou cenu znehybnit. Najdete-li poblíž větev, zafixujte nohu v oblasti kotníku a v úrovni stehna obinadlem rozděleným na dvě části. Uvažte ji pevně. Bez opory nevstávejte, raději vyčkejte na příchod pomoci. V žádném případě na nohu nešlapejte, jenom byste si přivodili větší bolest a možná i ztrátu vědomí.

Houbařství je něco jako naše odvěká touha lovit. Užijte si ho na maximum až do skončení houbařské sezony. Osobně bych si přála, aby jedinou vaší houbařskou nehodou byl nedostatek místa na sušení letošní úrody.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Mudr. Gianna Conti, MBA

Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně