Přejít k hlavnímu obsahu
 padl vam do oka uvod3
17. 8. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Padl vám do oka?

Pokud vám padl do oka poslední model kabelky nebo úžasně opálený a svalnatý plavčík na místním koupališti, neděje se nic špatného. Oko se potěší, duše zaplesá.

Kromě vážného nabourání rodinného rozpočtu v prvním případě či mírně naštvaného žárlícího manžela v případě druhém vám samotným žádné vážné riziko nehrozí.

Možná ale vaše oko mělo smůlu a zrovna nestihlo uhnout před kamínkem, který odletěl ze sekačky na trávu, před prachem ze staveniště či větvičkou z křoví při cyklistické vyjížďce. Nebo v něm v nejhorším případě zakotvil skleněný střep. Konejte rychle, ale s rozvahou. Poradíme jak.

Poklad v hlavě

Oko je bezesporu nejcennějším smyslovým orgánem. Jde o složitý a komplikovaný orgán s dobře promyšlenou vlastní ochranou, včetně umístění v dutině lebeční, pohyblivého víčka, závoje řas, slzného filmu a výborně fungujícího mrkacího reflexu. V naprosté většině případů se oko dokáže rychlou reakcí ochránit před vnikem cizího tělesa. Pokud se již ve spojivkovém vaku pod horním nebo dolním víčkem přece jen usídlí upadlá řasa nebo smítko, výrazně se zvýší tvorba slz a oko samo zapracuje na jejich vyplavení.

Stává se však, že rychlost střepiny, písečného zrna, skelného střepu nebo třísky je vyšší a obranné mrknutí prostě nestihne ochránit oko před letícím předmětem. Povrch oční koule se poškodí. Oko spouští celou kaskádu signalizace, že má problém. Svědění až škrábání, slzení, silné zčervenání díky prokrvení spojivky a očního bělma. Oční víčko se reflexně stáhne a člověk se jen těžko ubrání potřebě si oko intenzivně mnout.

padl vam do oka

Efektivní první pomoc

Rozvahu, prosím. I když je situace dramatická a oko řeže a pálí, u první pomoci musíme vědět, jestli daný předmět plave na povrchu oka v slzném filmu nebo jestli se zabodl do očního bělma, případně poškodil rohovku.

  1. Světlo
    Odveďme postiženého na přímé světlo nebo posviťme do oka baterkou, která je dnes v každém smartphonu. Oko postiženého intenzivně řeže a pálí, proto musíme oko rozevřít za něj. Lepší je vždy příčinu vidět než konat jenom intuitivně, bez znalosti situace v oku. Velmi důležité je posvítit si na oko z více úhlů, jenom tak lze totiž spatřit například zapíchnutý ostrý skleněný střep, který vyžaduje rychlou návštěvu pohotovosti.
  2. Lžička
    Jak se do oka podíváme? Dolní víčko odchýlíme snadno. Horní víčko lze nejlépe přetočit tak, že malou kávovou lžičku přiložíme nad pohyblivé horní víčko, tahem řas směrem nahoru jej překlopíme směrem nahoru. Obrázek červeného oka je podobný hororovým snímkům, ale pouze na chvilku. Po opětovném zamrkání se víčko lehce vrátí zase zpátky.
  3. Vatová tyčinka
    V případě, že jde o drobné smítko nebo řasu, lze je opatrně vyndat vatovou tyčinkou. Zrníčka písku nebo střepiny jsou často špatně viditelné, ale pokud opatrně přejedeme po povrchu oka, smítko se na vatové tyčince zachytí.
  4. Voda
    Pokud si nejsme jisti, že jsme je opravdu odstranili, a také v případě, že jde o vyprsknutou tekutinu, docela často olej z pánve nebo z grilu, okamžitě dopravíme postiženého pod vodovod a směrem od nosu ven vyplachujeme oko studenou tekoucí vodou. Kromě odstranění příčiny se nám navíc podaří oko zklidnit snížením teploty očního okolí.
  5. Gáza
    Oko je nutné po vypláchnutí, bez ohledu na to, jestli jsme příčinu odstranili nebo ne, překrýt gázou nebo čistým textilem. Podráždění oka přetrvá ještě nějakou chvíli. Přirozenou tendencí člověka je mnout si oči, krytí zabrání poškození očního povrchu mechanickým třením.
  6. Obinadlo
    Mnohá poranění očí nelze bez odborné lékařské pomoci vyřešit. I pokud zasáhneme efektivně, je určitě důležité, aby následně oko vyšetřil specialista nebo lékař na pohotovosti. Platí, že pokud neumíme odstranit předmět z oka, musíme co nejdříve dopravit postiženého k lékaři. Zabránit dalšímu poškození oka můžeme především tím, že hlavu s oběma očima zavážeme. Od toho momentu postiženého doslova nepouštíme z rukou, vodíme jej až po samotné vyšetření v ambulanci za ruku. Tím, že postižený najednou nevidí, ještě více znejistí a může si pádem nebo nárazem způsobit daleko vážnější úraz.

Proč zavazujeme obě oči?

Při postižení jednoho oka počítáme s faktem, že obě oči mají koordinované oční pohyby kvůli komplexnímu zrakovému vjemu. Při převozu na odborné ošetření je důležité zavázat i zdravé oko. Oči pod zavřenými víčky se zklidní a ostrý předmět v postiženém oku tak nezničí větší část víčka, než je nezbytně nutné.

Vzácné věci si chráníme jako oko v hlavě. Stejně tak si chraňme samotné oko. S rozvahou a důvěrou ve své schopnosti, ale nepřeceněním dovedností. Co neumíme sami, necháme odborníkům.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

mudr gianna conti_0_0Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně