Přejít k hlavnímu obsahu
Pozor na vosy
31. 8. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Pozor na vosy

Na konci léta a v září vrcholí aktivita i útočnost vos. Vosy se točí kolem nápojů, ovoce i jídla, nezřídka při pobytu venku natrefíte i na celý roj.

Mnohočetná bodnutí mohou způsobit velké zdravotní potíže nejen alergikům, ale i zdravým jedincům. 

Vosy jsou při vyšších denních teplotách poměrně agresivní. Často reagují útočně na jakékoli vyrušení od sladkého jídla nebo nápoje. V sousedním Německu došlo dokonce k masivnímu útoku vos na žáky základní školy při velké přestávce, nakonec bylo do nemocnice převezeno 14 školáků. Velká část z nich měla silnou alergickou reakci.

Co se při bodnutí děje v těle?

Vosí bodnutí je obrannou reakcí bodavého hmyzu, která jim zabezpečuje přežití. Žihadlem se do těla vpichem dostává směs mnoha dráždivých látek, bioaminů, které vyvolávají zánětlivou reakci s otokem okolní tkáně a silným svěděním. Nejsilnější je histamin, látka silně svědící a prokrvující tkáně. Průnik jedu do okolních tkání zabezpečují mnohé enzymy. Otok okolní tkáně ustupuje v závislosti léčby do jednoho dvou dnů.

První pomoc

Bezprostředně po bodnutí vosou pomáhá ochlazování místa bodnutí a potírání antihistaminikem – gelem Fenistil. Místo bodnutí je dobré dezinfikovat a potřít také citronovou šťávou nebo octem. Od svědění uleví podání antihistaminik v tabletách, volně dostupných v lékárnách (například Desloratadin, Zyrtec). Cucání ledu a chlazení je nutné také při bodnutí v oblasti rtů nebo jazyka. Zde je opatrnost na místě, může totiž dojít k otoku dýchacích test. V tomto případě je nutné konzultovat další postup se zdravotníky. 

 letni lapalie pozor na vosy

Alergická reakce

Po vosím bodnutí se u jedinců s alergickou predispozicí může zdravotní stav zhoršit. V těle dochází k neúměrné reakci doprovázené dušností, krátkým a zrychleným dechem, bušením srdce, nevolností až ztrátou vědomí. Pamatujte na možnost, že se alergická reakce může vyvinout i několik hodin po bezprostředním bodnutí. Pokud dojde k rozvoji alergické reakce, přivolejte záchranáře a monitorujte srdeční akci a dýchání, případně zahajte neodkladnou resuscitaci do příjezdu záchranky. Pokud jde o alergika, který nosí s sebou na zvládnutí alergie EPIPEN nebo ANAPEN, co nejdříve jej podejte přímo do stehenního svalu.

Pozdní následky

Málokdo si to uvědomuje, ale vosy jsou také vydatnými přenašeči infekcí. Pod otokem se tedy může vyvinout zápalová reakce. Pokud místo bodnutí druhý den setrvává zarůžovělé nebo horké a otok neustupuje, naopak je větší, neprodleně vyhledejte lékaře. Může se jednat o bakteriální infekci.

Dlouhodobé následky

Na vosí bodnutí se běžně neumírá. Smrtelně nebezpečná dávka je u dospělého až 100 bodnutí, u dětí něco kolem 50–60 bodnutí. Daleko častější je alergická reakce, která je také nejčastějším důvodem návštěvy lékaře nebo přivolání záchranné služby. Ale i u zdravého jedince se při opakovaném a mnohonásobném vosím píchnutí může časem vyvinout alergická reakce. Tento fakt je nutné mít na paměti a uvést jej v případě návštěvy lékaře. 

I když je vosa malý protivník, dokáže o sebe zabojovat. Nejspolehlivější obranou v tomto případě rozhodně není útok, pouze opatrné odehnání od jídla a nápojů. Úplně nejlepší strategií je vyhnout se vosám obloukem.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

 

Mudr. Gianna Conti, MBA

Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně