Přejít k hlavnímu obsahu
Letní lapálie: Zaskočilo vám?
22. 7. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Zaskočilo vám?

Pokud si myslíte, že uvíznutí oříšku nebo bonbonu v krku patří k dětství a že vás se to již netýká, jste vedle jak ta jedle.

Na letních grilovačkách i na pikniku v parku vám kdykoli může v krku uvíznout například kus šťavnatého steaku. Čím odvázanější zábava je, tím víc vám zaskočení nebo dušení jídlem hrozí.

Letní párty totiž děláme hlavně proto, abychom se společně s rodinou a přáteli potkali a dobře pobavili. Jíme často ve stoje. Pokud jíme vsedě, pak většinou s jednorázovým nádobím a bez příborů, často rukama. Děti nejpozději do pěti minut od usednutí začnou pobíhat kolem všech stolů a v plném běhu si ze stolu berou různé kousky ovoce, brambůrky nebo křupky. Myslíme si, že pokud na stole nejsou oříšky a děti pořád okřikujeme, aby neběhaly u jídla, že tím máme vše pod kontrolou.

Uvíznutí kusu jídla je ale častou příčinou dušení i u dospělých. Kolikrát se vám již stalo, že jste s plnou pusou vyprskli smíchy nad kamarádovou hláškou? A zažili jste již tu bolest, když v rychlosti polknete špatně rozžvýkané sousto? Věřte, že tohle je situace, která ani u letních grilovaček není výjimečná. Nejhorší variantou přitom není vdechnutý oříšek, ale masová šlacha nebo kus steaku, který se vzpříčí v krku a nechce se mu ven.

Vytřeštěné oči

Vyděšený pohled, rozhozené ruce a rudý nebo modrající obličej. Toto jsou nejčastější příznaky, kterými se projeví dospělý dusící se člověk. Pokud se přímo na situaci nedíváme například v hospodě, může nás upozornit i jen sípavý zvuk a rozmáchlá gesta, často ukazující na krk. Postižený člověk působí hodně vyděšeně. Uvízlé sousto blokuje buď dýchání v nejužším místě při rozbočení jícnu a dýchací trubice, nebo je již vdechnuto pod hlasivkami a brání nádechu. Dechová tíseň je doprovázená útlakem krčních žil a v obličeji se hromadí žilní krev. U dítěte nás upozorní také náhlé ustrnutí, snaha se nadechnout a změna barvy a mimiky obličeje.

první pomoc při zaskočení jídla

Na nic nečekejte

  • Vyhodnoťte situaci: Pohled na dusícího se člověka a na načaté jídlo nebo misku oříšků na stole je docela jednoduchým pojítkem, které vysvětlí situaci, i pokud jste ji osobně neviděli. Pokud by šlo například o infarkt, postižený se drží za srdce a většinou ještě dokáže komunikovat, nebo naopak padá k zemi. Při dušení bude při vědomí a vyděšený.
  • Jednejte rychle: Jde o vteřiny! Obrovský stres, do kterého se dusící dostane, totiž ještě více přispívá k vážnosti situace, protože dotyčný spotřebovává již tak omezenou zásobu kyslíku.
  • Jednejte rázně: U dospělých ve stoje v předklonu, u větších dětí přehnutím přes kolena vsedě, u malých dětí dokonce zvednutím vzhůru nohama do vzduchu, vždy 5× rázně a silně bouchněte dusícího se mezi lopatky. Důležité je bouchat rovně proti páteři a velmi rázně. Otřesy způsobí posun uvízlého tělesa a vyvolají kašlací reflex, který by mohl uvízlé těleso vypudit. Pokud nezabere bouchání, vyzkoušejte Heimlichův manévr. 
  • Měňte strategii: Heimlichův manévr je známá technika, kterou dokážete efektivně vypudit vzduch z plic dusícího se člověka, ideálně i s uvízlým tělesem. Postavte se za dusící se osobu, obejměte ji a spojte ruce pod hrudní kostí těsně pod linií žeber. Rázně a rychle zatlačte proti páteři. Důležité je pokusit se vypudit vzduch z plic a vyvolat kašlací reflex. I drobné dámy můžou tímto manévrem zachránit mnohem vyššího partnera. Pokud manévr nezafunguje, opakujte 5× bouchání do zad a pak znovu Heimlichův manévr. 
  • Nevzdávejte to: Efektivita a výdrž se počítají, a proto střídejte polohy, manévry a bouchání v rychlém sledu za sebou. Pokud dusící se osoba upadne do bezvědomí a hrozí jí zástava krevního oběhu, položte urychleně daného jedince na rovnou, pevnou podlahu a zahajte neodkladnou resuscitaci (záklon hlavy a vytažení brady, nepřímá masáž srdce 30× za sebou a dva vdechy, opakovat do příjezdu záchranné služby).
  • Profesionální pomoc: Pokud dušení nevyřešíte několika opakováními a zdravotní stav postiženého se horší, neváhejte a volejte na linku tísňového volání 155. Operátoři pak nejen aktivují záchrannou službu, ale dokážou i společně s vámi na dálku posuzovat efektivitu vašich opatření.

Zaskočit nám může kdykoli a v každém věku. Bez ohledu na vyvolávající příčinu je rychlé jednání nejefektivnějším způsobem, jak zabránit dalším komplikacím. Když rychle zakročíte, nakonec se této příhodě s odstupem času jen zasmějete. Ono vám jen zaskočilo, ne „přeskočilo“.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Mudr. Gianna Conti, MBA

Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně