Přejít k hlavnímu obsahu
neplodnost
16. 2. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Neplodnost – příčiny a řešení

Do cyklu od početí do tří let patří přirozeně i toto téma. Co to vlastně plodnost a neplodnost je, kdy se začít obávat a kdy naopak nepodléhat panice. Pojďme zmínit základní termíny, které s přípravou na početí dítěte souvisí.

PLODNOST 

Plodnost je přirozená schopnost jedince rozmnožovat se, počít svého potomka. I když to příroda u různých druhů zvířat zařídila různě, schopnost donosit a porodit dítě je dána ženám. Plodnost samotná tak u mužů představuje schopnost vyrobit a odevzdat kvalitní spermie pro početí potomka a u ženy pak jde o daleko komplikovanější proces od uvolnění dozrálého vajíčka, jeho spojení se spermií, uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze a celého procesu vývoje plodu až po porod a uvedení do života včetně kojení. Obě cesty k plodnosti mohou být u muže i ženy komplikované a klikaté. Optimální věk pro početí dítěte je mezi 23. a 32. rokem života. Prvorodičky staršího věku obvykle mají více komplikací v těhotenství při donošení plodu.  

NEPLODNOST U ŽEN 

Příčiny neplodnosti u žen mohou být různé. Často se na ně přijde až po vysazení antikoncepce a plánovaném úsilí o početí. Kromě obvyklého tvrzení, že největším nepřítelem plodnosti je samotný věk, je zde mnoho dalších, léčitelných a jinak ovlivnitelných příčin neplodnosti: 

  1. Prodělané nemoci. Častou příčinou neplodnosti bývají infekce a prodělané zánětlivé nemoci malé pánve a genitálií. Patří sem nejen prodělané pohlavní nemoci, ale také infekce močového traktu. Mezi typické nákazy, které probíhají často neznatelně, patří chlamydiové infekce. Plodnost může ovlivnit například i zánět střeva, například slepé střevo, který způsobí srůsty v oblasti malé pánve a nepřímo tím ovlivní průchodnost vejcovodů. 
  2. Endometrióza. Toto někdy nerozpoznané onemocnění se projevuje nejčastěji bolestí při menstruaci a při pohlavním styku. Jde o vycestování děložní sliznice do jiných oblastí malé pánve a tvorbu cyst, které pak způsobují poruchy plodnosti. 
  3. Hormonální nerovnováha. Nesoulad v hormonální regulaci tvorby a uvolňování vajíček je velmi častou příčinou neplodnosti žen. Kvůli tomu se uvolňují buď nezralá vajíčka nebo dochází k poruchám v tvorbě vajíček ve vaječnících. Tento hormonální nesoulad je naštěstí poměrně dobře léčitelný a hormony ovlivnitelný stav. 
  4. Pooperační srůsty v malé pánvi. Nejen po zánětech, ale i po jakýchkoli operacích (včetně estetických operací) může vlivem srůstů dojít k poškození vejcovodů a kvůli této poruše se pak vajíčka nedostanou do dělohy, kde by se oplodněná dále vyvíjela. 
  5. Kouření. Zdá se, že je to klišé, ale nesčetné vědecké studie prokazují negativní vliv kouření na hormonální regulaci tvorby vajíček i na samotnou schopnost početí. Nekouření v reprodukčním věku významně zlepšuje vyhlídky na přirozené početí zdravého potomka. 

NEPLODNOST U MUŽŮ

U mužů plodnost závisí především na funkční kvalitě spermií. Je dána nejen věkem, ale mnoha dalšími faktory. Mezi ty patří problémy s průchodností pohlavní soustavy a kvalitou ejakulátu. Mezi hlavní příčiny neplodnosti u mužů patří: 

  1. Snížení pohyblivosti a změna tvaru spermií. Zde hraje roli nejen genetická dispozice, kvalitu spermií mohou ovlivňovat i autoimunitní nemoci, hormonální nerovnováha a vnější faktory, například dlouhodobě zvýšená teplota semeníků, vliv léků, omamných látek nebo fyzikálního záření.  
  2. Mechanické příčiny. Poruchy průchodnosti, prodělané záněty, pohlavní nemoci (například chlamydiová infekce, trichomonády) se řadí k nejčastějším příčinám neplodnosti mužů. Někdy dochází i k funkční poruše ejakulace samotné, tzv. retrográdní ejakulaci, kdy ejakulát uniká do močového měchýře. I varikokéla, zmnožení cév v šourku, může někdy ohrozit kvalitu spermií. Vše výše uvedené je diagnostikovatelné a také lékařsky ovlivnitelné, pokud pátráme po příčině neplodnosti. 

JAK ZJISTIT A LÉČIT NEPLODNOST 

O případné poruše plodnosti můžete začít uvažovat, pokud se vám ani po půl roce nechráněného sexuálního styku nedaří otěhotnět. U mladých žen může po vysazení antikoncepce ještě nějakou dobu trvat, než se menstruační cyklus vrátí do svého přirozeného rytmu. Ale půl roce po jeho ustálení již vyhledejte společně s partnerem radu odborníka. Předem se zajímejte o několik důležitých termínů, které potřebujete znát a které často na internetu najdete pod složitě znějícími zkratkami. 

CAR – CENTRA ASISTOVANÉ REPRODUKCE 

Ne každý ženský lékař je odborníkem na početí a ne každá poliklinika má dostatečné vybavení na to, aby mohla zodpovědně posoudit, zda jste nebo nejste plodní. Této problematice se věnují specializovaná centra (kliniky) s akreditací a dostatečným počtem atestovaných lékařů, genetiků a s perfektně vybavenými laboratořemi, všechno zaměřeno na reprodukční medicínu. Nechte si svým gynekologem doporučit i více těchto center. Zajímejte se o jejich odborný profil a kvalitu služeb. 
 

IVF – IN VITRO FERTILIZACE 

Tento složitý název v sobě skrývá celou řadu vyšetření a volbu metody, která pomáhá počít potomka. Vajíčka jsou spermiemi partnera oplodněny mimo vaši dělohu a po sérii vyšetření je pak vybráno jedno či více embryí, která jsou vložena do vaší dělohy. Toto vysvětlení je jenom jednoduchým vhledem do velmi složité problematiky, které se budeme v dalších dílech věnovat. Ale je to nesmírně pokročilý obor medicíny, kde umělá inteligence a věda dělají mílové skoky směrem k nejpřirozenějšímu početí zdravého miminka. 
 

DIAGNOSTIKA NEPLODNOSTI

Mnoho párů odkládá rozhodování o početí potomka na později i proto, že mají mylné a zkreslené informace o diagnostických metodách na stanovení plodnosti. Zde platí, že strach je pouze nedostatek kvalitních informací, protože vyšetření mužské i ženské neplodnosti jsou vesměs nebolestivá, rychlá, efektivní, a hlavně probíhají podle předem domluveného postupu, který lze do detailu probrat na úvodní konzultaci. K běžným metodám používaným při posuzování plodnosti patří především anamnestický pohovor, stanovení základního spermiogramu, tedy informace o pohyblivosti, koncentraci a tvaru spermií, u žen se pak na počátku stanovuje tzv. hormonální profil ženy. Později podle průběžných výsledků se pak indikují další vyšetření, která již jdou po podstatě problému. 

Pokud se snažíte o miminko a nedaří se vám to, začněte se o své reprodukční zdraví zajímat. Mnohdy se totiž může jednat o banální problém, který se podaří odstranit. Vyléčíte se, uklidníte se a pak již nic nebude stát v cestě vaší nové budoucnosti. Nejdůležitější rada pro vás zní: Neváhejte a neodkládejte konzultaci s odborníkem. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně