Přejít k hlavnímu obsahu
endometriosa
3. 3. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Endometrióza ohrožuje plodnost

Komplikací, které ohrožují plodnost ženy, je vícero. Jednou z nejčastějších příčin, proč se mladým ženám nedaří otěhotnět, je endometrióza. Co to je a jak ji zjistíme? Dá se endometrióza léčit?

Endometrióza je poměrně často diagnostikované gynekologické onemocnění. Na možnost tohoto onemocnění nás upozorní především bolestivá menstruace. Zdaleka se však nejedná o jediný příznak. I při relativně nebolestivé menstruaci bez křečí pociťují mladé ženy i mimo cyklus nevysvětlitelnou bolest v břiše, tlak, diskomfort a vystřelující bolesti při pohybu nebo zvedání zátěže

Dalším příznakem, na který musí myslet i praktický lékař, je krvácení ve stolici nebo přítomnost krve v moči při laboratorním vyšetření. Výjimečně se tato diagnóza potvrdí i v plicích nebo při nehojících se a krvácejících defektech kůže například v oblasti pupíku. Endometrióza doposud nebyla zjištěna v srdci ani ve slezině, co se vysvětluje výraznou metabolickou aktivitou a silným průtokem krve u těchto orgánů.

Příčiny endometriózy

Vnitřní sliznice dělohy, která je u každé mladé ženy po celou dobu plodnosti připravena na odloučení formou menstruačního krvácení, se přes vaginu dostává krvácením ven. Ovšem v menší míře je vyplavovaná přes vejcovody i do dutiny břišní. Jde o malé buněčné ostrůvky. Tyto ostrůvky tkáně se pak uchytí na pobřišnici, na sliznici vejcovodů nebo v raritnějších případech se přichytí i na močovém měchýři či na povrchu střeva. To by samo o sobě nebyl problém, až na to, že tyto buňky jsou hormonálně citlivé, a kdekoli se nacházejí, „poslouchají“ hormonální pokyny především estrogenu, který řídí menstruační cyklus, a tedy se chovají stejně jako nitroděložní buňky a pravidelně krvácejí. Pokud se tak děje uvnitř dutiny břišní, vzniká podráždění okolních orgánů, které reagují zánětem, otokem, zjizvením a srůsty. 

Uchycení těchto buněk na jiných orgánech nastává tehdy, když vnitřní regulační mechanismy a imunita nezareagují dostatečně efektivně a tyto buňky nezničí. K onemocnění dochází z mnoha příčin, uvažuje se i o poruše hormonální regulace. 

Endometriózy existuje několik typů, podle převážného výskytu ložisek: 

  • adenomyóza uvnitř děložní svaloviny,
  • vaječníková endometrióza na povrchu vaječníků,
  • peritoneální endometrióza rozesetá na pobřišnici,
  • rektovaginální endometrióza na pomezí mezi konečníkem a vaginou.

Neplodnost a jiné komplikace

Srůsty v oblasti malé pánve a vejcovodů zabraňují vajíčku putovat do dělohy a být oplodněno nebo již oplodněnému vajíčku zabrání v uhnízdění se v děloze. Kromě neplodnosti pak může vzniknout i mimoděložní těhotenství ohrožující zdraví těhotné ženy. 

K dalším komplikacím tohoto onemocnění patří bolestivost při pohlavním styku, anémie z častých ztrát krve, k vážnějším pak perforace střeva a hnisavé komplikace zánětu. Endometrióza však může dlouho zůstat nerozpoznaná, zejména v případě, kdy se projevuje jen nenápadným tlakem v podbřišku nebo tlakem v oblasti pánve a pobolíváním zad. Tehdy ženy často zaženou příznaky lékem proti bolesti a dále jim nevěnují pozornost. Endometriózu tedy často diagnostikuje až odborný lékař při cíleném vyšetření a hledání příčin neplodnosti daného páru. 
 

Diagnostika a léčba endometriózy

Klíčovým prvkem dobré diagnózy je to, že o svých potížích řeknete své gynekoložce nebo gynekologovi nebo v případě netypických potíží svému praktickému lékaři. Pokud se totiž například při krvácení v moči nebo ve stolici vyloučí infekce, zánět a jiné příčiny, přistoupí se k vyšetření zobrazovacími metodami, např. kamerovou endoskopickou technikou, kterou se dají odhalit defekty v děložní sliznici, nebo kolonoskopií, tedy vyšetřením střeva. 


Dutina břišní se dá zrevidovat laparoskopicky. Operačně lze pak malá ložiska poměrně lehce odstranit a zamezit dalšímu poškození vnitřních orgánů. Ženám s dětmi se pak již doporučí odoperovat vaječníky, a tím zastavit reprodukční cyklus. 


Existuje i velmi efektivní hormonální léčba, její úspěšnost se odhaduje až na 80–90 %, často je indikována i s operačním odstraněním ložisek.
 

Všímejte si jakékoli nesrovnalosti nebo nepříjemnosti, která doprovází menstruační cyklus. Neváhejte se o nich poradit s ošetřujícím lékařem, nejlépe přímo s gynekologem. Endometrióza může potkat i zralejší ženy a rodičky dětí. V současnosti je toto onemocnění dobře odhalitelné a dobře léčitelné dříve, než nastanou komplikace. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně