Přejít k hlavnímu obsahu
městský parkour
27. 9. 2021
Pohyb

Parkour je sport i životní styl. Zbytečné riskování v něm nemá místo

Skoro by se chtělo říct, že v tomto sportu neexistují nepřekonatelné překážky. V parkouru je totiž naopak vyhledáváte. A co je vlastně parkour? Pozor, neplést si s parkurem, což je disciplína pro koně, zatímco parkour je pro lidi, jejichž schopnosti leckdy normální smrtelníky, s odpuštěním, posadí na zadek.

Stručně řečeno, při parkouru se přemísťujete z jednoho místa na druhé, a přitom překonáváte mnoho umělých nebo přírodních překážek jen s využitím vlastního těla a svých schopností, leckdy až akrobatických. 

Parkour jako životní styl

Při tomto sportu, byť samotní parkouristé mluví raději o životním stylu než o sportu, běháte, skáčete, šplháte, ale také používáte různé přeskoky, salta a kotrmelce. Jako překážky mohou posloužit nejen ty přírodní, jako skály, kameny, stromy, větve, ale mnohem častěji ty umělé, v něž se promění schody, zdi, lavičky, zábradlí či střechy.

Parkour vznikl ve Francii a je to vlastně umění přemístit se z místa na místo s co největší lehkostí a krásou pohybu, s využitím co nejmenší energie a s maximálním využitím fyzických i mentálních schopností člověka. Proto samotní vyznavači parkouru někdy neradi mluví o své disciplíně jako o sportu, ale častěji jako o svobodném životním stylu.
To proto, že nejde jen o bezduché běhání a skákání, ale o ovládnutí těla i mysli. Samotní traceuři, jak se vyznavačům parkouru říká, parkour chápou jako druh svobody a schopnost dostat se do míst, kam se většina lidí nikdy nedostane, ale bezpečně, rychle a elegantně.

Jak s parkourem začít?

Nicméně, každý, kdo chce proniknout do tajů parkouru a zvládnout ho, musí mít jisté sportovní předpoklady. Takže jsme opět u sportu. Kdo neumí ani obyčejný kotrmelec nebo se zadýchá po dvaceti uběhnutých metrech, jen těžko zvládne překonávat náročné překážky v podobě zdí nebo obtížných přeskoků.

To ale neznamená, že ani takový člověk nemůže s parkourem začít. Může, ale rozhodně ne sám na vlastní pěst. Ve všech větších městech v Česku dnes existují parkourové komunity i místa, resp. parkourová hřiště, kde se dá parkour trénovat pod dohledem zkušených lidí, kteří už dobře vědí, co parkour obnáší. 

Ti jsou schopni zájemce naučit, jak provozovat parkour bezpečně s maximálně omezeným rizikem zranění. A samozřejmě dokážou poradit a naučit, jak zvládnout různé triky ke zdolání zdánlivě nepřekonatelných nebo jen s velkými obtížemi překonatelných překážek. Navíc je dnes k dispozici i množství instruktážních videí, z nichž se dá také leccos načerpat.

Velkou výhodou pro ty, kdo chtějí začít, je i to, že není třeba mít žádné drahé vybavení. Stačí obyčejné sportovní oblečení a sportovní obuv.
Parkour je zajímavý v tom, že v sobě kombinuje hned několik různých sportovních aktivit – běh, skoky, přeskoky, šplh, ale také gymnastické a akrobatické prvky, stejně jako i méně tradiční formy pohybu, jako je třeba plazení či pohyb po všech čtyřech. 

Bez tréninku to nejde

Bez důsledného tréninku to nicméně nepůjde. I proto, že při parkouru musíte rozvíjet i sílu, rovnováhu, vytrvalost, stejně jako prostorovou orientaci a přesnost
Leckteré kousky a dovednosti zkušených traceurů mohou docela lehce u laiků vyvolat mrazení v zádech, ale věřte nebo ne, parkour se řadí mezi bezpečné aktivity. I proto, že v něm není místo pro předvádění se a riskantní kaskadérské kousky. 
 

Aktuálně