Přejít k hlavnímu obsahu
První pomoc při popálení a prevence
7. 5. 2024
Zdravé dítě

První pomoc při popálení a prevence – příběhy pacientů

Jaká je první pomoc v případě popálenin a opařenin a na co by si měli dávat pozor rodiče nejmenších dětí?

Popáleniny patří u dětí mezi nejčastější úrazy. Každý rok vyhledá v Česku lékařskou pomoc v souvislosti s popáleninami až 40 000 lidí, z toho 8 000 dětí. Právě u nich bývají popáleniny nejvážnější. Mnohdy stačí jen okamžik, malá nepozornost, šálek s horkou kávou nebo talíř s vařící polévkou, a neštěstí je na světě. 

Nejčastější příčiny popálenin u dětí do tří let

Nejohroženější skupinou jsou batolata, která dokážou vylézt do míst, kde by to rodiče mnohdy nečekali. Děti v tomto věku jsou zvídavé, na vše si chtějí sáhnout, ochutnat, vyzkoušet, prozkoumat. A je mnohdy těžké je uhlídat. 

Mezi nejčastější úrazy tohoto typu u dětí do tří let patří:

  • Kontaktní popáleniny způsobené kontaktem s horkou plochou – například sáhnutí na rozpálená kamna, plotnu, žehličku a jiné. 
  • Opaření vařící vodou – především čajem, kávou, polévkou.

Prevence popálenin u malých dětí

  • Vařte na zadních ploténkách.
  • Pozor na troubu! Je vhodné pořídit dětskou pojistku, aby dítě nemohlo troubu samo otevřít. 
  • Varnou konvici udržujte v místě, kam dítě nedosáhne. Stejně tak kabel od varné konvice, za který může dítě zatáhnout a konvici na sebe strhnout. 
  • Nepoužívejte ubrusy.
  • Horké nápoje, kávu nebo čaj, pokládejte do míst, kam dítě nedosáhne. 
  • Pokud máte krb nebo kamna v dosahu dítěte, zajistěte je tak, aby se k nim nedostalo. 
  • Upozorňujte dítě od malička na horké předměty, ke kterým se nesmí přiblížit – například právě trouba, kamna atd. 
  • Nezapalujte doma svíčky, případně je dávejte jen do míst, kam dítě 100% nedosáhne – například na poličky, ke kterým se nedostane. 

Dítě do tří let by nemělo být doma nikdy bez dozoru. Popáleniny nejsou zdaleka jediným nebezpečím, nicméně patří mezi ty nejvážnější úrazy. Není snadné dítě uhlídat. A když je v rodině dětí více, platí to dvojnásob. Proto je prevence nesmírně důležitá.

První pomoc při popáleninách


Pokud k popálení nebo opaření dítěte dojde, je potřeba jednat rychle. Zde jsou základní kroky, jak na to. 

  1. Přerušte kontakt se zdrojem popálení. V případě hořícího oděvu jej rychle uhaste.
  2. Ze zasažených částí těla opatrně sundejte oblečení, pokud je to možné. Přiškvařenou látku však nikdy násilím nestrhávejte. 
  3. Velmi důležité je co nejdříve začít postižené místo (místa) chladit – nejlépe pod tekoucí vodou, případně pak ponořením do vody nebo pomocí studených obkladů. K chlazení nikdy nepoužívejte mražené potraviny nebo led, popálenina by se tak mohla ještě zhoršit. 
  4. Chlaďte co nejdéle – nejlépe do příjezdu záchranné služby. 
  5. Ale pozor na podchlazení! V případě větších popálenin je třeba myslet na to, že chladit můžete maximálně 5 % povrchu těla, což odpovídá ploše pěti dlaní popáleného. 
  6. Na popálenou plochu nedávejte žádné krémy, masti ani zásypy. Puchýře nikdy nepropichujte. 
  7. Volejte záchrannou službu (155). U malých dětí je vždy lepší, aby je viděl lékař, a to i v případě menších popálenin. 

Příběhy popálených dětí

Hrnec s polévkou
Dvouleté Marušce i její rodině se změnil život během pár vteřin, když na sebe převrhla hrnec s vařící polévkou a měla popáleniny na 40 % těla. Byla to chvilka, sled nešťastných událostí, když maminka Lenka Laryšová zapomněla hrnec na přední plotýnce. Malá Maruška jí chtěla pomoci vybalovat nákup, a tak si přisunula židličku ke kuchyňské lince. Maminka zareagovala velmi rychle, Marušku vzala pod sprchu, kde na ni pouštěla proud studené vody, a volala záchrannou službu. Dnes už je z Marušky zdravá dvanáctiletá slečna.

Konvice vařící vody
Dovolená Lídy Kučerové s jejím tehdy ročním synem Matějem a jeho babičkou se změnila v noční můru. Babička, která malého chlapečka hlídala, si vařila kávu. Matěj v té době začínal chodit a velmi ho zaujal zvuk varné konvice. Stáhl ji za kabel, na který dosáhl, a polil se vařící vodou, která zasáhla obličej, ruce i zbytek tělíčka. Lída, která z vedlejší místnosti uslyšela usilovný pláč, přiběhla, snažila se syna vysvléct. Protože to nešlo, namočila triko do studené vody, Matěje do něho zabalila a volala na recepci. Dnes jedenáctiletý Matěj je zdravý kluk, kterému sice zůstaly jizvy, ale naučil se s nimi žít. 

Prasklá konvice s čajem
Monika je maminkou dvojčátek. K nehodě došlo, když jim byly dva roky. Přestože Monika vždy dbala na bezpečnost svých dětí, stalo se něco, s čím rozhodně nemohla počítat. Jako každé ráno připravovala konvici s čajem. Zatímco si obě holčičky hrály poblíž, nádoba s vařící tekutinou zničehonic praskla a voda vyprskla na obě děti. Terezka byla popálená na sedmi procentech těla, Kristýnka na třech. Dnes jsou obě holčičky zdravé a největší jizvu si nese jejich maminka Monika – na duši. 

Nebezpečná žehlička
Klára vychovává tři děti, z nichž nejmladší Agátce byl v době nehody jeden rok. Prádlo, které se neustále kupilo, většinou žehlila večer, když děti usnuly. Jenže tentokrát byla tak unavená, že to chtěla udělat dřív. Zkontrolovala děti, zda jsou daleko, a pustila se do toho. Když vypnula žehličku, na vteřinu odběhla. Ale najednou uslyšela ostrý pláč. Roční holčička sáhla na rozpálenou žehličku. Celou dlaň pokrýval obrovský puchýř. I když se to zpočátku nezdálo tak „hrozné“, Agátka zůstala v nemocnici tři týdny a musela absolvovat několik operací. Další ji ještě čekají. 

Hrnek kávy
Malá Vendulka byla velmi neposedné batole. Maminka Petra vzpomíná na den, který se jí z paměti nikdy nevymaže. Bylo to úplně obyčejné letní odpoledne. Když Petřina máma vařila kávu, konvici se snažila dát co nejdál, aby na ni holčička nedosáhla. Jenže náhoda tomu chtěla, že se Vendulce nějakým způsobem podařilo na sebe zvrhnout šálek s čerstvě zalitou kávou. Petra dodnes nechápe, jak se to Vendulce podařilo, protože to bylo dost vysoko. Jediný hrnek vařící kávy dokázal holčičce způsobit obrovské komplikace a bylo potřeba mnoho operací. 


Všechny příběhy spojuje jedno – okamžik, náhoda, vteřina, která změní životy celé rodině. Většinou se jedná o nehody, které nelze předvídat, a přitom jsou poměrně časté. I když ne vždy je možné neštěstí zabránit, prevence spálenin a opařenin u dětí je nezbytná a je důležité na ni myslet. 

Právě proto realizuje organizace Popálky preventivní programy pro děti ve školkách a následně ve školách. Vyjíždějí ale také s preventivním stanem a oslovují veřejnost. Lektoři učí děti i dospělé nejenom to, jak (si) poskytnout první pomoc při popálení, ale skrze reálné příběhy šíří povědomí o následcích popáleninové zranění.

Více příběhů popálených lze číst na webu organizace Popálky ZDE.


Autor: Popálky o.p.s.

Aktuálně