Přejít k hlavnímu obsahu
Seboroická dermatitida u kojenců a malých dětí
23. 8. 2023
Pohled lékaře Od početí do tří let

Seboroická dermatitida u kojenců a malých dětí

Velmi častou a zároveň vleklou potíží kojenců a malých dětí je seboroická dermatitida. V tomto článku zhodnotíme nejen lékařské formy boje s touto potíží, ale i překvapivě účinné babské rady.

Seborrheic dermatitis je latinský název pro kožní šupinatou vyrážku, která postihuje až dvě třetiny kojenců do tří měsíců věku. Nezřídka pak přetrvává až do 1,5 roku věku dítěte. Seboroická dermatitida je také diagnózou vyskytující se až u 5 % dospělé populace, ale v tomto článku se zaměříme na miminka. 

PŘÍZNAKY NEMOCI

Příznaky této kožní nemoci jsou nejvíce patrné na vlasaté části hlavičky a v obličeji kojence. Dominantním příznakem je tvorba kožního mazu spojená se zvýšenou tvorbou bílých lesklých šupin na povrchu. Na začervenalém povrchu nezřídka o velikosti 4 až 8 cm2 nebo ve vícero ložiskách se vyskytují bílé nesvědící šupiny, nejdříve pevně přichycené k pokožce, postupně se uvolňující. Šupiny obvykle splývají do velké krusty, často i několik centimetrů velké. Při razantnějším vyčesávání nebo škrábání postižené oblasti se objeví i malé ranky, sekundární ložiska infekce, které samotné hojení pak komplikují. 

PŘÍČINY NEMOCI

Příčiny seboroické dermatitidy jsou vícečetné. Svou roli zde hraje i dědičná predispozice, tedy nepřímá dědičnost, ale jistý sklon ke zvýšené produkci kožního mazu vyskytující se v rodině. Kožní mazové žlázy jsou pak kolonizovány kvasinkovým kmenem Malassezia furfur (v současnosti již rozpoznáváme až osm poddruhů této kvasinky). Kmeny kvasinky jsou běžně zastoupené v různých částech kůže a patří k našim přátelským mikrobům v mikrobiomu kůže. Vědci si ještě nejsou jisti konkrétní rolí v rozvoji nemoci, ale již se ví, že přemnožení kvasinek ve vlasové části hlavy pak svými působky (rozpadovými produkty) dále dráždí kůži k zánětu. Spouští tak bludný kruh nadbytečné produkce mazu, který zase podporuje zvýšenou tvorbu mazu, celkovou zánětlivou reakci kůže.

SEBOREA VERSUS EKZÉM

I když dnes mnoho miminek trpí na ekzémy, seborea není přímo s výskytem alergií nebo atopie spojená. Potvrzují to srovnávací metastudie, které možnou spojitost vylučují. Rozdíly mezi oběma nemocemi lze jednoduše shrnout takto: 

Seborea 

  • výskyt do tří měsíců,
  • nesvědí (jenom rozškrábaná sekundární ložiska),
  • ustupuje po léčbě,
  • kojené a dobře prospívající děti,
  • IgE v krvi negativní.

Atopický ekzém

  • po třetím měsíci života, 
  • svědivý ekzém,
  • vyrážky, pupínky,
  • většinou u nekojených miminek,
  • pozitivní krevní IgE.

LÉČBA KOŽNÍCH PŘÍZNAKŮ

Terapie seboroické dermatitidy probíhá ve spolupráci s pediatrem a mění se podle síly příznaků. Vždy je dobré nezbavovat se šupin násilně, aby nedošlo k poškození povrchu kůže. Kombinují se přípravky s antimykotickým účinkem, pro děti bezpečné a účinné masti, které snižují výskyt kvasinkové houby na kůži. Zároveň může lékař použít masti s obsahem kortikoidů, kterých se v kožním podání vůbec nemusí žádná maminka obávat, protože velmi účinně tlumí zánět v kůži a nepronikají do krevního oběhu miminka. Pro léčbu je nutná trpělivost a také spolupráce maminky, protože masťové základy lze úspěšně aplikovat pouze tehdy, pokud se změkčí a uvolní krusta. Na její uvolnění překvapivě nejlépe fungují tzv. babské rady. Pokožka velmi profituje i z použití přípravků s kyselinou linolovou, které jsou běžně dostupné v několika formách v dermokosmetických centrech lékáren. Po koupeli a při použití léčebných mastí je důležité několik krát denně promazávat pokožku i po vymizení příznaků. 

OSVĚDČENÉ I NEDOPORUČENÉ „BABSKÉ“ RADY

Velmi efektivní je aplikování teplého olejového zábalu na hlavičku kojence několik hodin před koupelí. Olejové zábaly lze v případě nedostatku času zkrátit i na 15 minut, pak teplou vodou bez vyčesávání jemně uvolňovat krustu. Základní princip je pročesávat pouze uvolněné šupiny, neodstraňovat násilím, nedráždit a nevysušovat pokožku. Olejové zábaly jsou tedy velmi efektivní babskou radou, která umožní i dobrou aplikaci léčebných mastí. Významně kontroverznější a lékaři nedoporučovanou babskou radou je silné pudrování vlasaté pokožky. Vychází zřejmě z principu, že pudr absorbuje kožní maz, ale tento přístup není efektivní a nelze jej pro léčbu doporučit. 

TRPĚLIVOST A JEMNOST

Pro následnou péči i pro utlumení příznaků lze používat jemné šampony s antimykotickým účinkem, které miminku neuškodí, ale modifikují přemnožení kvasinek. Společně s jemnou péčí a zvláčněním pokožky je toto dlouhodobá udržitelná strategie na období do ústupu příznaků. Dermokosmetická centra doporučí celé řady přípravků, které si pak maminka pro péči může zvolit dle svých preferencí. Vláčná, dostatečně promazaná pokožka miminko nesvědí. Seboroická dermatitida má dobrou prognózu a ve většině případů ustoupí s věkem. 

Tak jako u mnoha jiných potíží dětského věku i tato komplikace ustoupí při dobré spolupráci pediatra a maminky. Nebojte se jí a neváhejte vyhledat podporu odborníka.  

Gianna Conti

Aktuálně