Přejít k hlavnímu obsahu
S dětmi za zdravým pohybem do přírody
8. 6. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let Letní vášeň pro zdravý pohyb

S dětmi za zdravým pohybem do přírody

Často slýcháme, že dnešním dětem chybí pohyb, že tráví příliš mnoho času před televizí, s mobilem nebo tabletem. Jak je častěji dostat ven, do přírody?

Hýbejte se v přírodě – společně a zábavně

Děti by měly každý den strávit alespoň nějaký čas venku. Čerstvý vzduch a sluneční paprsky totiž dokáží zázraky. Díky slunci získává naše tělo mimo jiné tolik potřebný vitamín D, který je nepostradatelný pro růst a zdravý vývoj kostí a zubů. Stále platí, že základním zdravým pohybem je chůze. A tak delší procházky a pěší výlety za nějakým cílem by měly patřit do každého rodinného diáře. Děti mohou po nějakém čase začít protestovat, že „procházka je nuda“, ozvláštněte ji proto hrou. Najděte klacík a svěřte jej jednomu z členů rodiny, který půjde první pár kroků před vámi a bude se ho snažit nenápadně odhodit. Kdo si toho všimne, klacík sebere a mění si s dotyčným místo. Pokud se někomu podaří odhodit klacík nepozorovaně, získává odměnu.

Pokud nepatříte mezi aktivní rodiny, které pravidelně vyráží na pěší túry, na kolo nebo inlajny, můžete si užívat pohybu i na vlastní zahradě nebo jinde v přírodě, třeba i v městském parku. Hrát si takzvaně „na babu“ můžete kdekoli, větší děti zabaví házení frisbee (létajícího talíře) nebo polystyrenových letadélek. Zkuste také vymyslet vlastní rodinnou hru, která se bude hrát dlouhodobě, kdykoli bude rodina společně venku. Třeba když někdo vysloví určené heslo (například: „Dneska je krásně.“), tatínek se rozběhne a odměnu získává ten, kdo ho chytne jako první.

Tipy na hry v přírodě

Žába v trávě!

Vymezte si na louce nebo zahradě hrací prostor (například od stromu ke stromu). Děti si zakryjí oči a vy jim mezitím do trávy schováte několik papírových (doma vyrobených) nebo jiných (gumových) žabiček. Až zakřičíte „Žába v trávě!“, děti se musí rozběhnout a co nejrychleji všechny žabičky najít. Kdo jich bude mít nejvíce?

 

Závod hlemýžďů

Děti si kleknou na startovní čáru na všechny čtyři a na záda jim umístíte nějaký lehký předmět, například šišku. Jejich úkolem je dostat se do cíle po čtyřech, aniž by jim šiška spadla na zem.
 

Provázkovaná mezi stromy

Ke spoustě hrátkám poslouží stromy. Zkuste dětem připravit mezi stromy hru ve stylu Pevnosti Boyard. Potřebujete jen opravdu dlouhý provázek, který budete natahovat a obtáčet kolem stromů – někde povede v úrovni očí dětí, jinde naopak nízko nad zemí, v určitých místech se bude jeho dráha křížit. Kdo zvládne držet se stále provázku a doběhnout na jeho konec jako první? Pozor, místy budete muset přeskakovat, jindy se zase plazit po zemi!   

Na zahradě nebo v lese můžete využít i spadlé stromy. Malé děti na kládu vylezou s vaší pomocí a zkouší ji přejít a poté za ruku seskočit, větší děti přitom mohou trénovat rovnováhu. Kdo asi zvládne udělat na kládě holubičku? Anebo chodit pozadu? Cvičení na kladině, tedy v našem případě na kládě spadlého stromu, pomáhá rozvoji rovnováhy, svalové koordinace a obratnosti.

Tři, dva, jedna, start! 

Velice účinné je i „válení sudů“, při kterém děti zpevňují svaly a učí se koordinaci. Když už se budete „válet na zemi“, zahrajte si hru na rychlost – děti leží na zádech (anebo na břiše) a na tlesknutí se musí rychle zvednout a doběhnout na určené místo. Závod můžete zpestřit tím, že dítě u toho bude držet v obou rukách míč (nebo jiný předmět, který najdete v přírodě). Při zvedání z polohy vleže si tedy nemůže pomáhat rukama a musí se zvednout jen pomocí břišních svalů. Pokud máte s sebou venku míč, můžete si nejen házet, ale také vyzkoušet „vybíjenou“. Úkolem dítěte je vyhnout se letícímu míči, tím trénuje hbitost a mrštnost. Míč ale není nezbytností, pohybu na čerstvém vzduchu si užijete i bez jakýchkoli pomůcek. Tvářičky vašich dětí budou zdravě červené a v noci budou spát „jako miminka“.

Zkuste to naboso

Máte-li na zahradě trávu bez kytiček (a tudíž nehrozí píchnutí včelkou), nechte děti běhat bosé. Chůze či běh naboso stimuluje reflexní body na chodidlech, rovná páteř, posiluje svaly chodidel i lýtek a otužuje tělo.

Náš tip! Udělejte si s dětmi piknik v trávě

Při procházce nebo hraní her v přírodě vyhládne, nezapomeňte proto na zdravou svačinku. Nejmenším dětem můžete rozmixovat ovoce a naplnit jím omyvatelné „kapsičky“. V horkých dnech je dejte předem do mrazáku, a připravte tak ledové osvěžení. Rohlíky a toasty tentokrát vynechejte a zkuste to zdravěji – připravte zapečené trojúhelníčky z celozrnné tortilly, které naplníte lučinou, šunkou a plátkem sýru. Děti milují hranolky, do svačinového boxu jim připravte ty zeleninové – okurky, papriky a mrkve nakrájejte do tvaru hranolek a připravte k nim „dip“ na namáčení z lučiny nebo žervé.

 

Tipy na zdravé svačinky si můžete pustit také ve videu ZDE.

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně