Přejít k hlavnímu obsahu
Prevence dětské obezity
28. 11. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Prevence dětské obezity

První tři roky dítěte jsou klíčové jak pro růst, tak pro prevenci mnoha potíží zralého věku. Zkrátka, na co si zaděláme v dětství, s tím se potýkáme v dospělosti. Jak předejít obezitě našeho potomka?

V prevenci dětské obezity nejlépe funguje několik základních pravidel. Díky jejich dodržování se u dítěte vybudují správné stravovací návyky a přirozený pocit hladu bude spojený s pravidelným stravováním. 

1. CUKRFREE – NE TAK ÚPLNĚ

Jedním z velmi důležitých pravidel, jak předejít nadváze a baculatosti, je nepřidávat cukr a nedoslazovat, ale ani nezahušťovat žádné ovocné kaše a přesnídávky. Naopak je důležité zvykat dítě na základní chutě. Proto než začnete dochucovat kaše a přesnídávky, věnujte raději pozornost krájení a podávání jednoho druhu ovoce nebo směsi dvou až tří druhů, kde si dítě navíc může samo vybrat podle své chuti. V dětství se dítě lehce naučí, co je sladké a co nesladké ovoce (a zelenina), a vybuduje si k nim přirozený vztah. Můžete pak záměrně podávat „sladké“ a „nesladké“ pokrmy jako součást dětského stravování. 

2. DUHOVÝ JÍDELNÍČEK

K přirozené prevenci nadváhy můžete přispět tak, že do jídelníčku dítěte zařadíte co nejvíce barevných potravin. Máme na mysli nejen ovoce a zeleninu, ale i lososa, bílé kuřecí maso, tmavší krůtí nebo králičí maso, oleje z mořských ryb, různá semínka a luštěniny různých barev. Nezapomínejte vždy vyvážit poměr zeleniny k ovoci, i malé dítě by ke každému hlavnímu jídlu mělo mít zeleninu ve formě příkrmu nebo salátu. 

3. INTUITIVNÍ JEZENÍ

Znáte to… Dítě bryndá a hází porce červené kaše po celé kuchyni. Je to možná malá úklidová tragédie, ale ve své podstatě je to způsob, jakým nám děťátko dává najevo, že toto jídlo není až zas tak atraktivní, jak si my dospělí myslíme. 

Nechte dítě vybírat si, co by chtělo jíst, co nejdříve, jak to půjde. Podporujte jeho jezení rukama a později samostatně dětským příborem. V dětském mozku se tak vytváří spojení jídla s určitou aktivitou, kterou je nutné vykonat, a to vědomě kotví proces jezení v mozkových centrech. Do budoucna pak dítě získá návyk vědomého jezení v době, kdy má hlad. 

4. PRÁZDNÉ KALORIE

Přiznám se, že nemám ráda, když děti v hromadné dopravě jenom tak bezděčně pojídají kukuřičné křupky. Možná si maminka myslí, že je to nutné, aby dítě zabavila. Ale děťátko má na vycházce dost podnětů k pozorování a jakékoli pamlsky a křupky mu jenom přidávají prázdné kalorie. Výhodným řešením je mít s sebou lahev polovlažné vody a při dlouhém cestování nebo vycházce dávat dítěti často napít. 

5. MOTIVACE A ALTERNATIVY

Místo čokolád a gumových medvídků lze nabídnout zdravější a stejně sladké alternativy jako křížaly, sušené plody nebo celozrnné snacky. Ideální je, když jsou atraktivně zabalené, nabízíme totiž alternativu k rozbalování sladkostí, pocit vzrušení a překvapení zůstane, ale samotné jídlo pak budeme mít pod kontrolou. Buďte vynalézaví, nebalte vše jen do krabiček, vytvořte něco jako „skrýš“ na sladkosti, kde ale budou balíčky zdravých sladkostí s velkým obsahem vlákniny a přirozeným ovocným cukrem.

6. PITÍ JAKO VĚDOMÝ PROCES

Správný návyk hydratace je důležitý celoživotně. Buduje se právě v dětství, proto u jakékoli hry, řádění s kamarády, na vycházkách nebo při večerních aktivitách podávejte vodu dříve, než sáhnete po mňamce, snacku nebo kapsičce s přeslazeným ovocným pyré. Voda řeší spoustu problémů, děťátko si ale neumí říct, když má žízeň. Proto je budování pitného režimu plně ve vaší kompetenci. 

7. VEČERNÍ JEZENÍ

Mnoho rodin zavedlo u dětí jídlo těsně před usnutím, například večerní kašičku, sladkou přesnídávku nebo mléko se sušenkami. Jedná o velmi častý zvyk a není to šťastné řešení. Zadělává nám totiž na obezitu v budoucnosti, protože i malé tělíčko většinou tuto večer získanou dávku energie ukládá do rezerv, samozřejmě ve formě tuku. Bohužel i zde platí, že budujete pocit jakési „odměny“ za denní aktivitu a mozek si rychle zvykne řešit zklidnění jídlem a v podstatě pak bude celý život hledat jídlo, díky kterému se mu z mozku vyplaví dopamin jako rychlá odměna. 

Dítě se stejně jako vzpřímené chůzi, mluvě a myšlení potřebuje naučit něčemu takovému, jako je jídelní inteligence. Buduje se intuitivně, ale v obrovské míře k ní přispějí právě rodiče moudrými rozhodnutími ohledně dětského jídelníčku. Nechoďte do žádných dietních extrémů, naopak co nejvíce dítěti rozšiřujte chuťové obzory. Pestrost je totiž nejlepší prevencí avitaminózy, nedostatku mikroživin, která pak vede k vlčímu hladu a přejídání i v dětském věku. A to následně vede k obezitě, problému na celý život. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně