Přejít k hlavnímu obsahu
Šestinedělí
27. 7. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Šestinedělí – péče o intimní partie

Po porodu se celý organismus potřebuje zregenerovat. Velkou péči je třeba věnovat hojení porodních cest. Přečtěte si několik rad, jak intimní partie co nejdříve zregenerovat a urychlit úplné zahojení.

Porodní cesty 

Při regeneraci intimních partií po porodu platí více než kdy jindy pravidlo: Nechat tělu dostatek času k regeneraci. Obzvlášť pokud došlo k nástřihu hráze a následnému chirurgickému šití. I pokud byl porod zcela přirozený, nelze vyloučit, že je zde mnoho prasklinek, trhlinek a pochva nebo hráz se musí zahojit.

O své porodní cesty tedy pečujte moudře a nenásilně. Nesmyslné jsou přehnaně časté výplachy, silné bylinné odvary, zásadité sodné roztoky nebo naopak přehnaně kyselé roztoky. Všechno jsou to agresivní látky, které mění přirozené vaginální prostředí a nadělají více škody než užitku. Pozor dejte i na tzv. bylinné zapářky, i když jinak neškodí, v prvních deseti dnech po porodu to rozhodně nedoporučuji. 

Rozumným a odborníky doporučovaným výplachem, který neohrožuje přirozenou mikroflóru, je poševní výplach s aktivní látkou benzydamin, která neškodí laktobacilům v poševním prostředí. Ve více variantách je k dostání v lékárně. Lze využít i výplachy s aktivním stříbrem nebo s výtažkem zeleného čaje. Výplachy dělejte pouze při bolestivosti a štípání v porodních cestách a dle doporučení v příbalovém letáku. 

Pro samohojení intimních partií je velmi šikovným prostředkem kyselina hyaluronová. Tato tělu vlastní látka ve formě vaginálních čípků nebo vaginálního gelu velmi významně urychluje hojení a růst nových tkání, napomáhá obnovení původního prostředí. Hyaluronová kyselina je výborným nosičem i dalších látek, některé nové lékárensky dostupné přípravky ji kombinují s probiotiky, s vitaminem C, aktivním stříbrem a nejnověji i s výtažky z konopí, CBD. I samotná kyselina ve formě čípků ale zcela dostačuje, není nutné podléhat různým marketingovým nabídkám. 

Kromě vaginálních gelů a čípků existují i vaginální tablety, ale většinou jsou to již například probiotické bakterie nebo nějaké léčebné látky, pro podporu přirozené regenerace nejsou nutné. Touto formou je vhodné podávat probiotika pro obnovu poševní mikroflóry
 

vykřičníkPOZOR: v období šestinedělí nikdy nepoužívejte tampony, ani kdyby se jednalo o tzv. probiotické varianty, neužívejte menstruační kalíšky, pesary a po dobu 14 dní ani pomůcky na cvičení pánevního dna. Hrozí zavlečení infekce a případné další komplikace spojené s protržením hojících se tkání.

ZAVINOVÁNÍ DĚLOHY

Zhruba do hodiny po porodu placenty dojde vlivem hormonálních změn k prvnímu významnému zatažení dělohy. Dojde ke stažení cév zásobujících stěnu dělohy a následnému stažení svaloviny. Uvolňuje se přitom krev z vnitřní sliznice, jako při menstruaci, někdy i silněji. Proto ještě několik dnů po porodu dochází k silnějšímu nebo slabšímu menstruačnímu krvácení, tzv. očistkům. Očistky postupně žloutnou a slábnou, lékaři doporučují po celou dobu šestinedělí nosit menstruační vložky. 

Zavinování dělohy, tedy její postupné navracení do původní velikosti, trvá cca 14 dnů. Aktivně jej podpoříte, když si co nejčastěji pokládáte miminko do klína. V období mezi kojením, například u sledování televize, při spánku a relaxaci, si co nejčastěji lehejte na břicho. Tlak na dutinu břišní napomáhá navracení dělohy do normálního stavu. Po zhruba 14 dnech by se měla děloha vrátit do původního stavu a velikosti. Proces zavinování může být někdy doprovázený pocity křečí v podbřišku. Vzhledem ke kojení není zcela vhodné zasahovat tabletami, prvorodičkám obvykle uleví od křečí teplý obklad na podbřišek. Popíjet můžete slabé bylinné čaje, osvědčil se třeba maliníkový nebo kontryhelový čaj. 

vykřičníkPOZOR: První dva týdny rozhodně neposilujte břišní svaly ani se nesnažte intenzivně posilovat pánevní dno. Nezapomeňte, porodní cesty se nachází ve stadiu čerstvě se hojící rány. Nezvedejte kromě miminka žádné těžké předměty, nepředklánějte se na delší dobu. 

Nechtějte, aby vaše tělo ihned po porodu získalo svou původní fyzickou kondici. Hojení a regenerace vyžadují čas. Postupně si do svého mateřského života znovu přidejte pohyb. Velmi jemně, s rozvahou. Poslouchejte signály svého těla. Pokud cvičení a nadměrný pohyb bolí, znamená to, že tělo ještě není připravené.

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.