Přejít k hlavnímu obsahu
Dudlíky a dětské nádobí: Jak je vybírat a pečovat o ně
12. 9. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Dudlíky a dětské nádobí: Jak je vybírat a pečovat o ně

Dudlíky, savičky, kojenecké láhve a hrnečky, plastové misky a další dětské nádobí patří do výbavy každého miminka. Jak je vybírat a jak o ně správně pečovat?

Jak vybrat správný dudlík

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč používat dudlík neboli šidítko, a stejně tak mnoho důvodů, proč raději ne. Dudlík miminku navozuje pocit sání, čímž ho zklidňuje, dává mu pocit bezpečí a zároveň ho uspává. Na druhou stranu však ovlivňuje růst zubů i vývoj řeči. Podobné je to i se savičkami u kojeneckých lahví. Proto je nezbytné vybírat je správně a ve správnou dobu je také definitivně odložit.

Zásady pro výběr dudlíku a saviček

  • Co se týče materiálu, doporučují se silikonové savičky a dudlíky. Silikon je v podstatě gumový, elastický materiál, který je speciálně měkčený, je extrémně odolný vůči vysokým teplotám a má neutrální chuť. Není napuštěný žádnou látkou, může se vyvářet, je průsvitný a má hladký povrch – to jsou jeho největší výhody. Z hlediska životnosti, údržby a hygieny je tedy lepší silikonový materiál než klasický latex. Častým sterilizováním i sáním totiž materiál velmi trpí.
  • Berte v úvahu i to, že silikon je méně elastický než latex a může se snadněji natrhnout. Je totiž velmi citlivý, takže když se savičky nebo dudlíky používají delší dobu, měli byste je pravidelně prohlížet, zda nejsou protržené. Jakmile zjistíte poškození, dudlík nebo savičku vyhoďte a kupte nový. Mohou to být i maličké dírky, rýhy či škrábance od zoubků a podobně.
  • Kupujte jen ortodontické dudlíky a savičky. Ty podporují správný skus miminka, funkci jazyka a vývoj patra. Pro citlivé dětské dásně jsou tedy mimořádně šetrné.
  • Vybírejte správnou velikost dle věku dítěte a tvar. Nekupujte zbytečně více druhů. Dítě si oblíbí jen jeden typ a další bude odmítat. 
  • Nevyplatí se kupovat ty nejlevnější dudlíky i savičky – musí být testované, vyrobené z kvalitních materiálů a také by měly něco vydržet. 

Jak o dudlíky a savičky pečovat

  • Před prvním použitím dudlík či savičku vyvařujte po dobu pěti minut nebo sterilizujte. To opakujte pravidelně, u novorozenců každý den. U starších kojenců alespoň pravidelně oplachujte pod horkou tekoucí vodou.
  • Z hygienických důvodů je dobré dudlík či savičky vyměňovat po třech měsících používání.
  • Dudlík, který venku spadne na zem, sami neolizujte! Vaše sliny mohou obsahovat bakterie a další škodlivé látky. Raději s sebou noste pitnou vodu na opláchnutí, případně speciální dětský desinfekční sprej.

Jak vybírat nádobí pro děti

Při výběru dětského nádobí se zaměřte na jeho certifikaci zdravotní nezávadnosti a materiál. Nenechte se ovlivnit jen hezkými obrázky. Ověřte si, zda je nádobí vhodné do myčky a sterilizátoru. Mezi nevhodné materiály patří PVC (může být měkčené změkčovadly, například adipáty, které se po nějaké době začnou chovat jako ftaláty a stanou se zdravotně závadnými), bisfenol (bisfenol A je látka vyskytující se hlavně ve výrobcích z polykarbonátu) nebo melamin (dříve oblíbený materiál na výrobu dětského nádobí, ale testy odhalily, že obsahuje nebezpečný formaldehyd). Doporučují se klasické materiály, jako je sklo nebo porcelán, lze použít i plastové nádobí s certifikací. Na trhu je řada certifikovaných plastových výrobků, které jsou hygienicky nezávadné a jsou určeny pro nejmenší děti.

Náš tip!

Cestovní miska se lžičkou, která je ideální na venkovní krmení a výlety. Je opatřená těsnicím víčkem a lžičkou uloženou ve víčku. Je vyrobená z prvotřídního zdravotně nezávadného plastu, hodí se do ledničky, mrazničky i mikrovlnné trouby, může se mýt v myčce. 

Čištění a údržba dětského nádobí

Většina kvalitního dětského nádobí je vhodná pro mytí v myčce i sterilizaci. Obzvlášť pozorní buďte při mytí kojeneckých lahviček a hrnečků se savičkou či brčkem. Ve všech záhybech a v místě šroubování bývá usazené mléko nebo zbytky jiného nápoje, které mohou plesnivět. Stejně tak u dudlíků, kde se nečistota zachycuje ve spoji mezi silikonem a plastovým držátkem. Nestačí je proto pouze opláchnout horkou vodou, je třeba použít mycí přípravek na dětské nádobí a nečistoty odstranit štětkou nebo kartáčkem. 

Jak sterilizovat dudlíky, lahvičky a nádobí

V prvních šesti měsících byste měli miminku sterilizovat vše. Především dudlíky a láhve. Můžete je vyvařovat v hrnci s horkou vodou po dobu 5 minut, poté nechat osušit na čisté látkové pleně. Můžete použít parní sterilizátor do mikrovlnky, elektrický sterilizátor nebo sterilizovat tzv. za studena pomocí sterilizační tablety nebo roztoku. Před sterilizací však musíte všechno vyčistit horkou vodou a speciálním mycím přípravkem. Sterilizace nenahrazuje mytí!
 

Aktuálně