Přejít k hlavnímu obsahu
štítná žláza
1. 4. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Štítná žláza a těhotenství

Příroda od momentu početí dělá doslova zázraky, ale i váš zdravotní stav je klíčový již od uhnízdění plodu v děloze. Na co se zaměřit v raných stadiích těhotenství a nejlépe ještě před otěhotněním?

Mnoho mladých žen (zejména v našich zeměpisných šířkách) trpí chronickým nedostatkem jodu v potravě. Děje se to, přestože se stravují zdravě a dbají na kvalitu přijímaných živin. Na vině je nejen nedostatek mořských ryb v potravě, ale i používání nejodovaných solí, často spojené s výživovým trendem veganství a vegetariánství. Proto je relativně častým fenoménem snížená činnost štítné žlázy, kdy na nedostatek jodu štítná žláza reaguje nadprodukcí zásobní formy hormonů, které skladuje uvnitř žlázy v malých nebo větších dutinových útvarech, tzv. folikulech. 

Sníženou činnost štítné žlázy nemusí na sobě žena na první pohled poznat. Může být lehce unavená, ospalá, zimomřivá, nemusí si všimnout ani jiných ještě diskrétnějších příznaků, jakými jsou suchá kůže, lámavé vlasy nebo zácpy. Pokud v tomto stavu žena otěhotní, je snadné zaměnit příznaky s těhotenskou únavou nebo vyčerpáním. Ovšem na rozdíl od běžných tělesných změn, kterými v těhotenství žena prochází, je zde přímo ohrožený vývoj plodu, jeho celkový růst i rozvoj mozkových funkcí. Plod v děloze je závislý na hormonech štítné žlázy matky. Pokud je hladina aktivních hormonů štítné žlázy matky nízká, bezprostředně je ohrožený zejména vývoj nervové soustavy a mozku plodu. Překotný růst plodu navíc zatíží celý metabolismus ženy a snížená funkce štítné žlázy se pak odrazí na jejím zdraví. Proto je dobré myslet na možné riziko, už když o miminku uvažujete. Poruchy štítné žlázy, snížení i zvýšení funkce, lze velmi lehce odhalit při laboratorním vyšetření krve, a to i ve stadiu tzv. subklinickém, kdy na sobě nepozorujete žádné příznaky. 

Nevyvinutí štítné žlázy u dítěte

Za jistých vzácnějších okolností se může vlivem vývojové vady plodu stát, že se u dítěte nevyvine správně funkce štítné žlázy. Jevy spojené s mentální retardací se však u nás díky dobře nastavenému systému zdravotní péče o novorozence staly minulostí. 

Vyšetření funkce štítné žlázy miminka po porodu patří v České republice již od roku 2016 k sérii kontrolních vyšetření v rámci novorozeneckého screeningu. Screeningové vyšetření se dělá formou vyšetření tzv. suché kapky krve a kromě štítné žlázy zahrnuje dohromady celkem 18 různých vyšetření, vylučujících například vrozené poruchy tukového metabolismu, metabolismu aminokyselin nebo některé vážné nemoci. V jednom ze zhruba 1 100 případů se tak podaří již v zárodku podchytit vážnou nemoc, v tomto momentě však zcela léčitelnou.
 

Léčba v těhotenství
 

Snížená funkce štítné žlázy bývá léčitelná mimo jiné i doplňováním hormonů ve formě tablet. Onemocnění štítné žlázy není v těhotenství problémem ani není nutné mít přehnané obavy. Důležité je, aby se na tento zdravotní problém nastávající matky přišlo co nejdříve a co nejdříve se zahájila i terapie. Pak již spokojenému těhotenství nestojí nic v cestě. 

Těhotenství je velmi krásné období v životě každé ženy. Dobré zdraví vám umožní vědomě si toto období užít s co největší podporou milující rodiny. Oporou vám budou také zdravotní profesionálové, kteří všechna rizika znají a dokážou jim spolu s vámi předejít. Nebojte se ptát a nebojte se chtít pro sebe odpovědi na otázky, které neznáte. Nechte si vše vysvětlit, vaše pohoda a duševní klid je pro nerušené těhotenství to nejdůležitější.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně