Přejít k hlavnímu obsahu
ženy a alkohol
3. 2. 2022
Pohled lékaře Zimní vášeň pro zdravou duši

Suchej únor – alkohol a ženy

Téma, o kterém se příliš nemluví. My ženy totiž všechno zvládáme, jsme supervýkonné mámy, skvělé partnerky, nádherné a milé společnice a k tomu s přehledem řídíme vše od velké firmy až po absolutně dokonalou domácnost. A že si tu a tam dáme skleničku vína? Je to špatně nebo dobře?

Mnoho pracujících žen je dnes pod velkým tlakem. Tlakem na dokonalost, rychlost a výkonnost. Tlakem od nadřízených, kolegů, nároků dětí a ze všeho nejvíc pod tlakem vlastních ambicí, osobní představy o úspěšné ženě, kterou každý den vidíme v zrcadle. Jenže neustálý stres a tlak, který v sobě cítíme, nevydržíme donekonečna. A někde nablízku je řešení. 

KDE SE RODÍ NÁVYK

Sklenička vína s kamarádkou odpoledne, káva vylepšená vaječným likérem, svařáček při zimní procházce městem. Nic špatného na tom nenajdete, ani kdybyste chtěli. Tyto chvilky, zpestřené kapkou alkoholu, patří k nám a k naší představě pohody. Možná to ani není alkoholem, ale samotnou atmosférou, ve které se cítíme pohodlně a je nám příjemně. I takhle nevinně může vzniknout návyk. Zdaleka ještě nejde o návyk na alkohol, jen si velmi jasně vytvoříme spojení alkoholu s příjemným prožitkem. 

POPÍJENÍ ZA ODMĚNU

Specialitkou ženského způsobu pití je, že velmi dlouho probíhá skrytě. Vlastně i před ženou samotnou. Začíná to tím, že často jde jen o jakousi pravidelnou malou odměnu, předěl mezi prací a večerním odpočinkem. Ale pokud jsou z jedné skleničky dvě, ze dvou tři, z jednoho večera týdně je každý pracovní a pak i nepracovní den, tak se ze skrytého a nenápadného popíjení stává problém. 

lahevPRÁZDNÉ HNÍZDO

Mnohé supermanželky a supermámy, které byly zvyklé organizovat program celé rodině, nezvládnou osamostatnění dětí a prázdnotu jejich vytouženého rodinného hnízda. Někdy i během dopoledne, o samotě a možná právě kvůli pocitu osamělosti zahánějí citovou prázdnotu alkoholem. Zde již nevidíme nevinnou konzumaci jedné skleničky vína. Jde o tvrdý alkohol, často dokonce záměrně mixovaný s džusy, promyšleně nakoupený v různých anonymních supermarketech, umístěný v důmyslných skrýších po celém domě, na místech, kde by to nikoho ani nenapadlo. Další ze specialit ženského pití je důmyslné maskování rozvíjející se závislosti. 

SOUPEŘENÍ S MUŽI

Manažerky na vyšších pozicích ve firmách s převahou mužských manažerů někdy podléhají vnitřnímu tlaku, aby se vyrovnaly mužům, bohužel i v pití. Mužská přátelství i neformální kontakty jsou často budované po práci, u skleničky dobrého alkoholu. Žena v řídicí pozici se chtě nechtě bude snažit přizpůsobit, třeba i tím, že zvládne za večer vypít stejné množství alkoholu jako její kolegové. Ovšem s dramaticky odlišnými následky na metabolismus. Další ze specialit ženského pití je totiž iluze o tom, kolik alkoholu tělo snese. 

KAMARÁDKY Z MLÁDÍ

Další z pastí, do které se ženy při pití dostávají, jsou ty vzpomínkové. Kdykoli se v životě potkají s náročnějším obdobím, vzpomenou si na bezstarostné mládí, možná zavolají i kamarádkám z mládí a samy nebo s nimi otevřou vzpomínkovou lahvinku. Časem k nostalgii již ani žádné kamarádky nejsou potřeba. Jde hlavně o ten alkohol a pocit, který se po něm dostaví. 

NEZPRACOVANÉ EMOCE 

Žárlivost, vztek na partnera, závist a srovnávání nebo i hlubší traumata, jako je obava z rakoviny, neplodnost, to vše dokáže pěkně rozhodit ženskou psychiku. Pokud je na nezpracované emoce žena sama a okolí jí nevěnuje pozornost, alkohol se brzy stane univerzálním společníkem, utěšitelem i „všelékem“ na bolesti jakéhokoli původu. Zhoubná a nebezpečná cesta, na jejímž konci je zruinovaná osobnost s rozvinutou závislostí. 

Pro pravidelné pití si my ženy vždycky najdeme tisíc a jeden důvod. To podstatné, nad čím se musíme zamyslet, je PROČ VLASTNĚ ALKOHOL PIJEME. 
Není alkohol pouze katalyzátorem problému daleko vážnějšího a úplně jiného, než jsme si schopné přiznat? 

Vaše doktorka kamarádka Gianna Conti
 

Aktuálně