Přejít k hlavnímu obsahu
těhotenské vyšetření
13. 4. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Těhotenská vyšetření I

Kdy se provádí první vyšetření v těhotenství? Jak probíhají a co vše pomáhají zjistit? Jakou léčbu plodu v prvním trimestru lze díky tomu provádět?

Hned poté, co vstřebáte tu nejhezčí zprávu, kterou se budoucí maminka a tatínek mohou dozvědět, začnete přemýšlet. Přemýšlíte o všem, co vás čeká, nevyhnou se vám ani obavy a přejete si, aby těhotenství proběhlo v pořádku a hlavně aby miminko bylo zdravé. V tom vám velmi pomůže systém vyšetření, která začínají ihned po potvrzení těhotenství. Mnohá z nich jsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění, na jiná vám přispěje zdravotní pojišťovna v rámci bonusů pro pojištěnce. 

Prenatální těhotenský screening

Miminko na počátku těhotenství intenzivně roste. V prvním trimestru probíhají zásadní vývojové procesy, dochází k formování a rozvoji všech orgánů. V této fázi se rozhoduje o správném vývoji celého malého člověka. 
Vyloučení možného rizika nejvážnějších vývojových vad plodu patří ke standardnímu těhotenskému komplexu vyšetření, ale nabízí se i řada moderních doplňkových vyšetření, která lze absolvovat za úhradu a následně si je nechat proplatit příspěvkem od pojišťovny. 

Samotné standardní těhotenské screeningové vyšetření se v prvním trimestru provádí kolem 10. týdne těhotenství (v časovém rozpětí mezi 9. a 12. týdnem). 

Vyšetření sestává z:

  • odběru a vyšetření krve matky na biochemické parametry poukazující na možná rizika a odchylky ve vývoji plodu. Vyšetřuje se krevní skupina, přítomnost antierytrocytárních protilátek (RH faktor), ukazatele spojené s plazmatickými proteiny, přítomnost HCG beta free podjednotky (ukazatel spojený například s Downovým syndromem) nebo nekonjugovaný estriol, ukazatel rizikového průběhu těhotenství. 
  • ultrazvukového vyšetření plodu s důrazem na specifické ukazatele možného rizika, zejména šíři tzv. šíjového projasnění a přítomnost nosní kůstky. Ultrazvuková diagnostika samozřejmě zachycuje i srdeční akci, přiměřenost růstu plodu úměrně ke stadiu těhotenství. Současné metody ultrazvukové diagnostiky umožňují zachytit mnoho dalších dílčích parametrů. 

Proč se dělá screening

Mezi časté otázky budoucích maminek patří to, proč se tento screening v raném stadiu těhotenství dělá. Jeho cílem je podchycení možných rizik, ale i odpověď na další otázky. 

  1. Zdraví matky
    Budoucí matku informuje toto vyšetření o celkovém vývoji plodu a vývoji samotného těhotenství.
  2. Zdraví plodu
    Zjevné odchylky v raném stadiu společně s krevními ukazateli poukazují na zvýšené riziko vývojových vad, umožňují správně se rozhodnout o dalším průběhu těhotenství, a pokud to bude nezbytné, navrhnout případné ukončení těhotenství z genetických důvodů.
  3. Upřesnění diagnózy
    Kombinace navzájem se doplňujících vyšetření umožňuje buď upřesnit zvýšené krevní ukazatele, nebo naopak zpřesnit ultrazvukový nález.
  4. Plánování případné léčby
    Dnes je již možné řešit mnoho vývojových deformit ještě uvnitř dělohy v průběhu těhotenství. Úspěšně se například řeší některé menší srdeční vady, přes pupečník lze transplantovat krev při výrazné anémii, chirurgicky lze řešit například neprůchodnou močovou trubici a mnoho dalších drobnějších deformit.

Nadstandardní vyšetření v prvním trimestru

Mimo standardní screeningové vyšetření vám bude nabídnuto ještě další, pojišťovnami běžně nehrazené vyšetření DNA plodu. Toto vyšetření se dělá z krve matky, kde cirkuluje jisté procento plodové krve. Vysoce přesné je nejen stanovení mnohých rizik budoucích nemocí, ale přesně se stanovuje i pohlaví plodu. Prenatální neinvazivní genetická diagnostika, tedy vyšetření bez narušení plodového obalu a odběru krve plodu, nyní zažívá obrovský rozmach. 

Rozhodně stojí za to, abyste ji zvážili, zejména pokud jste již starší budoucí matkou nebo máte-li v širší rodině některou z vývojových vad.

Těhotenství je nádherné období v životě celé rodiny. Kvalitní diagnostika a získání správných odpovědí je pro budoucí maminku velmi uklidňující. Spokojené těhotenství si totiž zaslouží každá z nás.

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Bonusy pro maminky


Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR má program pro ženy v souvislosti s těhotenstvím i narozením dítěte.
Na různá vyšetření můžete díky tomuto programu získat až 3 000 Kč.
Podívejte se, na jaká vyšetření a pomůcky můžete příspěvek získat.
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně