Přejít k hlavnímu obsahu
Těhotenská masáž
24. 5. 2022
Zdravý životní styl Od početí do tří let

Těhotenská masáž

Kdy je v těhotenství masáž vhodná a čemu se vyhnout? Ani v těhotenství se nemusíte úplně vzdát své oblíbené masáže. Navíc můžete využít příspěvek od zdravotní pojišťovny.

Vaše celé tělo je ve výjimečném stavu. Leccos je jinak uspořádáno a zatěžováno. Změnilo se těžiště těla a na to nejste zvyklá. Dochází k přetížení svalů, bolesti zad, tlaku na vnitřní orgány, k otoku nohou. To způsobuje únavu a celkovou nepohodu. Těhotenská masáž vám může přinést úlevu od bolestí a tolik potřebnou relaxaci. Přispívá ke zlepšení krevního oběhu maminky i plodu, zahání křeče a přináší lepší spánek. Rozhodně byste si ji měla dopřát co nejčastěji.

Čím začít

Stejně jako u všeho ostatního, čemu jste se v životě před těhotenstvím věnovala, i u masáže si asi automaticky říkáte, jak by měla probíhat, aby vše bylo v pořádku a neohrozila průběh těhotenství. Začít je potřeba u zdravotního stavu. Obecně je potřeba vyhnout se masáži v prvním trimestru. A při rizikovém těhotenství není bohužel masáž vhodná po celou dobu těhotenství. Při specifických zdravotních potížích, jako je například kožní onemocnění, diabetes, vysoký krevní tlak apod., se určitě poraďte se svým lékařem. 

Dalším důležitým krokem je pečlivý výběr maséra. Těhotenská masáž se neliší od běžné masáže jen tím, že „se méně tlačí“. Musí se věnovat mnohem větší pozornost reflexním bodům a například i složení masážního oleje, které mohou mít vliv na silnější reakci těla. Těhotenskou masáž musí provádět jen ten, kdo je pro ni odpovídajícím způsobem vyškolený. Vyplatí se trochu pátrat při hledání někoho se zkušenostmi. Napoví recenze na webových stránkách nebo ještě lépe osobní doporučení od známé.

Co vás čeká

Strávit v těhotenství půl až tři čtvrtě hodiny ležením na  břiše nepřichází v úvahu. Při těhotenské masáži ležíte na boku, či dokonce sedíte (například šíje se tak lépe masíruje).

Intenzita masáže je o dost menší, než jste zvyklá. Ani hmaty nebudou stejné. Mnoho z nich totiž působí přímo na lymfatický oběh, aby došlo k vylučování odpadních látek. To je v normální stavu žádoucí. Teď, když je váš krevní oběh propojený s miminkem, by ale taková masáž se silnějšími detoxikačními účinky nebyla vhodná. Masáž bude sice méně intenzivní, ale o to víc relaxační.

Udělejte z masáže součást svého těhotenství. Každou příjemnou a zdraví prospěšnou věc si spolu s vámi užije i vaše miminko, kterému bude v bříšku spokojené a relaxované maminky moc dobře.

vykřičník

 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR má pro maminky připravený příspěvek na těhotenskou masáž ve výši 3 000 Kč.

 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně