Přejít k hlavnímu obsahu
Těhotenská vyšetření II
16. 5. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Těhotenská vyšetření II

V druhém trimestru čeká nastávající maminku z pohledu pravidelných lékařských kontrol zásadní vyšetření a pečlivé posouzení vývoje těhotenství. Jedná se o screening vrozených vývojových vad.

Screening vrozených vývojových vad

Kolem 20. až 22. týdne těhotenství lze již velmi detailně posoudit mnoho parametrů souvisejících se zdravým vývojem plodu, ale i prostředí, ve kterém se vyvíjí. Jde o velmi důkladné vyšetření, které se provádí ve specializovaných centrech prenatální diagnostiky nebo ve speciálních ultrazvukových ambulancích na klinikách. 

Jde o velmi důležité vyšetření nejen pro plod, ale i pro rodičku. U matky se posuzuje samotná děloha, případná přítomnost svalových myomů a umístění placenty vzhledem k děložnímu hrdlu a do budoucna k porodním cestám. Mezi další ukazatele dobrého průběhu těhotenství je posouzení množství plodové vody a stav a délka děložního čípku. 

Samotný plod je již v této době velmi dobře posouditelný z mnoha hledisek. Ukončena je totiž fáze růstu orgánů, lze velmi dobře rozpoznat hlavičku, profil obličeje, v prevenci vývojových vad lze zřetelně posoudit případný rozštěp obličeje

Spolupráce miminka

Pokud je miminko ve vhodné poloze, jeho orgány, například plíce, hrudník a břicho i ledviny, jsou dobře dostupné. Posuzuje se i močový měchýř nebo žaludek. Z tělesné stavby se posuzuje a následně i proměřuje páteř, délka dítěte a přiměřenost jeho růstu, a jako důležitý ukazatel také délka stehenní kosti. Dalším biometrickým parametrem je velikost hlavičky.

Nejkrásnější zvuk

Asi nejrozpoznatelnější součástí vyšetření je vyšetření srdíčka plodu. Jde nejen o statické, ale i dynamické posouzení, tedy posouzení velikosti a tvaru, měření a poslech frekvence a barevně odlišné zobrazení žilního a tepenního krevního oběhu. Frekvence plodu miminka je zřetelně rychlejší, než slyšíme u nás. Průměrně srdce miminka tepe více než 140 údery za minutu. 

Portrét miminka

Pro budoucí rodiče je pořízení 3D nebo 4D záznamu, videa nebo fotografie, asi nejhmatatelnějším výsledkem tohoto vyšetření. Pro úplnost dodejme, že nejvhodnější období pro pořízení tohoto záznamu nastává až kolem 26. týdne těhotenství. V tomto stadiu jde především o vyloučení vrozených vývojových vad, posouzení i malých odchylek v růstu a vyloučení rizikových faktorů ze strany matčina zdraví. Pokud je nález nejasný, miminko je při vyšetření v nevhodné poloze nebo se najdou jakékoli malé odchylky ve vyšetření, je matka automaticky objednána na další vyšetření, respektive na tzv. superkonziliární vyšetření
 

Další sledování

Screening ve druhém trimestru je velmi důležitým vyšetřením, ale není jediným. Zdravotní stav sledují na pravidelných kontrolách gynekologové, a pokud biochemická vyšetření prokážou zvýšenou hladinu glukózy v krvi, je nutné absolvovat i test tolerance glukózy. 

Rozhodně nepodceňte ani kontrolu u zubního lékaře, případně návštěvu dentální hygienistky. Není neobvyklé, že kromě zvýšené kazivosti zubů jsou také dásně velmi citlivé a je třeba se o ně také dobře starat.  

Klidná mysl a radost v duši – pro nastávající maminky je obojí zárukou spokojeného těhotenství. Nestresujte se zbytečnými obavami a neověřenými informacemi. Nebojte se ptát odborníků na cokoli, co vás zajímá. A především důvěřujte vlastnímu tělu, protože má svou vlastní moudrost a jistě si s miminkem rozumí. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně