Přejít k hlavnímu obsahu
cvičení v těhotenství
25. 4. 2022
Pohyb Od početí do tří let

V těhotenství s cvičením nepřestávejte

Těhotenství vám hodně změní život. Jsou věci, které začnete dělat jinak, nebo se jich dokonce na nějaký čas vzdáte. Dobrá zpráva je, že cvičení mezi ně nepatří. Naopak.

Cvičení je každopádně jedna z nejlepších věcí, které můžete dělat pro své zdraví. A proto má svoje místo i v životě těhotné ženy. Samozřejmě, nová životní situace vyžaduje, abyste se zamyslela, jestli v rámci cvičení neděláte věci, které by bylo dobré přizpůsobit. Chcete jejich seznam? Pokud zapojíte osvědčený zdravý selský rozum, nebudete ho potřebovat. Než se stresovat „zakázanými“ pohyby a úkony, prostě se ve všem, co děláte, soustřeďte na míru. Snižte intenzitu. Nepřetěžujte se a nepřepínejte. Stejně tak není jistě potřeba připomínat, že je nutné zohlednit zdravotní stav a v případě pochybností o vhodnosti toho kterého cvičení se poradit s lékařem.

Cvičíte? Nepřestávejte. Necvičíte? Začněte.

Pokud bylo dosud cvičení přirozenou součástí vašeho života, rozhodně s ním nepřestávejte. Vaše tělo je na fyzickou aktivitu zvyklé a víc si uškodíte, když mu ji odepřete. Je zbytečné přijít o všechny ty pozitivní věci, které vám cvičení přináší. Navíc se o ně nyní dělíte s miminkem.
A jestli vám cvičení zatím nic moc neříkalo, teď je možná vhodná chvíle přizvat ho do života v rámci úsilí o zdravý průběh těhotenství a porodu. Jeho pozitivní vliv na kondici i psychiku je k nezaplacení. 
 

Zdravotní pojišťovna přispěje na vaše cvičení


Cvičíte či uvažujete o tom, že se do cvičení v těhotenství pustíte? Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vás v tom podpoří. V rámci Programu pro ženy v souvislosti s těhotenstvím i narozením dítěte má pro budoucí maminky připravený příspěvek na cvičení ve výši až 3 000 Kč. A můžete ho využít i na on-line kurzy.
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně