Přejít k hlavnímu obsahu
jak si užít hory bez úrazu
8. 12. 2023
Pohyb

Tipy, jak si užít hory bez úrazu

Pobyt na čerstvém horském vzduchu je zdraví přínosný a lze jej jen doporučit všem bez rozdílu věku. Na co si však dát pozor, abyste se z hor vrátili plni sil a bez zranění?

Základem je správné oblečení a obuv

Připomínat teplé oblečení na hory se může zdát jako nošení dříví do lesa, přesto to spousta návštěvníků bere na lehkou váhu a skončí v péči horské služby kvůli podchlazení. Základem je termo nebo funkční oblečení a další vrstvení. Nepodceňujte (většinou z frajeřiny) ani nošení čepice, protože skrze pokožku hlavy uniká potřebné teplo. Zaměřte se na správnou obuv – zimní městské boty na hory nestačí, pořiďte si sněhule nebo boty na horskou turistiku s podrážkou s vysokým vzorkem. Starším lidem (a nejen jim) přijdou vhod tzv. nesmeky, tedy protiskluzové návleky na boty. Vhodným pomocníkem pro procházky na horách jsou také hole na nordic walking.

Jak je to s helmou

Většina Čechů vyráží na hory především za sjezdovým lyžováním a snowboardingem. V naší zemi zatím neplatí povinnost nošení lyžařské přilby ze zákona, ale je velmi doporučena všem lyžařům, především dětem. Pozor si však dejte v jiných oblíbených horských destinacích – v Rakousku jsou přilby povinné u dětí do 15 let ve všech spolkových zemích s výjimkou Tyrolska a Vorarlberska, v Itálii je helma povinná pro všechny osoby mladší 18 let! A to jak při lyžování a na prkně, tak na sáňkách. Porušení povinnosti může být potrestáno pokutou ve výši až 200 eur. Vyplatí se i chránič páteře.

Náš tip!

Zdravotní pojišťovna 211 přispívá z Fondu prevence na sportovní ochranné pomůcky pro děti 1 500 Kč. Využijte této možnosti.

Nepřeceňujte své síly

Možná máte pocit, že vám lyže dávají křídla, ale takových už bylo… Na sjezdovce patří mezi nejčastější úrazy zlomeniny rukou, nohou, poraněná kolenní vazy a bohužel i vážnější úrazy hlavy. Přečtěte si Desatero pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích a bez výjimky jej dodržujte. 

Pozor na omrzliny

Pokud teploty sahají hlouběji pod nulu, zvlášť u menších dětí si dejte pozor na nepříjemné omrzliny, které mohou na tváři zanechat jizvičky. Použijte speciální zimní krém na obličej a rty. Pro zahřátí můžete s sebou na svah vzít také termosku s horkým čajem anebo speciální hřejivé polštářky, tzv. kapesní ohřívače. Kdo trpí na ledové nohy, nechť zváží také koupi vyhřívaných lyžáků nebo hřejivých ponožek na baterky.

Horská turistika s rozmyslem

Bez výjimky každou zimu zasahují horští záchranáři u těch, co se vydali na vrchol Sněžky či jiné hory naprosto nepřipraveni. A řeč není jen o vhodném oblečení a obuvi, ale také o naplánování trasy nebo sledování předpovědi počasí. Chystáte-li se na nějaký výšlap, kromě zmíněného si přibalte dostatek tekutin v termosce, jídla a také plně nabitý telefon a powerbanku na dobití. Mějte na paměti, že v mrazu se mobil může vybíjet rychleji. Před cestou také sdělte třetí osobě, kdy a kam se chystáte. Držte se vždy jen značených tras. Není na škodu mít s sebou i papírovou mapu, signál GPS může být proměnlivý, a také alespoň malou baterku.

Kam volat o pomoc

Pokud se vám už stane nějaký ten úraz, dojdou síly nebo jste se stali svědky života ohrožující situace, volejte v první řadě horskou službu. Vytočte centrální tísňovou linku 1210, číslo bude z místa volání automaticky přesměrováno na nejbližší stanici Horské služby. Operátor se pak postará o případné přivolání záchranky, v horším případě vrtulníku, policie apod. Zapamatovat si můžete také tzv. Alpský nouzový signál – jedná se o zvukový nebo světelný signál (písknutí nebo bliknutí) vyslaný šestkrát za minutu.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně