Přejít k hlavnímu obsahu
bolest břicha
29. 10. 2021
Zdravý životní styl

Za většinu imunity vděčíme tlustému střevu. Jak jej můžete podpořit a posílit?

Naše střeva jsou vlastně zodpovědná za chod celého organismu. Rozkládají potraviny, které jíme, absorbují nezbytné živiny a jsou zdrojem energie. Také jim ale vděčíme za hormonální rovnováhu, zdraví pokožky, duševní zdraví a nezbytné odstranění toxinů a všeho odpadu z těla. A ještě za jednu z nejdůležitějších věcí – za fungující imunitní systém a zajištění obranyschopnosti organismu.

Ve skutečnosti je 70 % imunitního systému umístěno především v tlustém střevě, takže je dobré vědět, že váš trávicí systém je v pořádku, v opačném případě může být jeho špatná funkce klíčem k vysvětlení mnoha vašich tělesných strastí. Jak ale najít souvislost mezi fungováním střev a nejrůznějšími zdravotními potížemi? Projevy mohou být velmi různorodé.

Jak je to „správně“

Běžné vylučování stolice se může vyskytovat třikrát týdně až třikrát denně. Zatímco každé střevo je jiné, zdravé střevo má často stejné projevy. Chcete-li dát načasování do perspektivy, obecně trvá 24 až 72 hodin, než potrava projde celým trávicím traktem. Do tlustého střeva dorazí asi po šesti až osmi hodinách, po kterých by mělo dojít k potřebě vyloučení odpadu z těla.

Pokud je váš rozvrh trávení narušený a velmi zpomalený, vzniká zácpa. Ta ovšem může mít více příčin – od dehydratace nebo nízkého příjmu vlákniny až po problémy se štítnou žlázou či jiná onemocnění. Než ale vyrazíte na nejrůznější vyšetření, je nejlepší nejprve zkontrolovat jídelníček. Ujistěte se, že pijete dostatek vody a vaše strava obsahuje dostatek různých druhů ovoce a zeleniny.

Zpracované potraviny jsou moderní, ale nebezpečné

Takzvaně vysoce průmyslově zpracované potraviny mohou způsobit zánět ve výstelce vašeho trávicího traktu, přesně tam, kde se vstřebává jídlo. Vaše střeva nerozpoznají, co jste jedli, ale umělé složky přítomné v potravinách berou jako škodlivé a nebezpečné látky, na které musí imunita zaútočit.

To spouští zánětlivou reakci, během které vaše tělo doslova bojuje s těmito potravinami, jako by byly infekcí. Změna stravovacích návyků je pak už opravdu nezbytná a vy se musíte zaměřit na celozrnné potraviny, maso, které není průmyslově zpracované (tedy vyloučit uzeniny apod.), na zeleninu a ovoce. Tím se sníží stres, který jídlo vytváří ve střevě, potažmo v celém vašem těle.

Bez probiotik to nepůjde

Zejména pokud jste právě užívali antibiotika, budete muset pomoci svému střevu doplnit probiotika. Antibiotika totiž vyhladí všechny bakterie, ovšem včetně těch dobrých, jako je lactobacillus a bifidobacterium.

Prebiotika, jako je například cibule, česnek, chřest, banány a luštěniny, hrají jinou roli než probiotika, nicméně jejich funkce je zásadní a tělo se bez nich neobejde. Jsou to dietní vlákna, která „krmí“ zmíněné dobré bakterie ve střevě, pomáhají znovu nastavit zdravý mikrobiom a kompenzují účinky změněné střevní flóry. 

Ženám bychom měli připomenout, že například antikoncepční pilulky mohou také měnit střevní prostředí tím špatným směrem.

Problémy s trávením se velmi silně podepisují na psychice 

Když je vaše trávení ohroženo, vaše tělo může nedostatečně produkovat neurotransmitery, jako je serotonin. (Devadesát pět procent serotoninu se produkuje v tenkém střevě.) Nízké hladině serotoninu jsou přičítány úzkosti, deprese a další psychické problémy.

Nemusí to být případ každého člověka, který má nějaké duševní obtíže, ale změna stravy může zmírnit splín, smutek a dodat energii. A to se teď, na podzim, určitě velmi hodí.
Vše, co potřebujete…

Zázrak jménem kysané zelí

Střeva potřebují zdravou dávku probiotik, aby byly všechny vaše tělesné systémy silné. Fermentované potraviny, např. kysané zelí nebo nápoje jako kefír a kombucha, mají živé kultury, které pomáhají střevům rozložit potraviny tak, jak mají, a zlepšit imunitní systém.

Pokud ještě nekonzumujete fermentované potraviny, začněte s 1/4 šálku a postupně se propracujte k většímu množství. Větší porce hned na začátek může naopak způsobit zažívací potíže.

Spánek léčí 

Už nikdy nemějte provinilý pocit, když si o víkendu po obědě zalezete na chvilku do postele, zvláště pokud jste toho během týdne moc nenaspali. Vědci stále zkoumají souvislost mezi střevním zdravím a spánkem a již nyní je jisté, že špatný spánek působí negativně na zdraví střev.
Dostatek spánku pomáhá snížit hladinu kortizolu a dává prostor tomu, aby střevo samo regenerovalo. 

Hlavně jezte pomalu

Pokud jste pomalý jedlík, poplácejte se po zádech. Čas na žvýkání jídla ve skutečnosti pomáhá nastartovat trávicí proces. Když rozdělíte jídlo na menší kousky, stimulujete produkci slin a také signalizujete zbytku těla, že je čas, aby se trávicí systém dal do práce.

Uvolněte svou mysl 

Čím uvolněnější jste, tím lépe budete moci vyživovat své tělo – a nemluvíme jen o trávení a imunitě. Výzkum ukazuje, že pokud relaxujete a meditujete, pomáháte zmírnit příznaky střevních poruch. 

A pokud o svých střevech nějakou dobu ani nevíte, neřešíte žádné nadýmání nebo bolesti břicha, neděste se. Je to to nejlepší, co může být, a je vidět, že si se svou stravou a životním stylem vedete dobře. Střevo je dobře živené a zdravé, zřejmě jste vytvořili prostředí bez stresu, aby vaše tělo a zejména váš imunitní systém prosperovaly.
 

Aktuálně