Přejít k hlavnímu obsahu
alergeny
23. 6. 2021
Pohled lékaře

Zkřížené alergie

Na kýchání a zarudlé oči v souvislosti s flórou jsme si již mnozí zvykli. Co když ale nečekaně alergii vyprovokuje i něco jiného, například potravina nebo jiný nezvyklý alergen?

Alergie jsou v naší populaci stále častější. Odhaduje se, že až třetina lidí na světě žije s předpoklady pro vznik alergie, a to bez ohledu na to, jestli se u nich projeví. Čím dál tím více jimi trpíme nejen v dětském věku, ale i v dospělosti. Zatímco u dětí většinou máme alergie dobře otestované, sami ani netušíme, na co naše imunita přehnaně reaguje. 

CO SE DĚJE

Dostáváme se do zákeřné spirály reakcí a jevů, kdy tělo opakovaně útočí na relativně neškodnou látku, kterou jiní jedinci tolerují a která tělo nijak nepoškozuje. Opakovaným kontaktem se reakce prohlubuje a zhoršují se projevy (například už nejen zarudlé oči, ale i chronická alergická rýma). Silné dráždění imunitního systému pak vede k přehnané reakci i na jiné podněty, tedy na látky, na které původně organismus alergický nebyl. Může to být zarudnutí kůže, otok dutiny ústní, v nejhorším případě může tělo zareagovat i anafylaktickým šokem, přímo ohrožujícím život daného člověka. 

PROČ TĚLO REAGUJE NA JINÉ ALERGENY

V pozadí všech alergií obecně sice jsou dědičné dispozice, ale to ještě neznamená, že tělo musí na každý alergen zareagovat. Pokud je tělo dobře živené a má dostatek vitaminů, minerálů i dostatek protizánětlivých a ochranných látek ve výživě, především omega nenasycených kyselin, nemusí být projevy podráždění znatelné. Naopak vystresovaný organismus, který je neustále v kontaktu s alergeny různých povah, je nakonec tak přecitlivělý, že podrážděně reaguje nejen na typické alergeny, ale i na jiný podnět. 
Příznačné pro zkříženou alergii je, že tělo zareaguje při jiném než typickém kontaktu. Kdo trpí na sezonní rýmu, může mít oteklý jazyk nebo potíže s trávením u potraviny. Zdravotník, kadeřník nebo uklízečka mohou při nošení latexových rukavic trpět alergií na vybrané pochutiny.

PŮVODCI ZKŘÍŽENÝCH ALERGIÍ

Pylové alergeny jsou velmi častým alergenem, který si tělo rádo „plete“. Původně to jsou velká pylová zrna stromů a travin, například bříza, platan, pelyněk i traviny v letní sezoně. Bříza velmi často reaguje s u nás velmi typickým jablkem nebo celerem. Méně často jsou to ořechy, ale k reakci může dojít i při použití kari koření. Travinové alergeny zase poměrně často reagují s rajčaty, kiwi, pomeranči a tropickým ovocem. Silným alergenem jsou mořské plody, ty se rády kříží s jinými rybími specialitami. Alergie na vaječný bílek je někdy zkříženou alergií na prach z ptačího peří.

Ořechy jsou kapitolou samy o sobě. Například vlašské ořechy si tělo často rádo splete s lískovými ořechy. Ořechy můžou vyvolávat alergie, i když je nekonzumujeme. Často je výrobci potravin balí na stejných balicích linkách jako obiloviny a jiné balené potraviny. Jde o stopovou přítomnost, kterou zjistíme až při hledání příčiny opakovaných trávicích potíží.

Nejen pyly způsobují zkřížené alergie. Při alergii na roztoče v domácnosti může tělo lehce zareagovat například na mořské plody, sóju, celer, mrkev nebo ořechy

PROJEVY ZKŘÍŽENÉ ALERGIE

Nejčastějším projevem zkřížené alergie bývá otok rtů, jazyka, škrábání v krku. Slzení a zarudnutí očí a začervenání kůže zase ukazuje, že jsme se daného alergenu dotýkali rukami, krájeli, loupali ho nebo strouhali, i když jsme jej přímo nekonzumovali. U silných alergiků pak dochází i k vážnějším projevům alergie – od otoku dýchacích cest, zhoršení dýchání a pocitu dušnosti s pískáním na průduškách až po velmi vážné kolapsové stavy a anafylaktický šok, které můžou alergika ohrozit na životě. 
 

ZLATÁ PRAVIDLA PREVENCE

  1. Eliminace
    Pokud již máme zjištěnou alergii na pyly, roztoče, prach nebo jiné inhalační alergeny, měli bychom vědět o tom, že naše tělo může dráždivě zareagovat i na některé ovoce nebo zeleninu, případně jiné časté alergeny. Platí princip šetrné diety. Vylučujeme ty potraviny, které nám škodí. 
  2. Snižování alergického potenciálu
    Zejména u ovoce a zeleniny platí, že tepelnou úpravou se mění jejich konzistence a stávají se méně alergenními. Přesto buďme opatrní a v pylové sezoně vynechejme například tropické ovoce. Ořechy lze nahradit vybranými obilovinami a semínky, například slunečnicovými a lněnými semeny, živočišné mléčné výrobky lze nahradit rostlinnými mléky. Pozor však na sóju a sójová mléka. Nutno ověřit, jestli na ni nejsme alergičtí. 
  3. Připravenost 
    Vždy se může stát, že na něco nového v potravinách tělo zareaguje, aniž bychom o tom věděli. Alergici s léčenými formami alergie by na možnou situaci měli být připraveni a rodina i blízké okolí by měli vědět, že jsme silní alergici. Důležité je mít také doma prostředí, které minimalizuje kontakt s alergeny, základní sadu léků proti alergii, případně inhalační kortikoidy. Velmi silní alergici s sebou nosí také autoinjektor. 
  4. Kvalitní výživa
    Zní to jako klišé, ale i při zděděných dispozicích k alergii hraje při tom, jak tělo reaguje, klíčovou roli dostatek některých základních živin. Velmi významnými tlumiči zánětlivých reakcí v těle jsou omega kyseliny, hodně důležité jsou omega3 kyseliny, kterých v naší české kuchyni nemáme dostatek. Další důležitou látkou v prevenci alergií jsou fosfolipidy, které jsou známé jako stabilizátory buněčných membrán. 
  5. Správné informace
    Ověřené a kvalitní informace společně se střízlivým přístupem ke všem „zaručeným“ novinkám a zázrakům na počkání jsou asi tou nejlepší radou, kterou by se měli alergici řídit. Zdravý rozum a „přátelské“ soužití s alergií je tím nejlepším preventivním opatřením, které si tělo alergika zaslouží. 

Alergie je fenoménem doby a musíme se s ní naučit žít. Na druhou stranu, medicína dělá pokroky, díky kterým alergii krotíme, tlumíme příznaky a znovu pomalu budujeme imunitní toleranci. S alergií lze žít kvalitně, ale nelze ji podceňovat.


Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

 

Aktuálně