Přejít k hlavnímu obsahu
Basketbal není jen pro děti dlouhány
7. 9. 2022
Pohyb

Basketbal není jen pro děti dlouhány

Děti si naplno užijí basketbal, ať už jsou menšího, či většího vzrůstu. Výška rozhodně není omezením. Rychlost, obratnost a kombinační schopnosti nemají jen dlouháni.

Chtělo by se říct, že kdo není obdařený výškou a rychlostí, nemá šanci se v basketbalu prosadit. Ale tak to není. A především v dětském basketbalu. Naopak. Hra pod bezednými koši je skvělým sportem pro každého. Všestranně rozvíjí pohybové schopnosti, obratnost, fyzickou sílu i psychickou odolnost. A je to kolektivní sport, takže se tady tvoří nová kamarádství a dalším bonusem je to, že basketbal rozhodně nezruinuje rodinnou kasu.

Basketbal se v celosvětovém měřítku řadí k nejrozšířenějším a nejpopulárnějším sportům. Tradici a velkou oblibu má i v Česku. Ostatně, kdo chce s basketem začít, nebude mít problém. Basketbalový klub najdete prakticky v každém městě v republice, v těch větších i několik. 

Výška je výhodou, ale ne omezením

Ale vraťme se ještě k oné výšce. Fyzické predispozice jsou sice výhodou, ale nikoliv podmínkou. Především v dětském basketu se prosazují i menší hráči, kteří mají jiné přednosti – rychlost, obratnost, lepší pohyblivost. Ostatně i v basketbalu se nejprve rozvíjí všeobecné pohybové dovednosti dětí a až následně dovednosti specifické.
S basketbalem je ideální začít někdy ve věku 6 až 8 let. V toto věku děti trénují obvykle jednou až dvakrát týdně, od dvanácti let už třeba třikrát týdně. 
A jak už bylo řečeno, menší děti mají trénink zaměřený z větší části na všeobecnou pohybovou průpravu – tedy na běh a obratnost – a teprve poté přichází na řadu i trénink basketbalových technik – driblování, střelby, přihrávek. S postupujícím věkem a úrovní hry nabývá převahu specifický basketbalový trénink a také posilovna. To zhruba od patnácti let.

Bezedné koše průvan v rodinné kase neudělají

Výhodou basketbalu je i to, že má jasně daná, nikterak složitá a snadno pochopitelná pravidla. Ani se nejedná o nějak přehnaně drahý sport. Stačí sálové boty, které se dají pořídit v cenovém rozmezí 1 000 až 3 000 korun, k tomu trenýrky a tričko. A samozřejmě basketbalový míč, jehož cena se pohybuje od čtyř do osmi stovek. V oddílech ale bývají míče k dispozici zdarma.

„Tréninky, atmosféra v šatně a cestování s partou, se kterou byla zábava, to mě na basketbalu bavilo od dětství až do dospělosti. Při basketbalu se už od začátku učíte všestrannosti, získáváte fyzickou kondici, ale také herní inteligenci a šikovnost v práci s míčem,“ vypočítal přednosti basketbalu jeden z nejlepších českých hráčů historie Jiří Welsch, který to pod bezednými koši dotáhl až do slavné zámořské NBA.

Najděte si svůj klub v okolí

Začátek školního roku je ideálním časem, kdy se sportem, v tomto případě s basketbalem, začít. Stačí, když se ve svém okolí poohlédnete po nejdostupnějším basketbalovém klubu. Pak už je zbývá buď vyrazit na nábor, nebo se dohodnout přímo s některým z trenérů, a dítko může začít.

Nemusíte se bát, že vaší ratolesti chybí nějaké ty centimetry nebo má třeba nadbytečná kila. Důležité je začít se hýbat. Pro basketbal ostatně neexistuje něco jako minimální výška. I proto, že se dětský organismus stále vyvíjí. Menší hráči tak mohou uplatnit jiné své přednosti.

Neoddiskutovatelnou výhodou basketu je to, že jde o kolektivní sport. Děti tak poznají nové kamarády, se kterými je bude spojovat stejný zájem – basketbal. Hra, která vznikla v USA v roce 1891 a dnes se hraje prakticky po celém světě.

ZP MV ČR přispívá malým i velkým nejen na basketbal 

 

Pro zapojení dětí nejen do basketbalového oddílu mohou rodiče využít příspěvek Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR na sportovní aktivity ve výši 1 500 Kč.
 

Aktuálně