Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečný domov pro zvídavá batolata
13. 2. 2024
Zdravé dítě Od početí do tří let

Bezpečný domov pro zvídavá batolata

Když se stanete rodiči, kromě bezmezné lásky poznáte ještě jeden zcela nový pocit – všudypřítomný strach. Někdy se o své děťátko bojíte tak, že byste ho nejraději zavřeli do zlaté klícky, jen aby si někde neublížilo.

Děti ale potřebují neomezený pohyb a možnost průzkumu terénu, tak jim ho dopřejme – mějte však oči na stopkách a předvídejte. 

Novorozenec dokáže překvapit

Miminka do tří měsíců sice jen leží na zádech a nikam vám neutečou, ale brzy budou mít touhu přetočit se na bříško, natáhnout se pro dudlík apod. Několikaměsíční dítě dělá pokroky rychle, proto ho nikdy nenechávejte bez dozoru na přebalovacím pultu či posteli, i kdybyste se jen chtěli ohnout pro plenku. Je to skutečně jen mžik, následný pád by mohl způsobit velké zdravotní komplikace. 

Maminky často chtějí připravit „vymazlenou“ postýlku pro své novorozence, a tak do ní kromě ochranných mantinelů umisťují také všelijaké dekorativní polštářky, plyšáky a mazlíky – tím však mohou dělat chybu. Všechny tyto předměty jsou pro miminka nebezpečné, v noci se do nich mohou zamotat či zabořit obličejem a následně dusit. Do dětské postýlky pro nejmenší miminka nic takového nepatří, stačí jen mantinely kolem hlavičky a lehká peřinka, případně jen zavinovačka či spací pytel. 

Rozhodně užitečný je monitor dechu, který se vkládá pod matraci a hlídá pravidelný dech miminka po celou noc. Monitory jsou poměrně drahá záležitost, pokud nechcete investovat do vlastního, můžete si ho půjčit, někdy tuto službu nabízejí i nemocnice či mateřská studia. Monitory se doporučuje používat zhruba do 6 měsíců věku dítěte, kdy je nejvyšší riziko SIDS – syndromu náhlého úmrtí.

Kojenec je nepředvídatelný

Jakmile se kojenec začne přetáčet na bříško či plazit, zbystřete. Je čas zabezpečit domácnost. Začněte přelepením ostrých rohů nábytku, o které by se dítě mohlo udeřit do hlavy, pěnovými kryty. Až si dítě začne sedat a stoupat, přikupte i bezpečnostní pásky na skřínky a šuplíky. Nejenže vám bude s radostí v úložných prostorech „šmejdit“ a vyklízet je, ale hrozí také přivření prstíků. 

Chování kojenců je nepředvídatelné – co je jeden den vůbec nezajímá, může být druhý den největší zábava. A tak ačkoli si doteď elektrické zásuvky ani nevšimli, druhý den už do ní mohou hbitě strkat prstíky či jiné předměty. Zásah elektrickým proudem může způsobit fyziologické změny vnitřních orgánů, poškozuje nervy a cévy. Proud z běžné domácí elektrické zásuvky je nebezpečný, zkontrolujte proto, jestli máte v celém bytě zásuvky „zaslepené“. Pokud ne, pořiďte si do všech plastové krytky, aby dítě do zásuvky nemohlo strčit prsty, ale především žádné kovové předměty! Ukrývejte také všechny elektrické kabely a pozor na elektřinu při koupeli – naučte se vždy všechny elektrické spotřebiče vytahovat ze zásuvky. Nebezpečné je také v přítomnosti dítěte žehlit. Pokud už k zásahu elektrickým proudem dojde, je lepší bezodkladně navštívit lékaře, který dítě prohlédne a může doporučit natočení EKG, aby se vyloučily srdeční arytmie.

Batole je hbitý průzkumník

Jakmile se děťátko začne pohybovat po dvou, mějte na paměti, že se nic nebezpečného nesmí nechávat v jeho dosahu – obzvlášť pozorní buďte na horké nápoje (káva, čaj) a ostré předměty jako nože a nůžky. Roční dítě na špičkách často dosáhne na kraj kuchyňské linky, odkud může vše zmíněné na sebe strhnout. Pokud vaříte v přítomnosti dítěte, používejte raději zadní ploténky, anebo si pořiďte speciální ochranu (ohrádku) na vařič. Pozor také na troubu, kterou při pečení nekontrolujete po celou dobu – dítě se ji může v nestřežený okamžik rozhodnout otevřít. I na trouby se prodávají bezpečnostní pojistky.
Rovněž okna jsou pro batolata obrovským lákadlem. Rodiče občas z okna ukazují autíčka a pejsky na ulici, a tak se batole jednoho dne rozhodne, že se z okna podívá samo, a hbitě vyleze po gauči anebo si přisune židli. Nenechávejte okna nikdy otevřená bez dozoru, případně si na ně pořiďte bezpečnostní řetízky. Také dveře a vrátka baví snad všechny děti – kromě přivření prstíků hrozí to, že se vaše děťátko vydá nepozorovaně na průzkum mimo domov, a tak se raději zamykejte. Potřebu zajištění schodů snad není třeba připomínat. 

Máte doma plovoucí podlahu, parkety či jiné lesklé povrchy? Dávejte dítěti ponožky s protiskluzovou úpravou (gumové puntíky na ponožkách), aby mohlo běhat bez obav z uklouznutí.

Všechno nahoru

Zaveďte si doma pro tatínka, starší sourozence či prarodiče jasné pravidlo „všechno nahoru“. V dosahu malých dětí nenechávejte žádné léky ani drogerii, jako prací prášky, tablety do myčky apod. Naučte se uklízet vše, co by váš malý objevitel mohl chtít ochutnat, do horních skříněk. Buďte ve všem důslední – jedna chvilková nepozornost nebo nedbalost může způsobit neštěstí.

Na co ještě dávat pozor

  • Nestabilní kusy nábytku. Pokud se dítě bude chtít postavit za úchytku nestabilní komody, snadno ji na sebe může převrhnout.
  • Televize na stojánku. Dnešní tenké širokoúhlé obrazovky často stojí na stojánku (čtyřnožce), za který se děti rády chytají. Pozor na to, aby dítě televizi nestrhlo. 
  • Toaletní mísa. Pokud máte doma malého zvědavce, raději si pořiďte bezpečnostní pásku i na WC. Děti do mísy rády házejí všelijaké předměty, hrají si s vodou uvnitř, což je velmi nehygienické, a v krajním případě mohou do mísy také přepadnout po hlavě. Bude proto lepší, když bude zůstávat zavřená.
  • Do bytu, kde se pohybuje dítě mladší 3 let, nepatří prosklené vitríny a skleněné dekorace v dosahu, také dekorativní koberečky, po kterých by mohlo uklouznout. Pokud používáte ubrus na stůl, vždy ho zajistěte.  

Bezpečnostní helmička na doma?


Někteří úzkostliví rodiče pořizují svým batolatům speciální měkké (pěnové) helmy na doma, aby zabránili možným úrazům hlavy. Jenže paradoxně jim mohou spíše uškodit – nejenže se dítě v helmičce nadmíru potí, ale také zbytečně zatěžuje krční páteř. Dítě se musí učit správným reflexům, že se může bouchnout a může to bolet, ale tím se učí správně padat a celkově být na sebe opatrnější.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně