Přejít k hlavnímu obsahu
Jak na koupání miminek
13. 3. 2024
Zdravé dítě Od početí do tří let

Jak na koupání miminek

Novorozená miminka mají ještě nevyvinutý imunitní systém, a tak je v prvních týdnech nezbytné dodržovat důkladnou hygienu, především pravidelné koupání.

Abyste předešli nepříjemnostem a onemocněním způsobeným různými bakteriemi, k základním úkonům hygieny miminka patří pravidelné koupání. Pro novorozence je důležitá vlastní vanička nebo koupací kyblík – nepoužívejte vaši vanu, ve které mohou zůstávat zbytky kůže a další bakterie.  

Jak často miminko koupat? 

Zatímco někteří rodiče koupou denně – především proto, aby si vytvořili rituál a děťátku vštípili do paměti správné návyky, jiní koupou obden nebo podle potřeby. I odborníci říkají, že stačí koupat obden. Pokud se rozhodnete nekoupat každý den, měli byste však miminku každý večer alespoň omýt zadeček včetně genitálií, nejlépe pod teplou tekoucí vodou, a také očistit obličej (měkkou dětskou žínkou).

Kdy miminko koupat? 

Když z koupání vznikne pravidelný rituál, který si bude miminko pamatovat, lépe se mu bude usínat. Proto je nejlepší koupat vždy večer před kojením a uspáváním. Počítejte však s tím, že čisté a voňavé miminko se po večerním kojení obvykle znovu pokaká, a tak se hygiena zadečku bude opakovat… Mějte po ruce mokrou žínku či vlhčené dětské ubrousky, alternativou k nim může být vatový tampon nebo perlan namočený v dětském čisticím oleji.    

Pozor na kosmetiku

V prvních měsících rozhodně nepřidávejte do vaničky s vodou žádné přípravky jako koupelové pěny. Pokožka miminek je velmi citlivá a mohla by na přísady reagovat alergicky nebo se příliš vysušovat. Použít můžete dětské přírodní oleje (např. mandlový), odvar z řepíku nebo bylinné emulze. Koupelové pěny, dětská mýdla a šampony se doporučují nejdříve od půl roku věku. 

Nezapomínejte na intimní místa

Častou obavou rodičů je mytí genitálií, tedy aby miminkům nijak neublížili. Intimním místům je ale třeba věnovat obzvlášť velkou pozornost a lehce, ale důkladně omýt všechny záhyby. U holčičky musíme dbát na to, aby se zbytky stolice nedostaly do pochvy. A také se snažíme předcházet možným srůstům tím, že při mytí mírně oddalujeme malé pysky od sebe. Po vykoupání všechna místa důkladně osušíme. 

U chlapečka pečlivě omýváme pindíka i šourek. Mezi předkožkou a žaludem se hromadí bílá látka (drobné kousky mazu), které se říká smegma. Tu je třeba odstranit, aby se zde nedržely bakterie. Při neodstraňování smegmatu se může objevit začervenání a bolest pindíka.

Vhodné pomůcky ke koupání

  • dětská vanička nebo kyblík
  • lehátko nebo síťka na koupání
  • teploměr do vody (teplota vody by měla být 36-38 stupňů)
  • žínka, buničinové čtverečky, osuška (tetra)
  • hřebínek na vlasy
  • mléko nebo olej po koupání a mastička na opruzeniny 
  • dětské vatové tyčinky na čištění nosíku a uší

Kdy začít čistit zoubky?

První zoubek se obvykle objeví kolem půl roku věku. Je nejen důvodem k oslavě, ale také signálem pro rodiče k pořízení prvního dětského zubního kartáčku. Dětské zoubky by se totiž měly čistit hned od jejich prvního prořezání, i když jsou zatím v puse třeba jen dva. Stav mléčných zubů má totiž vliv na vývoj trvalého chrupu. Maminky často zapomínají na to, že mateřské mléko je sladké. Obsahuje totiž laktózu, což je také cukr, který je živnou půdou pro bakterie a posléze vznik zubního kazu. 

Zatímco u prvních prořezaných zoubků většinou stačí jen otírat je vlhkým ubrouskem nebo použít silikonový návlek na prst (tzv. „prsťáček“) pro čištění a masírování dásně, při prořezání více zubů už je čas na koupi zmíněného dětského kartáčku. Zubní pastu můžete pořídit až později, zpočátku stačí jen kartáček a voda.

TIP: 

Jak pečovat o první zoubky? Co má negativní vliv na vývoj stálého chrupu? Kdy pořídit první kartáček, pastu a kdy s dítětem prvně vyrazit k zubaři? Poslechněte si náš podcast s dětským zubním lékařem MUDr. Jiřím Pekárkem na www.zdraverodicovstvi211.cz.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně