Přejít k hlavnímu obsahu
Létání s dětmi
10. 7. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Létání s dětmi. Jak je na let připravit?

Cestování letadlem s dětmi je dnes běžná věc, letecké společnosti s přepravou dětí počítají. Všichni rodiče však dobře vědí, že s dětmi nejde nic stoprocentně naplánovat.

Pokud se ale na cestu dobře připravíme, můžeme předejít mnoha nepříjemnostem. 

Letecky s batoletem

Dítě do 2 let je označováno za „infanta“, cestuje zdarma, respektive za mírný poplatek, ale bez nároku na vlastní sedadlo. Počítejte tedy, že ho budete mít po celý let na klíně. Dítě starší dvou let pak již sedí na vlastním sedadle. Kočárek nemusíte odevzdávat na pás při check-inu, můžete s ním pohodlně dojet až k letadlu, kde vám ho pracovníci letiště uloží na palubu.

Co smíte vzít do letadla

Na palubu letadla si můžete vzít pro batolata vše potřebné – pleny, vlhčené ubrousky, hračky i knížky, některé letecké společnosti dovolují i autosedačky-vajíčka. Co se týče jídla a pití, i to je u nejmenších dětí do 3 let téměř bez omezení dovoleno. Potraviny a tekutiny však musí být v uzavíratelných nádobách, při kontrole na letišti můžete být vyzváni, abyste je ochutnali. Mléko i příkrmy vám letušky na požádání ohřejí. Pozor si však dejte na tekutiny pro děti starší 3 let, pro ně láhve s pitím nejsou dovolené. Některá letiště nepovolují ani přepravu prázdných lahviček – mohli byste o ně přijít. Pro starší děti proto zakupte pití až po letištní kontrole přímo v hale.   

Jak se na let připravit

Pokud je to možné, zvolte si večerní let, při kterém dítě spíše usne. Většina rodičů má strach z bolesti oušek u dětí během přistávání – pro děti je vyrovnání se se změnou tlaku opravdu obtížnější než u dospělých. Bolestivému zalehnutí uší zabráníte nejlépe tím, když během přistávání dáte dítěti pít z lahvičky nebo mu dáte dudlík, větší děti mohou cucat bonbón nebo žvýkat žvýkačku. Během letu ohrožuje sliznice dítěte klimatizace, dochází k jejich vysušení a zduření. Na zvlhčení můžete použít nosní sprej. Pokud dítě cestuje s rýmou, podejte mu předem antihistaminika – léky podávané proti alergii, po kterých zduřelé sliznice splasknou. Tyto léky mají i mírně sedativní účinky, zároveň tak dítě uklidní. 

Jak dítě zabavit

Na palubu letadla si vezměte dostatek poutavých hraček a knížek, případně tablet, kterými se dítě zabaví. Nezapomeňte také na náhradní oblečení, vzhledem ke klimatizaci i teplejší, případně na deku na přikrytí (pokud ji nemáte, většinou ji poskytne letuška). Máte-li v plánu delší let, zvažte vychytávky v podobě nafukovací „sedačky“ nebo speciálního kufříku pro děti, které vypodloží prostor pod nohama a dítě si na ně pohodlně lehne. 

Během cestování bychom měli ve zvýšené míře dodržovat zásady hygieny (do příručního zavazadla přibalte vlhčené ubrousky a desinfekci na ruce) a na cestu nezapomeňte lékárničku se základními léky proti teplotě nebo průjmu. 

Jak se vyrovnat s časovým posunem

I děti mohou mít potíže s takzvaným jet lagem, tedy pásmovou nemocí v důsledku časového posunu. Projevuje se poruchami spánku, únavou přes den, aktivitou během noci, přidávají se bolesti hlavy, poruchy trávení či zhoršení nálady. Některé děti časový posun vůbec nevnímají, jiné na něj mohou být citlivé. Všeobecně zvládá náš organismus velmi dobře časový posun do 3 hodin. Snazší jsou cesty na západ, protože prodlouží den. Pokud se vydáváte na delší let, již před plánovanou cestou dítě navykejte – ukládejte ho ke spánku o hodinu dříve nebo později (ve smyslu změny času). Důležitý je pak dostatečný příjem tekutin během cesty, před cestou ho uklidní bylinkové čaje. Po příletu počítejte s tím, že přes den bude dítě více spát a bude se budit v noci, ale většinou se aklimatizuje během 2-3 dnů. Děti často zvládnou tento problém lépe než dospělí. 

Jak předcházet nevolnostem

Letadlo jste zvládli, na řadu přichází autobusový transfer na hotel. Dítě je unavené a v autobuse mu může být špatně, objevit se může nevolnost či zvracení, jinak řečeno kinetóza. Prázdný žaludek je ke kinetóze náchylnější, proto přibalte na cestu vhodné lehčí jídlo jako pečivo, suchary, piškoty, ovoce… Posaďte dítě vždy ve směru jízdy a nechte ho pozorovat trasu. Dobré je zaměřit pohled na vzdálený bod na horizontu. Na kinetózu pomáhá větrání (čerstvý vzduch), popíjení tekutin, uzobávání například piškotů, cucání bonbónů nebo žvýkání žvýkačky. Naopak čtení, prohlížení knížek či sledování tabletu příznaky kinetózy zhoršuje! 

Cestování s dětmi nemusí být pouze stresující, ale i pohodové a zábavné. Když budete připraveni, nebudete překvapeni!
 

Aktuálně