Přejít k hlavnímu obsahu
MUDr. Jiří Pekárek
29. 1. 2024
Zdravé dítě

Podcast s dětským zubařem: Slazení medem je k zoubkům velmi agresivní

Jak pečovat o první zoubky, kdy začít s kartáčkem a pastou a na co si dát pozor? Co vše má negativní vliv na vývoj stálého chrupu? Kdy s dítětem prvně vyrazit k zubaři a jak ho připravit? To vše a mnohé další otázky zodpověděl v podcastu Zdravé rodičovství s 211 uznávaný dětský stomatolog MUDr. Jiří Pekárek.

  • Kdy můžeme u miminka očekávat první zoubek?

První zoubky se prořezávají kolem 6. měsíce věku, ale není to pravidlo. Zhruba do 8 měsíců by dítě mělo mít první zub, obvykle je to dolní jednička.  

  • S prořezáváním prvních zubů se někdy pojí bolest, mrzutost, častější slintání či nechuť k jídlu. Jak tomu předcházet? 

Obavy rodičů nejsou na místě, většinou se zoubky prořezávají zcela normálně a dítě to zvládá perfektně. Mírné bolesti lze řešit žužláním kůrky chleba nebo studeným ovocem, můžete použít kousátka vychlazená v ledničce nebo si v lékárně pořídit různé gely. Ve chvíli, kdy přijdou teploty a průjmy, se můžete poradit s pediatrem, v případě větší bolesti nebo horečky třeba i podat analgetika v sirupu.

  • První zoubek už je na světě. Musíme ho hned čistit?

Velmi to doporučuji. Je vhodné ho ze začátku čistit třeba jen gázou, poté si pořídíte jednosvazkový kartáček pro nejmenší děti.

  • Je nezbytné čištění zubů po každém kojení, včetně noci?

Problém se týká především horních řezáků, tedy ne prvních dolních jedniček, ale až později, kdy vyrostou horní. Ať už je dítě kojeno, nebo dostává umělé mléko z lahvičky s dudlíkem, tak to mléko mu stříká směrem do krku a lepí se zezadu na ty horní zoubky. Pak vznikají kazy, které se špatně ošetřují, proto je lepší vzniku kazu předcházet. Základem prevence je čistit zoubky ráno a večer před spaním – čisté zoubky se nekazí! Po kojení je stačí přetřít navlhčeným čtverečkem gázy, hlavně z té vnitřní strany. Za velmi nebezpečné pro zuby považuji takové neustálé noční kojení, kdy dítě spí celou noc vedle maminky a přisaje se, kdykoli se mu zachce – to je zlozvyk, který dětským zoubkům škodí.

  • Co je tedy pro první zoubky nejvíce škodlivé?

Jednoznačně cukr. Naštěstí v mateřském mléce je cukr laktóza, který není tak agresivní jako běžný cukr sacharóza. Nejhorší na zuby jsou tedy sladké sirupy, džusy a limonády a především nápoje slazené medem. Nezdá se to, ale čaj slazený medem je velmi agresivní, rozhodně by ho rodiče neměli podávat během noci. Jediný cukr, který neškodí zoubkům, je přírodní cukr xylitol.

  • Škodí zoubkům spaní s dudlíkem?

Dudlíky by měly být anatomické, tedy tvarované. Nejde o nebezpečí vzniku zubního kazu, ale o vytahování horní čelisti dopředu, kdy vzniká předkus. Po 2,5 letech by dítě rozhodně nemělo mít dudlík, ani přes den.

  • Co je pravdy na tom, že na mléčném chrupu kazy nevadí?

Vadí! A to v mnoha ohledech. Dočasné zoubky mají svoji funkci – kousací, která má vliv na trávení, dále k rozvoji řeči a správné výslovnosti, a v neposlední řadě zkažené zuby nehezky vypadají. Proto je třeba i dočasné zoubky ošetřovat a k zubnímu lékaři chodit už od prvního roku. Základem je omezení cukrů a pravidelné čištění. Do 1 roku není třeba pasta, po jednom roce přidáme i pastu a s postupem věku zvedáme i obsah fluoridu, který má dobrý vliv proti kazům.
 

Celý video podcast s dětským zubním lékařem najdete na našem portálu Zdravé rodičovství na www.zdraverodicovstvi211.cz. Dozvíte se odpovědi i na další otázky ohledně prvních zoubků a péče o ně. Poslechněte si ho ZDE.

Náš tip!


Ke vstupu na portál Zdravé rodičovství je třeba mít unikátní registrační kód, který všichni pojištěnci 211 získají zdarma. Pokud ho nemáte, napište si o něj na info@zdraverodicovstvi211.cz. Rádi vám jej obratem zašleme. 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně