Přejít k hlavnímu obsahu
Černý kořen
7. 12. 2023
Jídlo

Černý kořen

Znáte tuto zajímavou kořenovou zeleninu a její využití? Má totiž skvělé účinky na lidské zdraví a výborně chutná. Víte například, proč se černému kořenu říká hadí mord španělský?

Černý kořen má trochu strašidelný název – hadí mord španělský. Dostal své jméno díky lidové pověře, která praví, že když se vám podaří nacpat tento kořen hadovi do pusy, on pak zaručeně zahyne. Ale i přes tento poněkud nebezpečně znějící popis se ho nemusíte bát. Nepokoušeli jsme se jím krmit hady, ale víme jistě, že pro lidské zdraví je to malý poklad.

Tuto rostlinu je sice těžké koupit v běžných obchodech, ale můžete si zkusit černý kořen sami vypěstovat na zahrádce. Naše podmínky jsou pro něj velmi příhodné. Je to trvalka pěstovaná pro svůj široký válcovitý kořen, který se používá jako lahůdková zelenina. Sušené listy i mletý kořen lze koupit v bylinkářstvích. 

Kterou část rostliny chcete?

Nejvíce využíváme černě zbarvený kořen, ale výborné jsou i listy, používané jako špenát. Kořeny vyrýváme až na podzim, ale listy můžeme otrhávat od jara do podzimu. 

Co v černém kořenu najdete?

Kořen je nabitý takovými poklady, jako jsou flavonoidy, slizy, cholin, inulin, rostlinné bílkoviny, aminokyseliny, sacharidy a pryskyřice.

Ozdravné účinky černého kořene

Černý kořen je vynikajícím preventivním, ale i opravným prostředkem při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky. Své síly napře proti poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, žlučníku, snížené tvorbě moči, otocích, alergiích i kožních neduzích.

černý kořenČerný kořen v kuchyni


Vařte omyté kořeny přibližně 25 minut v osolené vodě. Poté oloupejte a můžete polít troškou rozpuštěného másla a posypat nasekanou petrželkou či bazalkou. Někde se tak nahrazuje chřest.
 

V jiné variantě uvařené kořeny osolíte a pokapete čerstvě vymačkanou citronovou šťávou smíchanou s prolisovaným jedním stroužkem česneku a posypete je čerstvými bylinkami.
 

Kořeny se také dusí, pečou, mixují na kaši či zapékají se zeleninou. 
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně