Péče o srdce a cévy není jen otázkou různých vyšetření a léků. Důležitou roli hraje i to, co si denně dáváme na talíř. Například některé běžné bylinky srdci prospívají, ale jsou tu i ty nevhodné pro kardiaky. Typickým příkladem je zázvor – oblíbený pomocník v kuchyni i domácí lékárničce. Jenže právě ten nemusí být vhodný pro každého.
Zdravému pomůže, nemocnému může uškodit
Zázvor je známý svými protizánětlivými a prohřívacími účinky, pomáhá při nachlazení nebo zažívacích potížích. Méně známé už je to, že zázvor zároveň ředí krev a může snižovat krevní tlak. Pro zdravého člověka to není vůbec problém – naopak často je to výhoda. Ale u lidí s kardiovaskulárním onemocněním může negativně ovlivnit účinek léků na ředění krve (antikoagulancia) nebo na snížení tlaku. Výsledkem mohou být závratě, slabost nebo zvýšené riziko krvácení.
Zázvor a srdce: Kdy zpozornět
Pokud patříte mezi ty, kteří mají v anamnéze srdeční onemocnění, užívají léky na tlak nebo antitrombotika, je vhodné se konzumaci zázvoru vyhýbat, nebo ji alespoň konzultovat se svým lékařem. I když jde o „přírodní“ surovinu, jeho účinky jsou silné a mohou ovlivňovat vaši léčbu.