Přejít k hlavnímu obsahu
Munice pro imunitu – zázvor
7. 10. 2020
Pohled lékaře

Munice pro imunitu – zázvor

Kořenová část zázvoru, nazývaná oddenek, je tisíciletími prověřeným přípravkem k dochucení jídel. V indické a čínské kuchyni je zázvor používán v různých formách, nejen jako čerstvě strouhaný, ale i nakládaný a ve formě prášku.

Po světě jej obchodníci s kořením rozšířili již v době starověkého Řecka a Říma. Ve středověku byl u nás zázvor natolik populární, že nechyběl téměř na žádném stole vedle soli a pepře.

Zázvor je ve velké míře konzumován jako příloha japonských, čínských a korejských jídel. V Koreji je zázvorový čaj dokonce tradičním národním nápojem. Proč na tuto celkem nenápadnou potravinu spoléhají celé národy? Odpověď je jednoduchá. Zázvor je velmi účinnou zbraní na ochranu našeho zdraví, a to hned na několika frontách:

  1. Trávení: Kořen zázvoru obsahuje množství aromatických látek. Mezi nejvýraznější patří látka gingerol, svojí chemickou strukturou i účinkem podobná kapsaicinu, tedy látce obsažené v paprikách. Gingerol při požití v jakékoli podobě, nastrouhaný do čaje, jako prášek nebo koření, podporuje prokrvení – již od dutiny ústní přes žaludek až po střeva. Prokrvení s sebou přináší zvýšenou produkci trávicích šťáv a lepší průchod jídla trávicím traktem. Na rozdíl od kapsaicinu je gingerol jemnější a nezpůsobuje pálení.
  2. Dutina ústní: Zásaditá a peprná chuť zázvoru podněcuje tvorbu slin. Tím se přirozeně zvlhčuje dutina ústní a sliznice je pak daleko lépe chráněná před vstupem infekce. Již na počátku konzumace se uplatňují i jiné aromatické oleje, které jsou v zázvoru zastoupené, zangiberen a bisabolen, oboje silná přirozená virostatika a bakteriostatika.
  3. Aktivace tvorby tepla: Zázvor je dle principů tradiční čínské medicíny tradičním „zahřívacím“ jídlem. Jeho prokrvující efekt se uplatňuje v celém metabolismu. Pokud je konzumován pravidelně, zlepšuje prokrvení periferních částí těla, zvýší tedy odolnost proti nachlazení a zlepšuje tepelný komfort.
  4. Těhotenství: Zázvorový čaj je osvědčeným přípravkem proti ranním nevolnostem na začátku těhotenství. Harmonizuje rozbouřené trávení. Zklidňuje trávicí trakt a dokáže ulevit i od těhotenské žáhy. Konzumaci je v těhotenství dobré omezit na maximálně dva šálky čaje denně.
  5. Zánětlivé nemoci v těle: k zánětlivým nemocem patří například chronické záněty kloubů, záněty šlach. Skoro každé chronické onemocnění v těle je doprovázeno zánětlivou reakcí daného orgánu, kde se tvoří mnoho kyslíkových radikálů a dochází dál k poškozování tkání. Gingerol i zingeron (tedy gingerol v podobě, která vznikne tepelnou úpravou) jsou velmi silnými antioxidanty. Odbouráváním kyslíkových radikálů zázvor tlumí zánětlivou reakci organismu a tím i bolestivost.
  6. Diabetes: Zázvor je zkoumán v několika vědeckých studiích stran regulace hladiny krevního cukru a poruch tukového metabolismu, které jsou typickými pro cukrovku. Studie prokazují snižování hladiny glykosylovaného hemoglobinu, což je parametr dlouhodobého vývoje cukrovky. Rovněž poslední studie spojují konzumaci zázvoru se snížením hladin triacylglycerolů a LDL cholesterolu v krvi, protože obojí patří k rizikovým faktorům aterosklerózy.
  7. Střevní zdraví: Pro imunitu je zdravý mikrobiom, tedy správný poměr přátelských bakterií k bakteriím přijímaným ve stravě, klíčem ke správnému vstřebávání vitaminů, minerálů a k imunitě, která je významnou měrou budována právě ve sliznici střeva, v tzv. Peyerových placích. Kořen zázvoru má pevnou strukturu podobnou zelí, která v trávicím traktu není redukována a v hrubém střevě tvoří významnou podporu pro růst prospěšných bakterií. Je to typické POSTBIOTIKUM s blahodárným účinkem na kondici střeva a pravidelné vyprazdňování.

Munice pro imunitu - zazvor

Obranná strategie pro imunitu:
Zázvorový čaj s medem a citronem, nejlépe hned ráno

Na ostřejší chuť zázvoru musíme především děti přivyknout, společně s medem a citronem jsou vynikající přísadou do ranního čaje. Zázvor hned ráno prohřeje a prokrví celý organismus, nastartuje tvorbu trávicích šťáv, které pak lépe využijí nejen účinné složky samotného zázvoru a medu, ale i vitamin C v čaji a bílkoviny a sacharidy zkonzumované na snídani. Děti odejdou do podzimních plískanic zahřáté zevnitř a posílené mnoha obrannými látkami.

Zázvorový čaj můžete s výhodou popíjet i v průběhu dne, ulevit si jeho konzumací od pálení žáhy nebo se prostě zahřát ve studeném dni. Pro starší členy rodiny je velmi výhodné vypít si šálek zázvorového čaje před jídlem, podpoří totiž tvorbu enzymů potřebných k trávení potravy.

Varování na konec:

Nikdy zázvorovým čajem nezapíjejte léky! Jde o to, že zázvor sám o sobě zvyšuje nebo naopak tlumí účinek některých léků tím, že soupeří v játrech o enzymy, které tyto látky v lécích proměňují na aktivní látky. Popíjejte jej mezi hodinami, kdy berete léky.

Vysadit by se měl v období, kdy se berou léky na tlak a některé léky na srdce. Raději se poraďte s lékařem, který vám dané léky předepisuje.

Pozor na konzumaci zázvorového čaje, pokud jste předtím již vzali pastilky proti pálení žáhy nebo léky na tlumení tvorby žaludečních šťáv.

Všeho s mírou:

Obecně platí, že zázvorovým čajem si můžete velmi pomoci, ale nadmíru užívaný by nemusel být dobrou volbou. Nutno však říct, že klady zázvoru při rozumném užití vysoce převyšují zápory. Proto jej pro boj s infekcemi doporučuji.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Munice pro imunitu

Náš nový seriál vás zve do aktivního boje proti všem virům a bakteriím, které na nás na podzim číhají. Nedá se jim zcela vyhnout, ale dokážeme proti nim účinně bojovat prostředky, které nemusí být vždy v lékárnách. Stačí se při nejbližším nákupu potravin a v kuchyni lépe rozhlédnout. Vaší municí jsou osvědčené a léty prověřené přírodní prostředky, které při správném a pravidelném používání chrání nejen vás, ale i vaše děti, babičky a dědečky, zkrátka celou rodinu. V boji proti infekcím totiž imunitu nejlépe podpoříte stejnou strategií, jakou byste použili na osobní obranu. Buďte aktivní, ale rozvážní. Střílejte přesně a nepoužívejte slepé náboje jen proto, že je jich plná televize.

 

Munice pro imunitu

mudr gianna conti_0_0Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.