Přejít k hlavnímu obsahu
Co dělá horko s tělem
13. 7. 2023
Zdravý životní styl

Co dělá horko s tělem

Čekat v horku na to, až budete cítit žízeň, je zásadní chyba. Ve velkém horku tělo funguje ve speciálním režimu a ve vlastním zájmu bychom mu měli pomáhat.

Příčina únavy

Důvod toho, že jsme v horku více unavení, není velkou záhadou. Může za to srdce. Přesněji řečeno zatížené srdce. Má toho totiž hodně na práci. Jako ochrana proti přehřátí se roztáhnou cévy, aby mohlo proudit více krve ke kůži, kde se ochlazuje. Předá své teplo kůži a ta se ho zbaví odpařováním vody. Má k tomu k dispozici zhruba tři miliony potních žláz.

Aby tento řetěz předávání a odvádění tepla probíhal plynule, musí srdce pumpovat více než obvykle, aby do roztažených cév nahnalo potřebné množství krve. A jako by toho nebylo málo, srdce musí podávat větší výkon, aby stihlo okysličovat orgány a buňky, protože je více krve dodáváno jinam než obvykle. Není tedy divu, že při takové srdeční zátěži se cítíme více unavení.

Jak si pomoct

Nečekejte žádnou převratnou radu, jak se chovat ve vedru, abychom ho přečkali ve zdraví. Jedná se o stále stejné jednoduché, ale funkční zásady:

  • Pozor na dehydrataci, dodržujte pitný režim a nečekejte na pocit žízně, abyste se napili.
  • Jezte lehká jídla, která snadno strávíte.
  • Nepřehánějte to s kofeinem.
  • Pozor na fyzickou zátěž, pečlivě zvažte, jaké zátěži se vystavit, jak v práci, tak při sportování.
  • Pozor na psychickou zátěž, vyhněte se vypjatým a náročným situacím.
  • Chraňte se, noste lehké oblečení, pokrývku hlavy, krém s vyšším ochranným faktorem a držte se ve stínu.

Senioři

Všichni jsme organismy s propustnou membránou, jak s nadsázkou poznamenal jeden vědec. Proto v podstatě neustále ztrácíme vodu. U seniorů je však potřeba zvýšené pozornosti. Jednak jejich organismus hůře nastavuje úsporný režim, aby zadržel vodu, a mají také tenčí kůži. Odpaří se tak více vody a senioři ani nemusí mít pocit, že se potí. Je tedy na místě neřídit se pocity žízně, ale spíše „pít podle teploměru“ a nastavit si časový režim, kdy vypiji, například každou hodinu, sklenici vody.

Mozek a emoce

Horko má vliv i na naše chování. Stále ještě probíhají studie, které mají tuto souvislost potvrdit. Mnoho dosavadních zkušeností i dílčích studií ale ukazují, že v horku máme sklon být ve stresu, pomaleji a hůře se rozhodovat, snáze se dostat do konfliktu. Velké horko dokonce může přispět ke zvýšené agresivitě, či dokonce k násilí. 
Rozhodně tedy není o co stát. Takže mějte po ruce lahev s vodou, ať přečkáte letní horko bez újmy vy i vaše okolí. K tomu vám dopomůže i vědomí, že se vlastně jedná jen o pár dní v roce, kdy na nás extrémní vedra dolehnou.
 

Aktuálně