Přejít k hlavnímu obsahu
Imunita a veganská strava
22. 11. 2021
Jídlo

Imunita a veganská strava

Pokud již veganem jste, otázku, zda je tento typ stravování dobrý pro váš imunitní systém, máte vyřešenou. Jestliže ale teprve plánujete a přemýšlíte nad tím, že se začnete stravovat podle principů veganství, je dobré znát všechny přínosy i případné nevýhody tohoto jídelníčku. A otázka, zda je veganství dobré pro váš imunitní systém, je určitě jednou z těch nejdůležitějších.

Nesporným faktem je, že v posledních několika letech se stále více lidí obrací k veganské stravě, a to především z důvodu očekávaného lepšího zdraví. Kdybyste náhodou přesně nevěděli, co veganství obnáší (protože často bývá zaměňováno za vegetariánskou stravu), jde o způsob stravování, který nejenže vylučuje maso (stejně jako strava vegetariánská), ale navíc také všechny suroviny živočišného původu, tedy například vejce či mléčné výrobky.

Jak imunitní systém funguje?

Imunitní systém funguje jako štít, který vás chrání před všemi druhy nemocí. Všichni víme, že naše těla neustále čelí útokům bakterií, virů či zmutovaných buněk a reagují na ně. Dobrý imunitní systém vás před těmito útoky chrání, aby žádným způsobem neohrozily vaše tělo ani nezpůsobily jeho onemocnění.

Imunitní systém tvoří dvě části: Jedna je vrozený imunitní systém, který cítí obecné hrozby a bojuje proti všem druhům patogenů. Pak je tu adaptivní neboli získaný imunitní systém, který vytváří vzpomínku na minulé patogeny, takže když čelí opakovaným invazím, může přizpůsobit útoky uvolněním protilátek.
 

Chcete-li posílit svůj imunitní systém, musíte konzumovat stravu bohatou na živiny, jako je zinek, železo, měď, selen, vitaminy A, B6, C a E. Většina těchto živin se nejlépe získává z ovoce, zeleniny, celých zrn, ořechů a semen.

Výhody veganství

Tento typ stravy nabízí několik výhod. Jednou z nich je právě její potenciál posílit náš imunitní systém. Veganský jídelníček je zdravější. Ale proč vlastně? Je to proto, že ve stravě není žádné maso, nebo proto, že se zaměřuje na velkou spotřebu ovoce a zeleniny? Tuto otázku ještě žádný z odborníků přesně nezodpověděl ani neexistují žádné výzkumné studie na toto téma. Pojďme se ale ponořit hlouběji, abychom pochopili, proč by tato rostlinná strava měla skvěle fungovat pro podporu činnosti vašeho imunitního systému.

Možné negativní dopady a jejich řešení

Jíst veganskou stravu může mít totiž i zdraví škodlivé vedlejší účinky, jako je například anémie, narušení produkce hormonů, nedostatek vitaminu B12 a deprese vznikající z nedostatku omega-3 mastných kyselin. Proto je důležité zahrnout do své stravy dostatek bílkovin, vitamin B12, vitamin D, železo, vápník, jód, zinek a omega-3 kyseliny.
 

Přechod na rostlinný životní styl by měl být dobře naplánován, aby se zabránilo nebezpečí nutričních nedostatků a rizik pro zdraví veganů. Nejlepší je obrátit se na odborníka na výživu, abyste se ujistili, že vám neuniknou bílkoviny ani další klíčové živiny, které se nacházejí pouze v mase, mléčných výrobcích a vejcích.

V současné době se ovšem i trh přizpůsobil potřebám veganů a některé z výše uvedených živin se přidávají do obohacených obilovin, rostlinných mlék, tofu či nutričních kvasnic. Luštěniny a tmavá listová zelenina poskytují železo a vápník, zatímco tofu je skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a zinku. A konečně, omega-3 kyseliny, jako je DHA a ALA, jsou obsažené ve vlašských ořeších, řepkovém oleji, sójových výrobcích nebo lněných semínkách.

Rostlinná strava je důležitá pro silný imunitní systém

Když jsou imunitní buňky vystaveny kyslíku, poškodí se a produkují sloučeniny nazývané volné radikály. Konzumace velkorysého množství antioxidantů – jako jsou vitaminy C a E, stejně jako různé fytochemikálie – může pomoci zabránit takovému poškození. A rostlinné diety jsou bezesporu plné antioxidantů.

Vegani konzumují zeleninu a ovoce ve větším množství než vegetariáni, o ostatních typech stravování ani nemluvě, což dobře slouží pro podporu jejich imunitního systému. Mají také vyšší spotřebu rostlinných sterolů (fytosteroly), což může také zlepšit funkci imunity.

Nesmíme ale zapomínat na to, co stále opakují lékaři a nutriční odborníci: „Veganská strava je dobrý dietní plán za předpokladu, že člověk užívá doplňky vitaminu B12 a vědomě si vybírá adekvátní bílkoviny a vápník ve stravě z veganských zdrojů. Je potřeba těžit z veganských zdrojů esenciálních mastných kyselin, vitaminů a minerálů, jako je zinek a bílkoviny, které jsou pro imunitu zásadní.“

Co říci závěrem

Ačkoli se zdá, že při udržování dobrého plánu pro získávání všech potřebných živin, vitaminů, minerálů a bílkovin je přechod k veganství to nejlepší, co můžete pro svůj imunitní systém udělat, není ani veganství samospasitelné. Ve skutečnosti vás veganská strava nečiní odolnými vůči chorobám, ale určitě zlepšuje váš imunitní systém a pomáhá udržovat dobré celkové zdraví. 

Budování imunity je ve vašich rukou. Jakmile budete kombinovat rostlinnou stravu s dostatečným spánkem, pravidelným cvičením, dobrým zvládáním stresu a kvalitní hygienou, zkrátka bude-li váš způsob života vyvážený a zdravý, vaše imunita bude zdravá a silná též.
 

Aktuálně