Přejít k hlavnímu obsahu
kvašené potraviny
23. 2. 2022
Jídlo

Jak je to s tím kvašením a vitaminy?

Když se mluví o kysání, kvašení nebo fermentaci, jde stále o jedno a totéž. Je to prastará technika zpracování potravin, která je používána na celém světě. S průmyslovou výrobou a nákupy v supermarketech jsme na ni v domácích podmínkách pozapomněli. Naštěstí ne všichni.

KVAŠENÍ KONZERVUJE A OCHUCUJE

Prapůvodním důvodem, proč člověk kvasil potraviny, byla potřeba uchovat je na pozdější časy. Když se do nasolené zeleniny, ryb nebo hub pustí bakterie mléčného kvašení, vyrobí kyselinu mléčnou, klesne pH a nic se už nezkazí. Fascinující je hlavně změna původní chuti

  • Mouka chutná jako piliny, ale přidejte vodu, nechte v teple vzejít kvas a najednou uvidíte, že opravdu žije a chutná velmi zajímavě. Na konci procesu je skvělý kváskový chléb.
  • Čerstvé zelí je fajn, ale v takovém stavu do jara nevydrží. A tak je tu známý proces kysání zelí, kdy se zelí „šlape“ do sudů, aby v něm uzrálo na zimní vitaminovou a chuťovou bombu.
  • Populární korejské kimči je dalším příkladem, kdy je čínské zelí s dalšími ingrediencemi vystaveno kvašení a výsledkem je chuťová exploze pro vaše ústa.
  • Sójové omáčky (ty pravé, kvalitní) a miso pasty tímto způsobem zrají celé roky a už malé množství takto fermentované sóji ochutí celý pokrm. 

KVAŠENÍ ZLEPŠÍ IMUNITU

Ať už si dopřáváte okurky kvašáky, kysané zelí, nebo miso pastu v polévce, přijímáte do těla živé mikroorganismy, což přispívá k biodiverzitě střevního mikrobiomu. Lze si takto pomoci například během užívání nutných antibiotik.

Obrovským přínosem při kvašení je též vznik vitaminů. Například kvasinky Saccharomyces jsou významným zdrojem vitaminu skupiny B. Tyto doslova živé potraviny mají blahodárné účinky na organismus dospělých i dětí. 

KVAŠENÍ UČÍ

Zkuste začít připravovat některé potraviny vlastníma rukama i za pomoci mikroorganismů a váš pohled na ně se změní – budete totiž základním surovinám rozumět. Zjistíte, co se děje, když vzniká jogurt z mléka, a jak to, že těsto na kváskový chleba kyne. Objevíte, že kysané nemusí být jen zelí, ale jakákoli zelenina. Pro zvídavé hospodyňky už je to jen krok k tomu, aby svým dětem připravily vlastní, absolutně zdravý jogurt (netřeba ani jogurtovač) a zkusily překvapit manžela domácím kimči. 

Budete mít radost, že jste schopni ze základních surovin vytvořit jídlo sami a nemusíte ho kupovat v supermarketu. A pokud k tomuto tvoření pustíte i své děti, pak uvidí dobrodružství přírodních procesů v přímém přenosu. Předáte jim jednu z nejdůležitějších dovedností, kterou nikdy nezapomenou – schopnost vytvořit si jídlo téměř z ničeho.
 

Aktuálně