Přejít k hlavnímu obsahu
opalovací krém
31. 8. 2021
Zdravý životní styl

Jak správně vybrat opalovací krém

Výběr opalovacího krému není tak jednoduchá záležitost, jak by se mohlo zdát. Možná se to týká i vás – prostě přijdete do prodejny s kosmetickými produkty a vybíráte podle ceny, uvedeného faktoru ochrany a líbivého obalu. Jenže to nestačí.

To, že krém, sprej či tonikum vaši pleť skutečně ochrání, závisí na více faktorech, než je jen číslo uvedené na obalu. Abyste si mohli vychutnat krásné a zdravé opálení, potřebujete zkrátka vybrat ten správný prostředek. Nejlepší cestou je začít tím, že určíte svůj fototyp kůže a budete přesně vědět, co znamenají symboly na obalu přípravku.

Co je fototyp kůže a jak ho zjistit

Kožní fototyp závisí na množství melaninu, tedy pigmentu, který je součástí pokožky a chrání ji před slunečním zářením. Bohužel samotný melanin k úplné ochraně nestačí.
Americký dermatolog T. B. Fitzpatrick v minulém století určil 6 kožních fototypů. Svou klasifikaci vytvořil na základě pozorování kůže různých lidí, která byla vystavená slunečnímu záření v pravé poledne. Toto „opalování“ trvalo 30 minut a pro každého účastníka výzkumu to bylo první intenzivní vystavení se slunci v daném roce.

Fototyp I 

Kůže se velmi rychle na sluníčku spálí. Pokud je vaše kůže porcelánově bílá, máte blond nebo zrzavé vlasy, pihy a světlé oči, pravděpodobně máte s opalováním problém. Určitě používejte opalovací prostředek s tím nejsilnějším ochranným faktorem (SPF 50), jinak vaše pokožka rychle a nepříjemně zarudne. 

Fototyp II

Pro lidi s pokožkou klasifikovanou jako fototyp II jsou typickými rysy bledá kůže, blond vlasy, modré nebo zelené oči a často také pihy. Jejich kůže se špatně opaluje, i když riziko spálení je nižší než v případě předchozího typu. Patříte-li do této skupiny, je nutné používat krémy či spreje s ochranou alespoň SPF 30.

Fototyp III

Pokožka na přímém slunci nejprve mírně zčervená, ale poté hnědne. Tento fototyp je běžný u lidí s tmavými vlasy, modrýma nebo zelenýma očima a světlou kůží. Prostředek na opalování s SPF 25 (nebo i SPF 20) by měl být dostatečnou ochranou při umírněném vystavování se slunci.

Fototyp IV

Tento typ pleti na slunci rovnou zhnědne a jen málokdy dochází k červeným spáleninám kůže. Opalování je snadné a není potřeba se slunci vyhýbat. Kosmetika s SPF 15 určitě postačí i pro první dny na přímém slunci.

Fototyp V a VI

Jako fototypy V a VI jsou klasifikování lidé s hnědou a tmavě hnědou až černou kůží. Jejich pokožka na slunce prakticky nijak nereaguje, u hnědé může mírně ztmavnout, ale nikdy se nemohou objevit spáleniny od sluníčka.
 

Ať už budete kupovat jakýkoli prostředek na opalování, nikdy nezapomeňte zvolit ochranu odpovídající fototypu vaší pokožky. A vždy mějte na paměti také to, že sluneční záření k nám dosáhne, i když je venku pod mrakem. Proto byste měli v létě nosit krém na ochranu proti slunečnímu záření vždy s sebou.

Jaké opalovací krémy a spreje jsou na trhu

Jedním ze symbolů, se kterými se na obalu přípravku pro opalování setkáte, je právě zmiňovaný SPF (z anglického Sun Protection Factor). Definuje stupeň ochrany před takzvaným UVB zářením a jeho síla je běžně v rozmezí čísla 2 až 50. Nicméně, SPF bere v úvahu pouze UVB záření.

Co znamená SPF v praxi

Podívejme se na jednoduchý příklad. SPF 30 znamená, že pro osobu, která použije ochranný prostředek s tímto faktorem, bude doba bezpečného opalování 30krát delší. Pokud na slunci vaše pokožka zčervená bez jakékoli kosmetiky za 15 minut, prodlužuje se díky přípravku na opalování SPF 30+ doba bezpečného pobytu na mírném slunci zhruba na 7,5 hodiny. 

Ochrana typu UVA a UVB

UVA záření způsobuje stárnutí pleti, zatímco UVB záření je zodpovědné za spáleniny a opálení. Dlouhovlnné UVA záření je podskupinou UVA, které proniká hluboko do kůže a způsobuje kožní problémy, jako jsou například pigmentové skvrny, sluneční alergie a již zmíněné předčasné stárnutí pleti. Účinná ochrana musí proto odfiltrovat UVA, UVB záření a dlouhovlnné UVA záření. Riziko rozvoje rakoviny kůže totiž zvyšují oba typy záření.

PPD faktor

Na obalu krémů, sprejů či balzámů na ochranu proti slunečním paprskům se můžete setkat s označením PPD (z anglického Persistent Pigment Darkening). Toto označení definuje stupeň ochrany před UVA zářením. Je to také důležitý údaj, ačkoli nemusí být uveden na obalu. Podle doporučení Evropské komise by ochrana před UVA měla být nejméně ⅓ označené ochrany proti UVB.

Poslední rada je prostá, i když právě ji lidé často neberou vážně. Prostředky na ochranu proti slunečnímu záření vždy používejte přesně podle pokynů na obalu.
 

Aktuálně